Το blog μας έχει αλλάξει διεύθυνση σε λίγα δευτερόλεπτα αυτόματα θα βρεθείτε στη νέα μας διεύθυνση....

δευτερόλεπτα

Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

Βγήκαν τα μαχαίρια στην Νέα Δημοκρατία: Τελειώνει ο Σαμαράς...Δείτε ποιος θα τον διαδεχθεί!

«Το πρέπον είναι ένας αρχηγός να έχει την ευκαιρία να φύγει με αξιοπρέπεια....
Αν όχι, βγαίνουν μαχαίρια», ήταν η χαρακτηριστική φράση που χρησιμοποίησε ένας από τους συνδαιτυμόνες από τη νεότερη γενιά στέλνοντας σαφές μήνυμα για τις προθέσεις που υπάρχουν απέναντι στον Αντώνη Σαμαρά.

Η ομάδα που συνέφαγε το βράδυ της Τετάρτης απέκτησε και όνομα καθώς στέλεχος που συμμετείχε το αποκαλούσε «Επαναστατικό Συμβούλιο» της ΝΔ.

Η Μαριέττα Γιαννάκου έκανε την αρχή πήρε την πρωτοβουλία και ανταποκρίθηκαν η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Νίκος Δένδιας, η Όλγα Κεφαλογιάνη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, ο Εύαγγελος Αντώναρος, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου και ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης.

Το χαρακτηριστικό είναι ότι στο τραπέζι ήταν κοινοβουλευτικοί και μη κοινοβουλευτικοί, από όλες τις ηλικιακές ομάδες και από όλες τις ιδεολογικές πτέρυγες. Ο καθένας αυτοτελώς αναγνωρισμένος και όλοι έχοντας διαγράψει διακριτή πορεία στην κεντροδεξιά παράταξη.

Εσκεμμένα δεν προσκλήθηκαν πρόσωπα με ακραίες ιδεολογικές τοποθετήσεις ή στελέχη και βουλευτές που θεωρούνται «Σαμαρικοί» όπως ο Μάκης Βορίδης και ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Απόντες, παρότι έλαβαν πρόσκληση, ήταν ο Προκόπης Παυλόπουλος που επικαλέστηκε ασθένεια και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, όπως είπε, ότι η απόφασή του ήταν πολιτική καθώς όταν βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις της νέας κυβέρνησης με τους εταίρους δεν είναι δυνατό να γίνονται τέτοιες εσωκομματικές συνάξεις.

«Τι έχει συμβεί στην παράταξη; Γιατί χάσαμε; Με πιο πρόγραμμα κατεβήκαμε στις εκλογές; Με ποια ιδεολογική κατεύθυνση;» ήταν μερικά από τα πρώτα ερωτήματα που έπεσαν στο τραπέζι και συμφώνησαν ότι απαιτείται αναδιάταξη.

Τότε τέθηκε ακούστηκε για πρώτη φορά το όνομα «Σαμαράς», καθώς όλοι, μηδενός και μηδεμιάς εξαιρουμένου και εξαιρουμένης, συμφώνησαν ότι αναδιάταξη με τη σημερινή ηγεσία δεν είναι εφικτή και άρα τίθεται θέμα αλλαγής αρχηγού.

«Η ΝΔ έχασε σταδιακά τα τελευταία πέντε χρόνια βασικά της χαρακτηριστικά που μετάλλαξαν την εικόνα της. Χάσαμε το μεσαίο χώρο, την επαφή μας με παραδοσιακούς ψηφοφόρους μας, σαν να δείχναμε ότι δεν έχουμε κοινωνική ευαισθησία», ήταν μερικά από τα σχόλια που ακούστηκαν.

Αμέσως μετά συζήτησαν για τις επόμενες κινήσεις. Η Μαριέττα Γιαννάκου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξαν ότι θα πρέπει να κινηθούν αργότερα οι διαδικασίες καθώς εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους σε σχέση με την πορεία της χώρας.

«Να τους ταράξουμε στη εσωκομματική νομιμότητα», είπε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης προτείνοντας τη συλλογή υπογραφών ώστε όπως ορίζει το καταστατικό να γίνουν όλα όσος χρόνος κι αν χρειαστεί.

Οι υπόλοιποι, με πρώτο τον Κωστή Χατζηδάκη, υποστήριξαν ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο καθώς είναι ανοικτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών τον Ιούνιο με πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα και χωρίς αλλαγές η ΝΔ οδεύει σε μεγαλύτερη ήττα.

Μάλιστα ο Νίκος Δένδιας που πήγε λίγο καθυστερημένος στο τραπέζι ανέφερε ότι υπάρχει δημοσκόπηση της μεγάλης εταιρείας που σήμερα στην πρόθεση ψήφου εμφανίζει τη ΝΔ στο 15,3% και τον ΣΥΡΙΖΑ στο 44,2%.

«Εγώ θα θέσω θέμα ηγεσίας στην ΚΟ και δεν θα είμαι υποψήφια», ξεκαθάρισε η Ντόρα Μπακογιάννη. «Αν δεν το θέσει ο ίδιος ο Σαμαράς, θα το θέσω εγώ», πρόσθεσε και ο Νικήτας Κακλαμάνης.

«Εγώ δεν ήρθα με σκοπό στο μενού να είναι ο Αντώνης Σαμαράς. Αλλά πρέπει να δούμε πως θα προχωρήσουμε. Να εξετάσουμε και ζήτημα δομικών αλλαγών στην παράταξη», είπε η Όλγα Κεφαλογιάννη βάζοντας έτσι και γενικότερο ζήτημα για την επόμενη ημέρα στην κεντροδεξιά παράταξη.

Έκπληξη ήταν η παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος μίλησε και για συγκρότηση πανευρωπαϊκού μετώπου αναφέροντας δυνάμεις όπως το ΠΑΣΟΚ, το ΠΟΤΑΜΙ αλλά και το Κίνημα του Γιώργου Παπανδρέου προκαλώντας θύελλα έντονων διαμαρτυριών από τους άλλους.

Μοιρασμένες ήταν οι απόψεις και σχετικά με την επόμενη κίνησή τους καθώς κάποιοι θεωρούν ότι μέχρι την ΚΟ της επόμενης Πέμπτης θα πρέπει να περιμένουν και άλλοι να«ξαναχτυπήσουν» στο μεταξύ.

«Όταν έχεις πάρει τέτοια απόφαση διαφοροποιείσαι. Να τον ματώσουμε», είπε κάποιος επίσης από τους νεότερους ενώ άλλος από τη μεσαία γενιά προειδοποίησε ότι κάθε μέρα που περνάει χωρίς αλλαγή ηγεσίας, «τα ποσοστά μας κατρακυλούν».

«Ήταν ο χειρότερος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης», είπε ο Ευάγγελος Αντώναρος και όταν κάποιοι του απάντησαν ότι «παρ’όλα αυτά ο κ. Σαμαράς ήταν εργατικός», τους είπε ότι «η εργασιομανία δεν είναι απόδειξη αποτελεσματικότητας και ο πρωθυπουργός δεν είναι γραμματέας σε δήμο να ασχολείται ο ίδιος με θέματα ελάσσονος σημασίας χάνοντας τα σημαντικά».

Σε κάθε περίπτωση αποφάσισαν να στείλουν στον πρόεδρο της ΝΔ μία σειρά από τελεσίγραφα, σχεδιάζουν να ετοιμάσουν και επιστολές με συλλογή υπογραφών.

Οι κινήσεις Σαμαρά
Απέναντι σε όλα αυτά ο πρόεδρος της ΝΔ ετοιμάζεται να «θυσιάσει» όλους τους στενούς του συνεργάτες.
Δημήτρης Σταμάτης, Χρύσανθος Λαζαρίδης και Γιώργος Μουρούτης είναι τα πρόσωπα που θα «παίξουν» το ρόλο της ...Ιφιγένειας προκειμένου να δείξει έμπρακτα ο Αντώνης Σαμαράς ότι προχωρά σε αλλαγές.

Στην περίπτωση πάντως που κινηθούν διαδικασίες εκλογής νέας ηγεσίας ο κ. Σαμαράς προτίθεται να είναι υποψήφιος δείχνοντας ότι θα παλέψει μέχρι τέλους για να κρατήσει την προεδρική καρέκλα στο κόμμα.

«Δεν θα μπορέσει να είναι υποψήφιος. Δεν θα έχει καμία τύχη», υποστηρίζει ένα από τα μέλη του «Επαναστατικού Συμβουλίου» της ΝΔ εκτιμώντας ότι στο εξής μέρα με τη μέρα θα απομακρύνονται από τον Αντώνη Σαμαρά και στελέχη που θεωρεί ότι είναι της επιρροής του.

«Διαμαρτύρονται διάφοροι επειδή δεν προσκλήθηκαν. Όπως ο Κικίλιας για παράδειγμα. Αλλά ακούω και άλλους να τον επικρίνουν. Πρόσωπα που δεν θα το περίμενε κανείς τόσο γρήγορα καθώς πήραν κεντρικούς ρόλους επί Σαμαρά», εξηγεί κάνοντας σαφές ότι η συνάντηση στην Αθηναϊδα ήταν μόνο το πρώτο βήμα μιας σειρά από κινήσεις που στο επόμενο διάστημα θα κλιμακωθούν.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, η Μαριέττα Γιαννάκου είναι έτοιμη να αναλάβει και άλλη πρωτοβουλία καθώς τη Δευτέρα αναμένεται να συναντηθεί με τον Κώστα Καραμανλή.



tro-ma-ktiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου