Το blog μας έχει αλλάξει διεύθυνση σε λίγα δευτερόλεπτα αυτόματα θα βρεθείτε στη νέα μας διεύθυνση....

δευτερόλεπτα

Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ - Αφιέρωμα στο Υ/Χ Ν. Μουδανιών (φωτογραφίες)

Με το ΠΔ 216/1984, καταργείται ο Λιμενικός Σταθμός Ν. Μουδανιών και ιδρύεται στην περιφέρεια δικαιοδοσίας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης, το Β’ Λιμενικό Τμήμα με έδρα τα Ν. Μουδανιά Χαλκιδικής και περιφέρεια δικαιοδοσίας από το ακρ. Σμίλα (Ν. Ηράκλεια Χαλκιδικής) έως
την διώρυγα της Ποτίδαιας, συμπεριλαμβανομένης της χερσονήσου της Κασσάνδρας. Επίσης, αναθέτονται αυξημένες αρμοδιότητες Λιμεναρχείου.



Με το ΠΔ 150/2002, μετατάσσεται σε Υπολιμεναρχείο, αυξάνοντας τα όρια δικαιοδοσίας του από το ακρ. Σμίλα έως το ακτ. Άμπελος (Τορωναίος κόλπος) και υπάγεται πλέον στο Νέο Υπολιμεναρχείο και το Α’ Λ/Τ Ν. Μαρμαρά Χαλκιδικής.


Οι συνεχείς αυτές αναβαθμίσεις της Λιμενικής Αρχής Ν. Μουδανιών, κρίνονται ως πολύ σωστές μιας και η περιοχή δικαιοδοσίας του, αποτελεί κατά τους θερινούς μήνες τον μεγαλύτερο πόλο έλξης τουριστών, δραστηριοποιούνται εκατοντάδες επαγγελματικά και ερασιτεχνικά αλιευτικά σκάφη καθώς και αποτελεί πόλο έλξης δεκάδων τουριστικών σκαφών αναψυχής.


Το έργο στην καταπολέμηση της παραβατικότητας των συναδέλφων, πολύ μεγάλο. Ενδεικτικά για το έτος 2013, οι διοικητικές παραβάσεις ξεπέρασαν τις 750 και οι δικογραφίες τις 100 !!! Νούμερα άκρως εντυπωσιακά! Αυτό που δεν μπορεί όμως να καταγραφεί με νούμερα, είναι η εξυπηρέτηση δεκάδων πολιτών σε καθημερινή βάση, είτε γηγενών, είτε επισκεπτών της χώρας μας. Είναι η καθημερινή εποπτεία – έλεγχος με τις περιπολίες που διενεργούνται είτε από  ξηρά είτε από θάλασσα για επίλυση σημαντικών θεμάτων όπως η ασφάλεια ναυσιπλοΐας, η ρύπανση του θαλασσίου περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση καταγγελιών, πνιγμών (μέσο όρο 25 ανά έτος) και διαφόρων ακόμα σημαντικών περιστατικών τα οποία λαμβάνουν χώρα σε καθημερινή βάση.

Μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες των συναδέλφων που υπηρετούν/σαν στο Υ/ Χ Ν. Μουδανιών, ήταν ο εντοπισμός (στην επιχείρηση συμμετείχαν περιπολικά σκάφη και από ΚΛΘ, ΣΚΟΠΕΛΟ) και η κατάσχεση του Φ/Γ «ELIZABETH» σημαίας Βολιβίας, με 5μελές πλήρωμα, μεταξύ της θαλάσσιας περιοχής Αγιόκαμπου Πηλίου και χερσονήσου Κασσάνδρας Χαλκιδικής, έμφορτο με περίπου 2.700 κούτες λαθραίων τσιγάρων τον Μάιο του 2011.


Επίσης, στην περιοχή δικαιοδοσίας του Υ/Χ Νέων Μουδανιών:

● Λειτουργούν δύο υδατοδιάδρομοι για αποπροσθαλάσσωση  υδροπλάνων (έξωθεν λιμένα Ν. Μουδανιών και έξωθεν λιμένα Ν. Σκιώνης).
● Υπάρχει εγκεκριμένο υδατοδρόμιο έμπροσθεν ξενοδοχειακού συγκροτήματος ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ για προσθαλάσσωση υδροπλάνων.
● Βρίσκεται στο τελικό στάδιο η έγκριση Ειδικού Κανονισμού για τον καθορισμό αγκυροβολίας κρουαζιερόπλοιων στη θαλάσσια περιοχή έμπροσθεν ξενοδοχειακού συγκροτήματος ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ μετά από αίτημά του.
● Λειτουργούν δύο δημοτικές μαρίνες (Ν. Μουδανιών και Νικήτης) και δύο ιδωτικές (ΣΑΝΗ και ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ).
● Είναι υπό κατασκευή τουριστικό καταφύγιο σκαφών στην περιοχή Καναπίτσα Χαλ/κής. ● Απασχολούνται περίπου 36 ναυαγοσώστες στις πολυσύχναστες παραλίες της περιοχής αρμοδιότητας.
● Λειτουργούν περίπου 30 εκμισθωτές Θαλάσσιων Μέσων Αναψυχής και 10 καταδυτικά κέντρα.


Σε συνεργασία με άλλους τοπικούς φορείς, το Υ/Χ Ν. Μουδανιών, συμμετέχει ενεργά σε κοινωνικές δραστηριότητες που ανεβάζουν το κύρος του Σώματος στα μάτια των πολιτών, όπως καθαρισμοί βυθών και ακτών, επιμορφωτικές επισκέψεις και ξεναγήσεις σχολείων κτλ.



Στην περιοχή της χερσονήσου Κασσάνδρας, έπρεπε εδώ και χρόνια, να ιδρυθεί ένα ακόμα Λιμενικό Τμήμα ή Λιμενικός Σταθμός στην Ν. Σκιώνη Χαλκιδικής (χρόνιο πάγιο αίτημα της ΕΠΛΣ Κ. Μακεδονίας), καθώς και το Υ/Χ Ν. Μουδανιών, ν’ αναβαθμιστεί σε Λιμεναρχείο (ακόμα ένα χρόνιο πάγιο αίτημα της ΕΠΛΣ Κ. Μακεδονίας) και να ενισχυθεί με προσωπικό και μέσα. Αντ’ αυτού, ήρθε το ΠΔ 81/2014, με το οποίο πισωγυρίζουμε στο 2002 μετατάσσοντας το Υ/Χ, σε Λιμενικό Τμήμα υπαγόμενο ξανά στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης !!! Μία Λιμενική Αρχή με τέτοιον όγκο δουλειάς, με τέτοιες αποδόσεις προσωπικού, με αυτή την τεράστια περιοχή δικαιοδοσίας, αλλά και για λόγους οι οποίοι δεν μπορούν να καταγραφούν σε μερικές γραμμές, πρέπει ν’ αναβαθμίζεται και όχι να υποβαθμίζεται !!!


Συντάκτες: ΠΑΣΧΑΛΑΚΗΣ Χρήστος (chrispas777@hotmail.com)  Υπ. Τύπου & ΜΜΕ ΠΟΕΠΛΣ  /                                                                                                                 Ταμίας ΕΠΛΣ Κ. Μακεδονίας 
                 ΛΙΑΝΟΣ Χρήστος (lianos_christos@yahoo.gr)   Αντιπρόσωπος ΕΠΛΣ Κ. Μακεδονίας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου