
Τι ισχύει για το «μπυροκοίλι» και πόσο παγωμένη πρέπει να την πίνουμε;
Η μπύρα είναι ένα από τα αγαπημένα ποτά, που με τα χρόνια έχει χτίσει το δικό της μύθο.
Συχνά συνοδεύεται από συγκεκριμένα στερεότυπα, όπως για παράδειγμα ότι είναι ένα ποτό που απολαμβάνουν κυρίως άντρες, την ώρα που κάθονται στον καναπέ και απολαμβάνουν ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι ή την αγαπημένη τους ταινία.
Από την άλλη, μέσα σε αυτό το μύθο για την μπύρα, περιλαμβάνονται και πλήθος φημών σχετικά με τα χαρακτηριστικά του πότου και τις επιπτώσεις που έχει (πχ. «μπυροκοίλι»). Πόσες όμως από αυτές τις φήμες έχουν σχέση με την πραγματικότητα;
Διαβάστε 10 συνηθισμένους μύθους γύρω από την μπύρα…
1. Η μπύρα θα πρέπει να σερβίρεται «παγωμένη»

Σύμφωνα με τον έγκυρο «Οδηγό της Μπύρας» των Marty Nachel with Steve Ettlinger, για να παίρνουμε τη μέγιστη απόλαυση από την μπύρα, πρέπει να την πίνουμε στους περίπου 6,5 βαθμούς Κελσίου, με μια μικρή απόκλιση ανάλογα με το είδος της μπύρας.
Ο λόγος είναι ότι οι γευστικοί κάλυκες «απενεργοποιούνται» όταν πίνουμε πιο κρύα μπύρα.
2. Το ποτήρι της μπύρας πρέπει να είναι παγωμένο

Ένα ιδιαιτέρως κρύο ποτήρι θα έχει και πάλι σαν αποτέλεσμα την «αδρανοποίηση» των γευστικών μας καλύκων, με αποτέλεσμα να μην γευόμαστε το ποτό. Άλλωστε, σκεφτείτε: Πίνουμε ποτέ κρασί από παγωμένο ποτήρι;
3. Όλες οι σκούρες μπύρες είναι βαριές

«Νομίζω ότι αυτό συνδέεται με την Γκίνες, η οποία διαφημίζει πως είναι κρεμώδης και σχεδόν σαν γεύμα, αυτή είναι η εντύπωση που δημιουργούν από τις διαφημίσεις τους.
Για πολλούς ανθρώπους, η Γκίνες είναι η πρώτη σκούρα μπύρα που δοκιμάζουν και έτσι υποθέτουν ότι όλες είναι παρόμοιες, ενώ στην πραγματικότητα οι σκούρες μπύρες είναι απλά σκούρες λόγω του επιπέδου ζύμωσης της βύνη που χρησιμοποιήθηκε στην μπύρα», εξηγεί ο ίδιος.
4. Η Γκίνες έχει τον περισσότερο αφρό

5. Απολαμβάνεις μια μπύρα μόνο όταν την πίνεις από το μπουκάλι

«Η πόση της μπύρας από το μπουκάλι είναι ένα ακόμη “όχι-όχι”, κυρίως γιατί ό,τι γεύεσαι προέρχεται από την όσφρηση, έτσι εάν πιείς μια γουλιά από οτιδήποτε από τέτοιο μπουκάλι, η μύτη σου δεν “συμμετέχει καθόλου”», λέει ο Hallie Beaune.
«Είναι πολύ μικρό για να πάρεις μια μυρωδιά από την μπύρα. Ακριβώς όπως εάν έπινες κόκκινο κρασί από ένα μπουκάλι, δεν θα μπορούσε στην πραγματικότητα να αξιολογήσεις το συγκεκριμένο κρασί».
6. Οι μπύρες μπορούν να αποθηκευτούν οπουδήποτε

Κάθε μπύρα θα πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο. Και αυτό γιατί, χρειάζεται έναν αποθηκευτικό χώρο δροσερό και σκοτεινό.
7. Όλα τα μπουκάλια μπύρας είναι ίδια

Από την άλλη, τα σκουρόχρωμα μπουκάλια προστατεύουν καλύτερα την μπύρα και τη βοηθούν να διατηρήσει την προβλεπόμενη γεύση της.
8. Τα τενεκεδάκια είναι για λιγότερο ποιοτικές μπύρες

«Τα περισσότερα κουτιά που χρησιμοποιούν οι ζυθοποιίες σήμερα, έχουν επένδυση με βάση το νερό και έτσι στην πραγματικότητα, η μπύρα δεν έρχεται σε επαφή με το αλουμίνιο», λέει ο Beaune.
«Μπορεί να είναι πολύ καλό για την μπύρα. Τα τενεκεδάκια θερμαίνονται και ψύχονται πολύ γρήγορα, έτσι πρέπει να φροντίζεις να τα διατηρείς κρύα».
9. Η μπύρα είναι πιο απλή από το κρασί

Ωστόσο, η τέχνη της ζυθοποιίας είναι απείρως πιο σύνθετη, καθώς οι ειδικοί με διάφορες τεχνικές, προσθέτουν γεύσεις που ποτέ δεν θα περίμενε κανείς να βελτιώνουν τόσο την μπύρα!
«Ένα μεγάλο μέρος της γεύσης στην μπύρα προέρχεται από τη βύνη, το λυκίσκο ή τη μαγιά, αλλά, στη συνέχεια, υπάρχει μια απίστευτη ελευθερία», λέει ο Beaune.
«Φτιάξαμε μια μπύρα που ονομάζεται “Farm to Face”, που είναι ξινή. Προσθέσαμε φρέσκα ροδάκινα σε αυτήν από μια ντόπια φάρμα. Δεν μπορείς να το κάνεις αυτό με το κρασί, δεν μπορείς να προσθέσεις ροδάκινα.
Οι άνθρωποι προσθέτουν ό,τι μπορείτε να φανταστείτε στην μπύρα τους, όπως ανανά, καρύδα και κάθε φρούτο, δεν υπάρχουν κανόνες.
Αυτό είναι ένα από τα διασκεδαστικά πράγματα με την μπύρα, είναι σαν να μαγειρεύεις, μπορείς να προσθέσεις δενδρολίβανο, μπορείς να προσθέσεις ό,τι επιθυμείς. Ο καθένας πειραματίζεται. Διατηρεί τον κόσμο της μπύρας ιδιαίτερα ενδιαφέρον», εξηγεί ο συγγραφέας.
10. Η μπύρα θα σε «φιλοδωρήσει» με «μπυροκοίλι», ενώ τα κοκτέιλ όχι

Ωστόσο, η μπύρα είναι μάλλον το ποτό με τις λιγότερες θερμίδες που θα βρεις σε ένα μπαρ. Οι περισσότεροι μύθοι για την μπύρα (πχ. το «μπυροκοίλι») συνδέονται με την παραπάνω πλάνη, ότι δηλαδή πρόκειται για ένα «βαρύ ποτό».
«Τα περισσότερα κρασιά έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ και πολλά κοκτέιλ είναι ιδιαιτέρως πλουσιότερα σε θερμίδες», λέει ο Beaune.
«Εάν πιεις μια Μαργαρίτα, είναι ένα από τα πράγματα με τις περισσότερες θερμίδες που μπορείς να παραγγείλεις».
tilestwra.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου