Το blog μας έχει αλλάξει διεύθυνση σε λίγα δευτερόλεπτα αυτόματα θα βρεθείτε στη νέα μας διεύθυνση....

δευτερόλεπτα

Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ - Ο χειροποίητος Επιτάφιος των γυναικών από τα Ν. Πλάγια Χαλκιδικής (Φώτο)

epitafios pl151- Λίγες μέρες πριν ξεκινήσει η Μεγάλη Εβδομάδα, ο Επιτάφιος έχει μπει πλέον στην τελική ευθεία
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος οι γυναίκες των Ν. Πλαγίων, με την έναρξη της Σαρακοστής ξεκινούν
την κατασκευή του Επιταφίου για το Πάσχα. Η θεματολογία του Επιταφίου είναι πάντα εμπνευσμένη από τηνεκκλησιαστική παράδοση και μετά την επιλογή του θέματος κόβουνε τα φελιζόλ και πάνω δημιουργούν σχέδια με πέρλες και καρφίτσες, σε ένα "κέντημα" ιδιαίτερης τεχνικής. 
epitafios pl152
Μάλιστα, για να καλύψουν τα έξοδα των υλικών, από την αρχή της Σαρακοστής υπάρχει ένας κουμπαράς γι’ αυτό το σκοπό, όπου οι πιστοί αφήνουν τον οβολό τους, αλλά όπως μας είπαν οι γυναίκες υπάρχουν πολλοί που προσφέρουν διάφορα υλικά για την κατασκευή του Επιταφίου.
epitafios pl153
Αξίζει να σημειώσουμε ότι φέτος για το στολισμό χρησιμοποιήθηκαν130.000 πέρλες στρογγυλές, 1.000 πέρλες πολυγωνικές, 10.000 χρυσάνθεμα στάλιουμ και 98.000 καρφίτσες!
epitafios pl154
epitafios pl155
epitafios pl156
http://www.halkidikifocus.gr 

27 σχόλια:

  1. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ. ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΚΥΡΙΕΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΙΕΡΟΤΕΡΟ ΤΑΦΟ ΟΛΩΝ ΜΑΣ .ΓΙ'ΑΥΤΟ ΘΑ ΜΑΣ ΚΑΨΕΙ Ο ΘΕΟΣ .ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΛΑ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΚΥΡΙΕΣ ΟΤΑΝ ΦΟΤΟΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΚΑΛΑΝΕ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ Μ ΚΟΠΟ ΒΑΛΑΝΕ ΕΣΤΩ Κ ΜΙΑ ΚΑΡΦΙΤΣΑ.... Ο ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ... ΚΑΛΙΣΤΕΙΑ Ο ΕΠΕΙΤΑΦΙΟΣ Κ ΜΟΣΤΡΑΡΕΤΕ ΚΙΟΛΑΣ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΟΠΟΣ ΤΑ ΛΕΤΕ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΟΤΙ ΦΑΙΝΕΤΕ ΣΤΑ ΠΛΑΓΙΑ Ο ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΤΟΜΙΚΟΣ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΠΟΥ ΠΕΡΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΝΟΥΝ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ ΤΟΣΟ ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΟΝΤΕ !!!! ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΑΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΣΤΟΛΙΖΟΤΑΝΕ ΜΕ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ !!! ΕΕΕΕ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΛΛΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΦΤΑΙΞΙΜΟ ΤΟ ΕΧΕΙ Ο ΙΕΡΕΑΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΙΣ ΕΛΕΝΞΕΙ!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολλα μπραβο στις κυριες που σταυρωσαν το Χριστο μας για ακομα μια φορα με 98.000καρφιτσες και αντι να ντρεπονται το καμαρονουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί τα λουλούδια πως μπαίνουν πάνω στον επιτάφιο, με σάλιο? Ή με καρφίτσες μπαίνουν ή με οδοντογλυφίδες από πάντα ...
      Τον Χριστό τον σταυρώνετε εσείς με τα σχόλια μίσους που υπάρχουν σε αυτό το άρθρο και θα έπρεπε να ντρέπεστε να αναφέρετε ακόμα και το όνομα Του

      Διαγραφή
  6. Μιπος οι κυριες θελουν να παρουν τιν προτια απο την ουρανουπολη .....για αυτο το ανεβασανε μια βδομαδα πριν το πασχα ...στον επιταφιο τις ουρανουπολης δεν ειδαμε καμια κυρια να βγενει φοτογραφια με τον επιταφιο μονο τις κυριες που τον φτιαχνουν....στα πλαγια που ειναι οι μεγαλες κυριες που δουλευουνε για να γινει αυτο το μεγαλο το εργο.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Υπαρχουν στο χωριο φτωχες οικογενεις που ακουν τι στοιχιζη ο επιταφιος και αναρωτιουνται γιατι δεν το στολιζουν με τα λουλουδια που φερνουν οι πιστη .......και τα χρηματα να τα δωση η εκκλισια στης φτωχες οικογενιες ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ντροπή σας είστε όλες αθεες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. εγω ξερω οτι οι επιταφιοι στολιζονται με λουλουδια και οχι με παγωνια και αμπελους.οι εν λογω κυριες μαλλον δεν εχουν καταλαβει το νοημα του επιταφιου.του χρονου ας κρεμασουν τα δαχτυλιδια τους και τα βραχιολια τους και αυτα πετρες εχουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΠΗΡΑΝ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΜΑΘΗΜΑ ΟΙ ΚΥΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΓΙΑΤΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΒΛΕΠΕΙ ΑΡΧΙΣΕ ΚΑΙ ΜΑΣ ΞΕΧΝΑΗ ΑΣ ΤΟ ΠΑΡΟΥΜΕ ΧΑΜΠΑΡΙ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΕ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Είσαι άσχετος αυτός ο επιτάφιος έχει χιλιάδες λουλούδια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΑΥΤΟ .......ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΝΕΑ ΠΛΑΓΙΑ,ΝΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΕΤΑΙ Ο ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ.................. ΜΕ ΧΟΡΗΓΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. τι λουλουδια μιπος εχει και μεγαλη πικιλια ???? ποια τα μικρα που ουτε καν φαινονται ??
    που ειναι ??
    εμεις το μονο που βλεπουμε ειναι καρφιτσες και χαντρες !!!
    και κατι αλλο η αμπελος ετσι ειναι ??? αυτο το σχεδιο που υπαρχη ?? τι να πω αλλο τα λογια ειναι περιτα ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ναι πραγματικά σε αυτό το χωριό ο ένας βγάζει το μάτι του άλλου όπως φυσικά κάνετε όλες εσείς τώρα ο θεός να σας συγχωρήσει για αυτά που γράψατε για της συγχωριανούς σας και για τον παπά σας ντροπή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ειναι εκπαιδευμενοι αυτοι να ακουνε και να λενε λογια δεν θα τους πειραξη τωρα!! αυτα που κανουν ειναι σωστα ? οταν πεθενει καποιος τιν τον πατε λουλουδια η καρφιτσες ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΕΣΥ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΙΡΙΖΕΙΣ ΤΟΝ ΙΕΡΕΑ Κ ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙΣ ΘΕΛΩ ΠΟΛΥ ΝΑ ΣΕ ΔΩ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΟΙΝΟΝΗΣΕΙΣ ΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΠΕΙ.. ΕΓΩ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΣΑΣ... ΑΛΛΑ ΒΛΕΠΩ ΤΗΝ ΑΔΗΚΙΑ.. ΜΑΖΙ ΜΕ ΕΜΕΝΑ Κ Ο ΘΕΟΣ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Απαντήσεις
    1. ΕΛΑ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΒΛΠΕΙΣ ΕΔΩ ΚΑΛΙΣΤΕΙΑ ..... ΟΧΙ ΦΟΤΟ ΜΟΝΤΑΖ!!!!!!! ΦΟΤΟ ΠΡΟΒΟΛΗ...... ΟΙ ΚΟΡΔΕΛΕΣ ΤΙΣ ΛΥΠΟΥΝ...ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ!!!!!!!!

      Διαγραφή
  18. περισυ την μεγαλη παρασκευη το μεσημερι σε σακκολες απο σκουπιδια ηταν τα στεφανια που πηγε ο κοσμος στη σταυρωση....περιπου δεκα σακκουλες.ο κοσμος ηταν μαζεμενος και τα εβλεπε και φωναζε.αυτο δεν τους εγινε μαθημα?ο χριστος δεν θελει περλες και καρφιτσες κυραδες μου........θελει λουλουδια της σταυρωσης...να ψελνουν οι μυροφορες και να τα στολιζουν...........ενταξει μωρε αν θελετα αναγνωριση και οντοτητα πλεξτε καμμια κουρελου.θα σας χειροκροτησουμε///απογονοι των φαρισαιων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ΘΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΜΕ..........ΟΙ ΙΔΙΕς ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΕς...........ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΝΑ ΠΛΗΣΙΑΣΕΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΑ ΦΙΝΙΖΟΛ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ.ΠΟΥ ΤΟ ΕΙΔΑΤΕ ΜΕΡΙΚΕς ΟΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕς...........ΑΝΤΕ .ΑΝΤΕ ΜΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΤΕ ΤΑ ΛΑΘΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ΚΑΡΦΙΑ ΚΑΡΦΙΤΣΕς ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΙΝΑΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Μεγάλη εβδομάδα έρχεται κ καλά θα κάνουμε όλοι να αναλογιστούμε τα δικά μας λάθη κ να πάψουμε να κρίνουμε κ να κατακρίνουμε τους πάντες κ τα πάντα.....Καλή Ανάσταση....Αφροδίτη Σωτηρίου του Σωτηρίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Τι να πω.... Haters gonna hate...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ ΟΛΟΙ ΣΑΣ! ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΕΙ Η ΧΟΛΗ ΣΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΣΑΣ ΓΙΑ ΟΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΑΛΛΟΙ ΟΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΑΛΛΟΙ? Α ΡΕ ΤΖΙΧΑΝΤ ΠΟΥ ΣΑΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΤΙΜΑΤΕ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΥΤΩΝ. ΑΝΤΕ ΑΦΟΥ ΤΙΣ ΘΑΨΑΤΕ ΠΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΦΛΥΤΖΑΝΙ ΣΑΝ ΚΑΛΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή