Το blog μας έχει αλλάξει διεύθυνση σε λίγα δευτερόλεπτα αυτόματα θα βρεθείτε στη νέα μας διεύθυνση....

δευτερόλεπτα

Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

17 σπιτικές θεραπείες για τη βουλωμένη μύτη

17 σπιτικές θεραπείες για τη βουλωμένη μύτηΗ βουλωμένη μύτη είναι ο συνηθισμένος όρος που χρησιμοποιείται για τη ρινική συμφόρηση, η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί το ταχύτερο θα οδηγήσει σε προβλήματα των ρινικών κόλπων ή ακόμα και απόφραξη της μύτης και
διάφορα άλλα σοβαρά προβλήματα. Οι αιτίες για τη βουλωμένη μύτη μπορεί να είναι ιοί, αυξημένη ρινική βλενογόννος μεμβράνη, αλλεργικές αντιδράσεις και αρκετές άλλες που αν δεν αντιμετωπιστούν το συντομότερο, σίγουρα θα σας οδηγήσουν σε μεγάλη ταλαιπωρία.
Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα με βιταμίνες και βότανα
Μπορεί η βιταμίνη C να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ρινικής συμφόρησης; O Stringer αναφέρει τα εξής: «Η βιταμίνη C έχει αποδειχτεί σε ορισμένες μελέτες ότι μειώνει τη διάρκεια του κρυολογήματος και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων – ωστόσο, αυτό δεν επηρεάζει άμεσα τη ρινική συμφόρηση». Έτσι, αν έχετε συμφόρηση που σχετίζεται με κάποιο κρυολόγημα, η επιπλέον βιταμίνη C μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τα συμπτώματα του κρυολογήματος γρηγορότερα. Αν σχετίζεται όμως με αλλεργίες, η βιταμίνη C δεν θα σας ανακουφίσει.
Πιείτε ζεστά ροφήματα
Τα ζεστά ροφήματα ανακουφίζουν από τη ρινική συμφόρηση, προλαμβάνουν την αφυδάτωση και καταπραΰνουν τη δυσφορία από τη φλεγμονή των μεμβρανών που καλύπτουν τη μύτη και τον λαιμό σας. Αν η συμφόρηση είναι τόσο έντονη που δεν μπορείτε να κοιμηθείτε το βράδυ, δοκιμάστε ένα ζεστό toddy (αλκοολούχο ρόφημα), μια πανάρχαιη μέθοδο θεραπείας.
Χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα ή ψεκαστήρα
Το κρυολόγημα ή η γρίπη ίσως προκαλέσουν αφυδάτωση, γι’ αυτό πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν υγραντήρες ή ψεκαστήρες για την αποσυμφόρηση των ιγμορείων. «Η επιπλέον υγρασία μπορεί να σας ανακουφίσει», λέει ο Stringer. Οι υγραντήρες βοηθούν στην αντιμετώπιση της συμφόρησης προσθέτοντας υγρασία στον αέρα, γεγονός που ενισχύει την αραίωση της βλέννας στη μύτη σας.
Σκόρδο
Το σκόρδο δρα ως φυσικό αντιιικό και χρησιμοποιείται αρκετά στη θεραπεία των μολύνσεων από ιούς όπως το κρυολόγημα και η γρίπη. Το σκόρδο διαθέτει έντονη γεύση και απελευθερώνει τις εκκρίσεις βοηθώντας έτσι να ανοίξουν οι ρινικές δίοδοι με αποτέλεσμα να αναπνέετε πιο άνετα. Όταν καταναλώνεται τακτικά, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Τζίντζερ
Η κατανάλωση φρεσκοτριμμένου τζίντζερ (1 κουταλάκι του γλυκού) με ένα ποτήρι ζεστό νερό θα σας ανακουφίσει από τη βουλωμένη μύτη. Για καλύτερα αποτελέσματα, πιείτε ένα τσάι με ένα μείγμα από τζίντζερ, χυμό λεμονιού και μέλι.
Μηλόξυδο
Το μηλόξυδο βοηθά στον καθαρισμό της βουλωμένης μύτης αραιώνοντας τη βλέννα γρήγορα και αδειάζοντας τα ιγμόρεια, αν καταναλωθεί κατευθείαν χωρίς προσθήκη άλλων συστατικών. Θα καθαρίσει τη μύτη και τις ρινικές διόδους εξασφαλίζοντας άνετη αναπνοή.
Χυμός ντομάτας
Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά να ανοίξουν τα ιγμόρεια, να απομακρυνθεί η βλέννα και να μειωθεί η φλεγμονή στα αιμοφόρα αγγεία.
Τσάι από βότανα
Η κατανάλωση τσαγιού που περιέχει διάφορα βότανα όπως χαμομήλι, μέντα και βατόμουρο μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από το πρόβλημα της βουλωμένης μύτης. Το τσάι από τζίντζερ και φύλλα δεντρολίβανου λειτουργεί επίσης θεραπευτικά.
Ζεστές σούπες
Η ζεστή κοτόσουπα είναι η καλύτερη θεραπεία για την βουλωμένη μύτη καθώς ανακουφίζει αποτελεσματικά από τα συμπτώματα του κρυολογήματος και τη ρινική συμφόρηση. Εξίσου ωφέλιμες είναι και οι σούπες λαχανικών.
Αλατούχο ρινικό σπρέι
Χρησιμοποιήστε αλατούχο ρινικό σπρέι ή φτιάξτε το δικό σας με αλάτι και νερό για να ξεπλύνετε τη μύτη σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τη ρινική συμφόρηση ενώ παράλληλα θα απομακρυνθούν τα μόρια του ιού και τα βακτήρια από τη μύτη σας.
Καταναλώστε περισσότερα υγρά
Να πίνετε άφθονα υγρά προκειμένου να αντιμετωπίσετε τη συμφόρηση. Το νερό ή οι χυμοί θα εμποδίσουν την αφυδάτωση και θα διατηρήσουν τον λαιμό σας ενυδατωμένο. Θα πρέπει να πίνετε καθημερινά τουλάχιστον 8 με 10 ποτήρια νερού των 200-300 ml. Καταναλώστε υγρά όπως νερό, αθλητικά ροφήματα, τσάι από βότανα, φρουτοχυμούς ή ροφήματα από τζίντζερ. Οι κοτόσουπες είναι επίσης πολύ ωφέλιμες! (περιορίστε τα αναψυκτικά, τον καφέ και άλλα ροφήματα με καφεΐνη γιατί δρουν ως διουρητικά και μπορεί να σας αφυδατώσουν).
Κρεμμύδι
Ξεφλουδίστε και κόψτε ένα κρεμμύδι. Μυρίστε το για 4-5 λεπτά. Θα καθαρίσει τη μύτη σας και θα σας ανακουφίσει από τη ρινική συμφόρηση.
Πιπέρι
Το πιπέρι είναι εξαιρετικό για τη θεραπεία της βουλωμένης μύτης. Βάλτε ένα κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι μαζί με μια κουταλιά της σούπας μέλι σε ένα φλιτζάνι. Γεμίστε το με βραστό νερό και αφήστε το να μουλιάσει για περίπου 15 λεπτά. Ανακατέψτε καλά και πιείτε αυτό το μείγμα για να ανακουφιστείτε από τη βουλωμένη μύτη.
Πικάντικα φαγητά
Καταναλώστε πιο πολλές πικάντικες τροφές, όπως κόκκινες πιπεριές, κρεμμύδια, τζίντζερ και σκόρδο. Έτσι, θα διευκολύνετε τη ροή της βλέννας από τις ρινικές διόδους και θα απαλλαγείτε από τη βουλωμένη μύτη.
Έλαιο ευκαλύπτου
Το έλαιο ευκαλύπτου είναι μία από τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες για τη βουλωμένη μύτη. Ρίξτε λίγες σταγόνες από αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου σε ένα μαντίλι ή σε ένα μικρό κομμάτι ύφασμα και εισπνεύστε το άρωμά του. Μπορείτε επίσης να ρίξετε λίγο στο μαξιλάρι σας – αυτό θα σας κάνει καλό ακόμη κι όταν κοιμάστε.
Μέλι
Η κατανάλωση μελιού (2 κουταλάκια του γλυκού) σε τακτική βάση μπορεί να θεραπεύσει τη βουλωμένη μύτη. Πιείτε ένα ποτήρι ζεστό νερό με μέλι (2-3 κουταλάκια του γλυκού) για καλύτερα αποτελέσματα. Μπορείτε επίσης να πιείτε μέλι με γάλα.
Λεμόνι
Φτιάξτε ένα μείγμα από χυμό λεμονιού (2 κουταλάκια του γλυκού), μαύρο πιπέρι (1/4 κουταλάκι του γλυκού) και μια πρέζα αλάτι και απλώστε το γύρω από τη ρινική περιοχή για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της βουλωμένης μύτης.


enallaktikidrasi.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου