Το blog μας έχει αλλάξει διεύθυνση σε λίγα δευτερόλεπτα αυτόματα θα βρεθείτε στη νέα μας διεύθυνση....

δευτερόλεπτα

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ - Μειωμένη εκτιμάται για φέτος η παραγωγή της επιτραπέζιας ελιάς Χαλκιδικής

IMG 4001
- Σύσταση ομάδας εργασίας από τη ΔΟΕΠΕΛ για την καταγραφή στοιχείων

Μειωμένη κατά 50% θα είναι φέτος η συγκομιδή της πράσινης ελιάς στη Χαλκιδική, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που συζητήθηκαν στη σύσκεψη για την επιτραπέζια ελιά που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στον Πολύγυρο και διοργανώθηκε από την Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ), με τη στήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής.
Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος και μέλη του ΔΣ της ΔΟΕΠΕΛ, εκπρόσωποι των Ενώσεων Πολυγύρου, Καβάλας και Πηλίου και των Συνεταιρισμών Σημάντρων και Ποτίδαιας, καθώς και της ΕΝΑ Χαλκιδική, ενώ την Περιφέρεια εκπροσώπησαν η Περιφερειακή Σύμβουλος Κατερίνα Ζωγράφου και ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕΧ, Κώστας Τερτιβανίδης.

Έλλειψη καταγραφής στοιχείων
Στη σύσκεψη συζητήθηκε το θέμα των αποθεμάτων της επιτραπέζιας ελιάς Χαλκιδικής και επισημάνθηκε το θέμα της έλλειψης των καταγεγραμμένων στοιχείων, καθώς οι ποσότητες που παράγονται, αλλά και των αποθεμάτων βασίζονται σε εκτιμήσεις και όχι σε πραγματικά στοιχεία, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ακριβής εικόνα. Ο Πρόεδρος της ΔΟΕΠΕΛ, Γιώργος Ντούσιας, δεσμεύθηκε στη σύσταση, το συντομότερο δυνατό, ομάδας εργασίας, η οποία θα προχωρά κάθε χρόνο στην αποτίμηση της παραγωγής.
Παραγωγή
Παράλληλα συζητήθηκε η εκτιμώμενη παραγωγή, καθώς η συγκομιδή της επιτραπέζιας ελιάς να ξεκινά τις επόμενες μέρες, με τις απόψεις να συγκλίνουν σε μείωση κατά 50% - σε σχέση με πέρυσι – της παραγωγής, ενώ επισημάνθηκαν και τα προβλήματα στην εμπορία του προϊόντος.
Ωστόσο αποφεύχθηκε να συζητηθεί το θέμα της τιμής (παρά το γεγονός ότι η συγκομιδή ξεκινά άμεσα), καθώς οι περισσότεροι (έμποροι και παραγωγοί) κρατούν ακόμη κλειστά τα χαρτιά τους.

Ο Γ. Ντούσιας
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΔΟΕΠΕΛ Γ. Ντούσιας, μιλώντας στο halkidikifocus τόνισε ότι η καταγραφή των στοιχείων της παραγωγής είναι μείζονος σημασίας, υπογραμμίζοντας: «Το θέμα των στατιστικών στοιχείων έχει μεγάλη σημασία, καθώς η επιτραπέζια ελιά είναι ένας τεράστιος κλάδος και όποιος βασίζεται μόνο σε εκτιμήσεις, βάσει τον οποίων δεν μπορεί να κάνει πολιτική από κανέναν».
Παράλληλα ο κ. Ντούσιας τόνισε ότι ένα ακόμη θέμα που χρειάζεται μελέτη είναι αυτό της ακαρπίας, η οποία σημειώθηκε το 2009, το 2013 και το 2015, «δηλαδή σε 3 περιόδους μέσα σε 6 χρόνια», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Τέλος ανακοίνωσε και τη σύσταση ομάδας εργασίας για τη σύσταση οδηγού υγιεινής, σε συνεργασία με τον ΕΦΕΤ, για τις μεταποιητικές μονάδες.

IMG 3987
Η Κ. Ζωγράφου
Από την πλευρά της η Περιφερειακή Σύμβουλος Κατερίνα Ζωγράφου δήλωσε: «Επεσήμανα τα προβλήματα που υπάρχουν και τα οποία εντείνονται από τη Διοίκηση και το νομικό πλαίσιο. Γι’ αυτό η συνεργασία είναι απαραίτητη. Χρειάζεται σύγκληση παραγωγής και μεταποίησης ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει θέσει ως προτεραιότητα τη βρώσιμη ελιά Χαλκιδικής και στέκεται αρωγός σε κάθε προσπάθεια».
Ο Κ. Τερτιβανίδης
Από την πλευρά του ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕΧ, Κώστας Τερτιβανίδης, δήλωσε στο halkidikifocus: «Έγινε μια σύσκεψη σε θετικό κλίμα, παρά τις διαφωνίες. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι στη διάθεση των φορέων και της εξωστρέφειας, η οποία βοηθάει να ξεπεραστεί η κρίση. Και αυτή η σύσκεψη ήταν μία κίνηση εξωστρέφειας», ενώ ερωτώμενος για το θέμα της τιμής της επιτραπέζιας ελιάς, ανέφερε: «Όσον αφορά το θέμα της τιμής, αυτή θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε να εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα των παραγωγών, αλλά και για τους μεταποιητές να είναι ανταγωνιστική στις διεθνείς αγορές, λαμβάνοντας όμως υπόψη ότι τον τελευταίο καιρό οι εξαγωγές περνούν κρίση».
http://www.halkidikifocus.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου