από omorfa taxidia
Η Νικήτη είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση για τη Χαλκιδική. Αρκετά γνωστή, αλλά όχι ιδιαίτερα «λατρεμένη» σαν επιλογή καλοκαιρινών διακοπών. Τοποθετημένη σε ένα κομβικό σημείο που ενώνει το πολύβουο «πρώτο πόδι» της
Κασσάνδρας με την πιο απομονωμένη Σιθωνία ( «δεύτερο πόδι») και κατ επέκταση το Άγιο Όρος και την Προ
Δεν υπάρχουν μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, αλλά πολλές οικογενειακές επιχειρήσεις με ενοικιαζόμενα σωμάτια. Ο οικισμός αισθητικά και αρχιτεκτονικά δεν είναι ιδιαίτερα γραφικός, ενώ είναι πασίγνωστη για το εξαιρετικής ποιότητας μέλι που παράγει.
Με την επιστροφή των εκδρομέων κάθε Κυριακή απόγευμα, στα ραδιόφωνα της Θεσσαλονίκης πιο πολλές αναφορές γινόταν για το μποτιλιάρισμα στο "φανάρι Νικήτης", παρά στις εξωτικές ομολογουμένως παραλίες της, με μεγάλες αμμουδιές και πεντακάθαρα γαλανά νερά.
Τα τελευταία δύο χρόνια όμως κάτι άλλαξε προς το καλό. Τα έργα ανάπλασης που έγιναν από το Δήμο, τόσο στο παραλιακό μέτωπο όσο και στην Άνω πλευρά του «παλιού χωριού», αν θα το λέγαμε έτσι, άλλαξαν εντυπωσιακά την αισθητική της περιοχής.
Τα ακόμη καλύτερα νέα αφορούν τη στάση των περισσότερων επιχειρηματιών. Με την αλλαγή του σκηνικού σε δημοτικό επίπεδο, ενεργοποίησαν άμεσα και τα δικά τους αντανακλαστικά. Διακόσμησαν τα καταστήματά τους σε εναρμόνιση με το περιβάλλον, ενώ πολύ καλή θα λέγαμε ότι είναι και η συμπεριφορά τους προς τον κόσμο.. Αρκετά καθαρά όλα, πολλά λουλούδια, διακοσμήσεις μοντέρνες και όχι παλιομοδίτικες, εξαφανίστηκαν οι άσπρες πλαστικές καρέκλες και κυρίως εκείνοι οι απαίσιοι κατάλογοι από ζελατίνα και τις φωτογραφίες με τους λαδωμένους μουσακάδες που βρίσκονται έξω από τα εστιατόρια…. Επιπλέον, ολιγομελείς ορχήστρες έπαιζαν έντεχνα Ελληνικά τραγούδια με ελάχιστα ντεσιμπέλ..
Ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση μας έκανε ότι όλα τα έργα ανάπλασης διατηρούνται μέχρι και σήμερα σε ιδιαίτερα καλό επίπεδο, χωρίς φθορές, γκράφιτι κτλ
Φυσικά δεν έλειψαν οι γνωστοί κουτοπόνηροι Έλληνες αλλά και Βαλκάνιοι, που πάρκαραν «για λίγο» μέσα στον πεζόδρομο…
Βέβαια οι υπόλοιπες γειτονιές θέλουν τεράστια δουλειά, αφού είναι λίγο-πολύ σαν «βομβαρδισμένες», αλλά τουλάχιστον έγινε μια αρχή… Και οι χιλιάδες επισκέπτες την επιβράβευσαν με την παρουσία τους...
Η Νικήτη είναι πρωτεύουσα του Δήμου Σιθωνίας, απέχει από τη Θεσσαλονίκη105 χλμ., ενώ το χειμώνα οι μόνιμοι κάτοικοι είναι κοντά στις 2.500. Η ονομασία Νικήτη προέρχεται από τη γῆ τοῦ Νεακίτου, μετόχι της Μονής Ξενοφώντος ήδη από το 1300. Η Μονή του Νεακίτου κάποια στιγμή πριν το 1300 παρήκμασε και μόνο το όνομά της επιβίωσε. Με τα χρόνια οι κάτοικοι της περιοχής διατήρησαν κυρίως προφορικά την ανάμνηση του ονόματος, που τελικά διαμορφώθηκε στη σημερινή του μορφή, Νικήτη. Η επίσημη ονομασία του χωριού από την εποχή της αναγνώρισης της κοινότητας το 1918 ήταν γνωστή από τους χάρτες και τα διάφορα επίσημα έγγραφα ως κοινότητα "Νικήτα".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου