Οι διάφορες μορφές άνοιας, όπως το Αλτσχάιμερ για παράδειγμα, δεν είναι οι μόνες ασθένειες που συνδέονται με την αποδυνάμωση της μνήμης και την πνευματική σύγχυση.
Δείτε ποιες άλλες ασθένειες μπορεί να υποδηλώνουν τα
συμπτώματα αυτά.
1. Κατάθλιψη
Τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη έχουν στον οργανισμό τους χαμηλότερα επίπεδα σεροτονίνης και νορεπινεφρίνης (νοραδρεναλίνη). Αυτοί οι δύο νευροδιαβιβαστές είναι απαραίτητοι για να παραμένουμε σε εγρήγορση και να διατηρούμε τη συγκέντρωσή μας.
Άλλα συμπτώματα: κόπωση, νευρικότητα, δυσκολίες στον ύπνο, αίσθημα απελπισίας, μειωμένη όρεξη ή υπερφαγία.
2. Υποθυρεοειδισμός
Οι ορμόνες που απελευθερώνει ο θυρεοειδής αδένας ελέγχουν το μεταβολισμό. Εάν λοιπόν τα επίπεδά τους είναι μειωμένα, καθυστερεί η απορρόφηση βασικών θρεπτικών συστατικών από τον εγκέφαλο.
Άλλα συμπτώματα: αδικαιολόγητη αύξηση του βάρους, κόπωση, ξηρό δέρμα, ρίγη.
3. Υπνική άπνοια
Πρόκειται για διαταραχή του ύπνου που χαρακτηρίζεται από τη σύντομη διακοπή της αναπνοής, μία ή και περισσότερες φορές μέσα στη νύχτα. Η υπνική άπνοια συνεπάγεται μειωμένη οξυγόνωση του εγκεφάλου.
Άλλα συμπτώματα: ροχαλητό, κόπωση κατά το πρωινό ξύπνημα, υπνηλία μέσα στην ημέρα, πρωινός πονοκέφαλος.
4. Κοιλιοκάκη (δυσανεξία στη γλουτένη)
Δεν έχει εξακριβωθεί πώς συνδέεται η αυτοάνοση διαταραχή με την αποδυνάμωση της μνήμης. Μία πιθανή θεωρία είναι ότι η ανεπαρκής αντιμετώπιση της δυσανεξίας στη γλουτένη οδηγεί σε συστημική φλεγμονή που επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου.
Άλλα συμπτώματα: κόπωση, πόνος στις αρθρώσεις, ημικρανία, εξανθήματα στο δέρμα και φαγούρα, διάρροια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου