Το blog μας έχει αλλάξει διεύθυνση σε λίγα δευτερόλεπτα αυτόματα θα βρεθείτε στη νέα μας διεύθυνση....

δευτερόλεπτα

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ - "Αγκάθι" το ωράριο λειτουργίας για τη νυχτερινή διασκέδαση στη Χαλκιδική

kleisto bar1
- Διεύρυνση του ωραρίου των μαγαζιών που έχουν άδεια μουσικής αναμένεται από τον Δήμο Ν. Προποντίδας στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

Αίσθηση προκάλεσε, στις παραλιακές κυρίως περιοχές του Δήμου Ν. Προποντίδας, το γεγονός ότι το τριήμερο του
Αγίου πολλά καλοκαιρινά bar ήταν κλειστά, κυρίως για παραβάσεις του ωραρίου λειτουργίας της μουσικής.
Το θέμα δεν είναι σημερινό, καθώς η υπάρχουσα νομοθεσία ορίζει πολύ αυστηρά πλαίσια στις ώρες λειτουργίας της μουσικής στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Ας μην ξεχνάμε ότι πέρυσι συζητήθηκε πανελλαδικά το θέμα που προέκυψε στα εγκαίνια γνωστού πεντάστερου ξενοδοχείου στην Ποτίδαια, όταν παρενέβη λίγο μετά τις 11 το βράδυ η Αστυνομία, διακόπτοντας το ζωντανό πρόγραμμα, με μεγάλο όνομα του ελληνικού πενταγράμμου.
Από την άλλη η Χαλκιδική αποτελεί έναν τόπο διακοπών και μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων που προσφέρει είναι και της νυχτερινής διασκέδασης, που όμως η ίδια η νομοθεσία αποτελεί τροχοπέδη, τόσο στο θέμα της προσφερόμενης διασκέδασης όσο και στη λειτουργία των επιχειρήσεων διασκέδασης, σε μια εποχή μάλιστα που οι οικονομικές συνθήκες είναι δύσκολες, καθώς τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που έχουν άδεια μουσικής, σύμφωνα με την υπ’ αριθμόν 3/1996 Αστυνομική Διάταξη «Μέτρα για την τήρηση της κοινής ησυχίας» (ΦΕΚ 15/τ.Β΄/12-01-1996) ορίζεται μεταξύ άλλων ότι «α) για την χειμερινή περίοδο, δηλαδή από την 1η Οκτωβρίου έως την 31η Μαρτίου, τη λειτουργία της μουσικής μέχρι την 22.00΄ώρα και β) για τη θερινή περίοδο, δηλαδή από την 1η Απριλίου έως την 30η Σεπτεμβρίου τη λειτουργία της μουσικής μέχρι την 23.00΄ώρα, καθώς και την απαγόρευση της μουσικής κατά της μεσημβρινές ώρες από την 15.00΄έως την 17.30΄». Με άλλα λόγια, τα bar υποχρεωτικά πρέπει να σταματούν τη μουσική στις 11 το βράδυ, κάτι που στην πραγματικότητα είναι σχεδόν ανεφάρμοστο σε μια τουριστική περιοχή.
kleisto bar2
Στα πλαίσια του ρεπορτάζ απευθυνθήκαμε στο Δήμο Ν. Προποντίδας, καθώς η κάθε Δημοτική Αρχή έχει την ευθύνη της έκδοσης αδειών λειτουργίας των καταστημάτων, της μουσικής κλπ.
Η απόφαση της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Ν. Προποντίδας
Η παραπάνω Αστυνομική διάταξη ωστόσο περιλαμβάνει και την εξής παράγραφο: «Η ανωτέρω άδεια χορηγείται μέχρι την 22.00΄ώρα τη χειμερινή περίοδο και την 23.00΄τη θερινή και μπορεί να παραταθεί ύστερα από αίτηση των ενδιαφερομένων, ανάλογα με το είδος των μουσικών οργάνων και τη θέση του κέντρου σε σχέση με τους γύρω κατοικημένους χώρους, για τα κέντρα που λειτουργούν σε ανοικτό χώρο μέχρι και την 02.00΄ώρα π.μ. και για τα κέντρα που λειτουργούν σε κλειστό χώρο μέχρι και την 03.00΄ ώρα π.μ., υπό την προϋπόθεση ότι δε διαταράσσεται η ησυχία των περιοίκων». Με άλλα λόγια δίνεται η δυνατότητα παράτασης του ωραρίου, με την προϋπόθεση ότι δεν ενοχλεί τους περίοικους.
Με βάση αυτό το σκεπτικό και για να υπάρξει διέξοδος στο χρόνιο πρόβλημα, συνεδρίασε η Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Ν. Προποντίδας, στις 21 Μαΐου, αποφασίζοντας τη χρήση μουσικής και μουσικών οργάνων: «Για τα κέντρα που λειτουργούν σε ανοικτό χώρο μέχρι και την 02.00΄ώρα π.μ. και για τα κέντρα που λειτουργούν σε κλειστό χώρο μέχρι και την 03.00΄ ώρα π.μ., υπό την προϋπόθεση ότι δε διαταράσσεται η ησυχία των περιοίκων».
Να σημειώσουμε ότι το θέμα έχει ήδη περάσει από τις Τοπικές Κοινότητες καθώς και από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ν. Προποντίδας και αναμένεται να συζητηθεί και να λάβει το "πράσινο φως" στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.
Από τη στιγμή που υπάρξει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, οι επιχειρήσεις που έχουν άδεια λειτουργίας μουσικής και μουσικών οργάνων μπορούν να καταθέσουν τα παρακάτω δικαιολογητικά για την παράταση λειτουργίας του ωραρίου μουσικής:
1.- Αίτηση [παρέχεται από την Υπηρεσία] από τον ενδιαφερόμενο φυσικό ή νομικό πρόσωπο, ή από τρίτους δια εξουσιοδοτήσεως με θεώρηση του γνησίου της υπογραφής
2.- Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο της αδείας λειτουργίας μουσικής – μουσικών οργάνων
3.- Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο τυχόν προηγούμενης απόφασης περί παρατάσεως ωραρίου λειτουργίας μουσικής –μουσικών οργάνων
4.- Δημοτική Ενημερότητα περί μη οφειλής στον Δήμο του άρθρου 285 του ν. 3463/2006 [Κ.Δ.Κ.].
Ο Μ. Καρράς
Μιλώντας στο halkidikifocus ο Δήμαρχος Ν. Προποντίδας Μανώλης Καρράςδήλωσε: «Το θέμα της μουσικής στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος είναι ένα χρόνιο πρόβλημα, καθώς είμαστε μια περιοχή που επιδιώκουμε τον τουρισμό, αλλά και την εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων. Με τη διεύρυνση του ωραρίου μουσικής των καταστημάτων που έχουν ήδη άδεια μουσικής στα όρια του Δήμου, θέλουμε να παρέχουμε την απαιτούμενη λύση στην εύρυθμη λειτουργία τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου