Κερδίζει περιοχές και αγορές στον κλάδο της επιτραπέζιας ελιάς µε σταθερά βήµατα τα τελευταία χρόνια η πράσινη ελιά Χαλκιδικής, που αποτελεί σχεδόν το 55% της ελληνικής παραγωγής και το 43% του
συνόλου των εξαγωγών του κλάδου. Ειδικότερα, όσο αυξάνεται η εξωστρέφειά της, εν µέσω οικονοµικής κρίσης, τόσο αυξάνονται και οι καλλιεργούµενες εκτάσεις της, που διευρύνουν τα όρια της παραγωγής της πέρα από τους πατροπαράδοτους νοµούς Χαλκιδικής και Καβάλας.
Στα 450 εκατ. δολάρια οι εξαγωγές του 2014, από αυτά τα 150 εκατ. στις ΗΠΑ
Επιπλέον, η επιτραπέζια πράσινη ελιά Χαλκιδικής σηµείωσε εξαγωγές που το 2014 έφθασαν τα 450 εκατ. δολάρια, από τα οποία τα 150 εκατ. δολάρια πραγµατοποιήθηκαν στην Αµερική. Αναφορικά µε τις εξαγωγές, το 80% της ελληνικής επιτραπέζιας ελιάς κατευθύνεται σε αγορές του εξωτερικού, εκ των οποίων σχεδόν 20.000 τόνοι είναι οι πράσινες ελιές που εξάγονται σε 45 χώρες µόνο από το νοµό Χαλκιδικής.
«Η δυναµική του κλάδου, που οφείλεται στην εξαιρετική ποιότητα της ελληνικής ελιάς- των διαφόρων ποικιλιών-, στην προσεκτική µεταποίηση, αλλά και στο επιτυχηµένο µάρκετινγκ, αποδεικνύεται από το ότι η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα σε αξία πωλήσεων επιτραπέζιας ελιάς στη διεθνή αγορά, µετά την Ισπανία η οποία όµως εξάγει πολύ µεγαλύτερες ποσότητες», τονίζει στην Agrenda ο αναπληρωτής προϊστάµενος της ∆ΑΟΚ, κ. Κωνσταντίνος Τερτιβανίδης και προσθέτει πως η Χαλκιδική παράγει ετησίως περί τους 120.000 τόνους ελιάς και άλλους σχεδόν 7.000 τόνους ελαιολάδου.
Σηµειώνεται ότι στο σύνολο της χώρας µας, η ελιά Χαλκιδικής καλύπτει πάνω από το 50% της ελληνικής παραγωγής, ότι το 30% ανήκει στην ποικιλία Κονσερβολιά και µόλις το 20% στην ελιά Καλα µών (µαζί µε µικρές ποσότητες Θρούµπας Θάσου και Γαϊδουρελιάς Άστρους).
Οι επιτραπέζιες ελιές κυρίως παράγονται από τα ποτιστικά χωράφια, ενώ για ελαιόλαδο κατευθύνεται η παραγωγή των ξερικών ελαιώνων και κυρίως εκείνων που βρίσκονται στα νότια της Ποτίδαιας και της Νικήτης.
«Σήµερα, στην καλλιέργεια και στη µεταποίηση απασχολούνται πάνω από 20.000 άτοµα, υπάρχουν 8 τυποποιητές ελαιολάδου, 40 ελαιοτριβεία και 80 µεταποιητές επιτραπέζιας ελιάς», εξηγεί ο κ. Τερτιβανίδης και συµπληρώνει πως «οι ελιές κυρίως εξάγονται ενώ το ελαιόλαδο ως επί το πλείστον πωλείται στην εσωτερική αγορά. Το συνολικό οικονοµικό µέγεθος του κλάδου είναι πολύ µεγάλο, όπως µπορεί κάποιος να υποθέσει».
Μειωμένη φέτος η παραγωγή εξαιτίας βερτιτσίλιας και κυκλοκονίου
Προβληµατική προοιωνίζεται η φετινή ελαιοκοµική περίοδος στη Χαλκιδική, αφού περίπου το 20% των ελαιοδέντρων του νοµού, έχει προσβληθεί από τη βερτιτσίλια, και το κυκλοκώνιο και αυτό αναµένεται να επηρεάσει και την προσδοκώµενη παραγωγή.
«Σε περιοχές στα πεδινά της Χαλκιδικής, τα λεγόµενα “πατώµατα”, όπου υπήρξαν µεγάλες συγκεντρώσεις από υγρασία, διαπιστώνεται τώρα στην περίοδο της ανθοφορίας ότι είχαµε προσβολές από κυκλοκώνιο και βερτιτσίλια και πολλά δέντρα, που ίσως να φτάνουν ακόµη και το 20% του συνόλου, παρουσιάζουν ξηράνσεις», ανέφερε στην Agrenda ο κ. Τερτιβανίδης. Σύµφωνα µε τον ανώτερο υπηρεσιακό υπάλληλο, αυτή τη στιγµή στη Χαλκιδική υπάρχουν πάνω από 6 εκατ. ελαιόδεντρα, σε συνολική καλλιεργούµενη έκταση 360.000 στρεµµάτων κι αποτελούν «βαρύ πυροβολικό» της τοπικής αγροτικής οικονοµίας, ιδιαίτερα στον τοµέα της επιτραπέζιας πράσινης ελιάς Χαλκιδικής.
Περαιτέρω ο συνοµιλητής µας θυµίζει πως η πράσινη ελιά όπως επίσης και το αγουρέλαιο Χαλκιδικής είναι προϊόντα ΠΟΠ και σηµειώνει πως έχει κατατεθεί φάκελος στην ΕΕ από τον Αγροτικό Συνεταιρισµό Μεταγγιτσίου για να χαρακτηριστεί προϊόν ΠΟΠ και το Γαλανό Μεταγγιτσίου Χαλκιδικής που παράγεται από την ποικιλία «γαλανή ή στρογγυλολιά».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου