Το blog μας έχει αλλάξει διεύθυνση σε λίγα δευτερόλεπτα αυτόματα θα βρεθείτε στη νέα μας διεύθυνση....

δευτερόλεπτα

Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Το χρήμα σκοτώνει τον έρωτα: Μια αληθινή ιστορία

Το χρήμα σκοτώνει τον έρωτα: Μια αληθινή ιστορίαKαθώς η κοινωνία αλλάζει, αλλάζουν και οι κανόνες που διέπουν τις επιτυχημένες σχέσεις. Η πολιτική, τεχνολογική και επιστημονική πρόοδος έχει σημαντικά μετατοπίσει την
ανθρωπότητα ως προς τις άμεσες ανάγκες επιβίωσης και ασφάλειας. Η διασφάλιση της φυσικής επιβίωσης και ασφάλειας δεν αποτελεί πια τον πρωταρχικό λόγο συμβίωσης αντρών και γυναικών. Σήμερα, άντρες και γυναίκες σμίγουν σε μια σχέση όχι μόνο για να Βοηθήσει ο ένας τις φυσικές ανάγκες του άλλου, αλλά για να ικανοποιήσουν συγχρόνως τις ψυχολογικές και συναισθηματικές τους ανάγκες.

Διηγείται ο συγγραφέας και ψυχοθεραπευτής John Gray 

Συνήθως, όταν οι φυσικές ανάγκες για επιβίωση και ασφάλεια έχουν καλυφθεί, οι σχέσεις επαναπροσανατολίζονται. Οι συναισθηματικές ανάγκες αποκτούν προτεραιότητα και, κατά συνέπεια, εμφανίζονται νέα προβλήματα και προστριβές. Οι προστριβές αυτές εμφανίζονται επειδή έρχονται στην επιφάνεια ένα σωρό άλλες, καινούργιες ανάγκες. Κατά κάποιον τρόπο οι συναισθηματικές ανάγκες γίνονται πιο επιτακτικές. Προΰπαρχαν, φυσικά, ήταν όμως στην αφάνείά. Καθώς εμφανίζονται στο προσκήνιο, οι ψυχολογικές μας ανάγκες παίζουν ένα ρόλο κλειδί για την επιτυχία των σχέσεων μας.

Για παράδειγμα, κατά την περίοδο μια χρεωκοπίας, το ζευγάρι μπορεί να τα πηγαίνει θαύμα. Είναι οι δυο τους, ενάντια στον κόσμο όλο. Στο τέλος τα καταφέρνουν και φτάνουν σ’ ένα υψηλότερο οικονομικά επίπεδο. Αντί να απολαμβάνουν την επιτυχία τους και να είναι ικανοποιημένοι, βιώνουν όλο και μεγαλύτερες προστριβές ή δυσαρέσκεια. Όταν η μάχη με τον έξω κόσμο τελειώσει, τη μεταφέρουν στο σπίτι.

Ο Μάικ ήταν 22 ετών όταν παντρεύτηκε την 'Έλεν που ήταν 26. Για οχτώ χρόνια και οι δύο ήταν αρκετά ικανοποιημένοι από το γάμο τους. Ξεκίνησαν και οι δύο φτωχοί. Η Έλεν δούλευε αεροσυνοδός για να βοηθήσει τον Μάικ που πήγαινε στη Νομική Σχολή. Θυμούνται τον καιρό αυτό σαν μια δύσκολη περίοδο, που ήταν όμως γι’ αυτούς γεμάτη από αγάπη, γέλιο και τρυφερότητα. Το ζευγάρι επιφανειακά δεν είχε προβλήματα στη σχέση του. Λειτουργούσε σαν ομάδα που αγωνιζόταν για τη διασφάλιση της επιβίωσης και της ασφάλειας. Μπορούσαν και οι δύο άνετα να αγνοούν τα προβλήματά τους, γιατί φανταζόντουσαν ότι κάποια μέρα τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά.

Οχτώ χρόνια αργότερα, ο Μάικ έγινε ένας υψηλά αμείβομενος και επιτυχημένος δικηγόρος και η Έλεν ήταν μητέρα δύο παιδιών. Παρ΄ όλο που όλα στη σχέση τους έμοιαζαν μια χαρά, η πραγματικότητα ήταν διαφορετική. Από τη στιγμή που οι υλικές τους ανάγκες άρχισαν να ικανοιιοιούνται, οι ίδιοι άρχισαν να παρατηρούν πόσο ανικανοποίητοι ένιωθαν μεταξύ τους. Ο Μάικ δεν αισθανόταν κανένα ενδιαφέρον ή έλξη για τη γυναίκα του. Η Έλεν προσποιούταν ότι όλα ήταν μια χαρά. Τρεις μήνες αφότου μετακόμισαν στο ωραίο και μεγάλο τους σπίτι με τις τέσσερις κρεβατοκάμαρες, ο Μάικ ερωτεύθηκε τη γραμματέα του.

Όταν το ανακάλυψε η Έλεν, ήρθαν σε μένα για συμβουλευτική. Η Έλεν συνειδητοποίησε ότι κι εκείνη ήταν εξίσου δυσαρεστημένη. 'Επειτα από αρκετά σκληρή δουλειά πάνω στη σχέοη τους, κατάφεραν και τα ξαναβρήκαν. Ο Μάικ και η Έλεν ήταν τυχεροί. Πολλά ζευγάρια, όμως, αντί να ζητήσουν βοήθεια, χωρίζουν. 

Όταν μια σχέση μεταβληθεί και, αντί να βασίζεται ατην ικανοποίηση ζωτικών αναγκών,  πρέπει το ζευγάρι να ξέρει ότι είναι αναπόφευκτο να ακολουθούν κι άλλα προβλήματα. Οι παλιοί τρόποι επικοινωνίας που υπήρχαν μεταξύ τους δεν θα τους ικανοποιούν ή δεν θα επαρκούν πια.

Επειδή συνήθως οι γυναίκες αντιλαμβάνονται καλύτερα τις συναισθηματικές τους ανάγκες, πρώτη η γυναίκα βιώνει την έλλειψη ικανοποίησης. Ο σύντροφός της, με τη σειρά του, θ’ αρχίσει να νιώθει την έλλειψη ικανοποίησης ανταποκρινόμενος στη δυσαρέσκεια της γυναίκας του. Όσο πιο επιτυχημένοι γίνονται, τόσο εκείνος γίνεται ανεπιεικής με τη δυσαρέσκειά της, γιατί υπάρχουν λιγότερα βιοποριστικά προβλήματα. Η λογική του είναι ότι όσο περισσότερα είναι τα υλικά αγαθά τόσο περισσότερο ευτυχισμένη πρέπει να είναι εκείνη.

Η πραγματικότητα είναι ότι, επειδή απέκτησαν μεγαλύτερη οικονομική άνεση, προβάλλουν πια οι συναισθηματικές ανάγκες που απαιτούν από κείνον συνεχή στήριξη και προσοχή. Η τάση του είναι να αντισταθεί, γιατί πιστεύει ότι εφόσον απέκτησε οικονομική άνεση, εξετέλεσε το καθήκον του. Κανένας από τους δύο δεν είναι πια ευτυχισμένος και έχουν την τάση να αλληλοκατηγορούνται. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι ότι και οι δύο νιώθουν μνησικακία για τις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν.

Αυτά τα καινούργια προβλήματα δεν γίνεται να αποφευχθούν. Αν και οι δύο καταλάβουν και παραδεχτούν ότι είναι αναπόφευκτα, τότε δεν θα νιώθουν τόση μνησικακία μεταξύ τους. Δεν θα θεωρούν υπαίτια τη οχέση τους, αλλά θα αναρωτιούνται για τον παλιό τρόπο επικοινωνίας και επαφής. Αντί να αλλάξουν σύντροφο, μπορούν να κατευθύνουν την ενέργειά τους στο να βελτιώσουν την ικανότητά τους στο συναισθηματικό δούναι και λαβείν αυτή θα είναι η καλύτερη και πιο ουσιαστική λύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου