Την έντονη ανησυχία τους για το μέλλον του οικοσυστήματος της παραλίας "Σαχάρα" στη Χαλκιδική, καθώς και της διπλανής περιοχής εκφράζουν και πάλι οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, σημειώνοντας πως η παραλία της Νέας Ηράκλειας έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές.
Όπως επισημαίνουν, το πρόβλημα άρχισε πριν από λίγα χρόνια, οπότε και εμφανίστηκαν στην περιοχή τα πρώτα beach bar, ενώ έγινε ιδιαίτερα έντονο πέρυσι με την πώληση της παραλίας σε ιδιώτη μέσω ΤΑΙΠΕΔ με σκοπό την αξιοποίησή της.
Από τους αμμόλοφους στις... ομπρέλες
Πριν από έναν χρόνο, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις αλλά και οι κάτοικοι της Χαλκιδικής ξεκίνησαν τις προσπάθειές τους να αποτρέψουν την καταστροφή που συντελείται, όπως λένε, στη "Σαχάρα". Όπως αναφέρουν, όμως, το πρόβλημα είχε ξεκινήσει από πολύ νωρίτερα για το ευαίσθητο φυσικό οικοσύστημα της παραλίας, που βρίσκεται "μία ανάσα" από τη Θεσσαλονίκη. "Η "Σαχάρα" αποτελείται από αμμόλοφους και ιδιαίτερη χλωρίδα. Πρόκειται για φυτά που συγκρατούν την ακτογραμμή και εμποδίζουν τη θάλασσα να πηγαίνει προς το χερσαίο κομμάτι", εξηγεί στο thestival.gr, o υπεύθυνος επικοινωνίας της "Καλλιστώ", Γιώργος Θεοδωρίδης. Σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, η περιοχή μέχρι πρόσφατα αποτελούσε σημαντικό φυσικό απόθεμα, καθώς εκτός από τη σταθεροποίηση της ακτογραμμής, ρύθμιζε λειτουργίες του παράκτιου οικοσυστήματος, όπως είναι η υδρονομία και η προστασία από τη διάβρωση, ενώ ήταν βιότοπος με ιδιαίτερη χλωρίδα και πανίδα.
Όπως επισημαίνουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, όλα αυτά άλλαξαν όταν έκαναν την εμφάνισή τους τα πρώτα beach bar, προκαλώντας καταστροφές στο οικοσύστημα (δρόμοι πρόσβασης, ηχορύπανση, καταστροφή αμμόλοφων κλπ). "Έχει περίπου έξι χρόνια που σε αυτήν την παραλία ήρθαν διάφορα beach bar, που δημιουργούν όχληση στο οικοσύστημα της "Σαχάρας", τονίζει ο κ. Θεοδωρίδης. Η περσινή πώληση της παραλίας μέσω ΤΑΙΠΕΔ είχε δημιουργήσει μεγάλες αντιδράσεις από τους κατοίκους και τους περιβαλλοντολόγους, καθώς υποστηρίζουν ότι οδήγησε σε καταστροφικές παρεμβάσεις, μεταξύ των οποίων το μπάζωμα δύο ρεμάτων και η ισοπέδωση των αμμόλφων. "Ήδη με τις πρώτες βροχές του περασμένου Σεπτεμβρίου και το Δεκέμβριο είχαμε πλημμύρες στην περιοχή, με αποτέλεσμα να παρασυρθούν ακόμη και αυτοκίνητα, ενώ υπάρχουν και κοινωνικά ζητήματα, καθώς έχει αποκοπεί ο ντόπιος πληθυσμός από την πρόσβαση στην παραλία", εξηγεί ο υπεύθυνος επικοινωνίας της "Καλλιστώ", προσθέτοντας ότι ο ιδιώτης που αγόρασε την έκταση έχει προχωρήσει σε μόνιμες κατασκευές, που επιφέρουν αλλαγές στη μορφολογία της παραλίας, ενώ η μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή πρέπει να αποκατασταθεί από τον ίδιο τον ιδιώτη.
Παρέμβαση του υπουργείου Περιβάλλοντος ζήτησαν οργανώσεις και τοπικοί σύλλογοι
Συμπληρώνοντας έναν χρόνο προσπαθειών για να σωθεί η παραλία της Σαχάρας, εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών οργανώσεων ΚΑΛΛΙΣΤΩ, Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Δράση για την Άγρια Ζωή και Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης καθώς και των συλλόγων «Χρυσή Αμμουδιά-Σαχάρα» και «Οικιστές Καλλιθέας» συναντήθηκαν πριν από λίγες ημέρες με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Τσιρώνη και με τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας κ. Δημήτρη Κλούρα (υπουργείο Οικονομικών) για να τους ενημερώσουν σχετικά με τις εξελίξεις της περιβαλλοντικής καταστροφής στην παραλία «Σαχάρα» της Χαλκιδικής. Οι εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών οργανώσεων και των κατοίκων της περιοχής ενημέρωσαν τους εκπροσώπους της Πολιτείας για τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της αξιοποίησης της «Σαχάρας» και ζήτησαν να διερευνηθούν το συντομότερο δυνατόν οι καταγγελίες που έχουν γίνει. "Κατατέθηκε όλο το υλικό σχετικά με την υπόθεση, όπως δημοσιεύματα και καταγγελίες κατοίκων και εκείνοι από την πλευρά τους δεσμεύτηκαν ότι θα ερευνήσουν το θέμα και θα πράξουν τα δέοντα, όπου άπτεται της αρμοδιότητά τους", αναφέρει ο κ. Θεοδωρίδης.
Όπως εξηγεί ο υπεύθυνος της "Καλλιστώ", οι κάτοικοι έχουν συγκεντρώσει διάφορες προτάσεις για μία ηπιότερη και φιλική προς το περιβάλλον εκμετάλλευση της παραλίας, ενώ οι ανησυχίες τους αφορούν τώρα και τη διπλανή περιοχή, η οποία ονομάζεται "Μεγάλη Σαχάρα". "Προσπαθούμε να αποτρέψουμε την καταστροφή στη διπλανή περιοχή για την οποία υπάρχουν σκέψεις να αξιοποιηθεί. Είναι μια περιοχή που ανήκει στον δήμο και δεν έχει περάσει ακόμη στα χέρια του ΤΑΙΠΕΔ", λέει χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρίδης.
Περιβαλλοντικές οργανώσεις και κάτοικοι συνεχίζουν τώρα με τη διοργάνωση τριών ενημερωτικών εκδηλώσεων σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική.
Συγκεκριμένα:
-Παρασκευή 29/05/2015 (7:30 μμ, στον χώρο «Οικόπολις»,Πτολεμαίων 29α, Θεσσαλονίκη),
-Παρασκευή 05/06/2015 (7:30 μμ, ΚΑΠΗ Ν.Ηράκλειας)
-Σάββατο 06/06/2015 (12:00 πμ, Πνευματικό Κέντρο Ν. Καλλικράτειας).
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις καλούν όσους το επιθυμούν να υπογράψουν το ψήφισμα που θα κατατεθεί στο ΥΠΕΚΑ ΕΔΩ.
Δείτε μερικές ΦΩΤΟ από τα beach bar:
thestival.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου