Ραγδαίες εξελίξεις αναμένονται στο μέτωπο των αγωγών φυσικού αερίου και της χρηματοδότησης της Ελλάδας από τη Ρωσία με 5 δισεκατομμύρια ευρώ, σενάριο που είδε το φως της δημοσιότητας μετά την επίσκεψη του κ. Αλέξη Τσίπρα
στη Μόσχα.Οι δύο υποθέσεις -δηλαδή η κατασκευή αγωγών φυσικού αερίου στην Ελλάδα και τα 5 δισ. από τη Ρωσία- συνδέονται ευθέως και έχουν ξεκινήσει πυρετώδεις διεργασίες στην Αθήνα.
Ήδη διεξάγονται συζητήσεις μεταξύ Ελλήνων και Ρώσων αξιωματούχων, ενώ στην Αθήνα βρίσκεται και ο απεσταλμένος του υπουργού Εξωτερικών κ. Τζον Κέρι αρμόδιος για ενεργειακά θέματα κ. Amos Hochstein και ο οποίος θα συναντηθεί την Παρασκευή με τον κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη. Αντικείμενο της συνάντηση που ζήτησε ο Αμερικανός αξιωματούχος είναι τα ενεργειακά θέματα και πρωτίστως οι αγωγοί φυσικού αερίου.
Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός αξιωματούχος έρχεται στην Ελλάδα ύστερα από τη συμφωνία Κοτζιά-Κέρι και αντικείμενο του ταξιδιού είναι η υποβολή αντιπρότασης στον αγωγό Turkish Stream από τους Αμερικανούς.
Ο αγωγός αυτός, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι και το όχημα μέσω του οποίου η Ελλάδα θα πάρει 2 δισ. από τη Ρωσία με τη μορφή επιχειρηματικού δανείου. Θα χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή του αγωγού και θα εξοφληθεί από τα κέρδη της εταιρείας που θα συσταθεί για την κατασκευή και τη λειτουργία του αγωγού στην ελληνική επικράτεια.
Την πρόθεση της Ρωσίας για την προαναφερόμενη χρηματοδότηση επιβεβαίωσε και ο Πρόεδρος της Ρωσίας κ. Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα Πέμπτη με τον κ. Αλέξη Τσίπρα.
Οπως γίνεται αντιληπτό για να χορηγηθεί το δάνειο απαραίτητος όρος και προϋπόθεση είναι να πάρει άδεια και να κατασκευαστεί ο ρωσικός αγωγός φυσικού αερίου ο επονομαζόμενος Turkish Stream και στον οποίο, όπως προαναφέρθηκε, αντιτίθενται οι Αμερικανοί και έχουν την πρόθεση να αντιπροτείνουν το δικό τους σχέδιο.
Οσον αφορά στα υπόλοιπα 3 δισ. ευρώ, τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας οι πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το newsit.gr αναφέρουν πως το σχέδιο προβλέπει την έκδοση από την Ελλάδα corporate bonds τα οποία θα αγοράσουν μεγάλες ρωσικές τράπεζες όπως η Vnestor Economy Bank, η VTB, η Gazprom Bank και άλλες.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η Ελλάδα και η Ρωσία έχουν φτάσει στην τελική ευθεία για τη σύναψη της σύμβασης του ομολόγου.
Για το σκοπό αυτό και για τις περαιτέρω συζητήσεις για τον αγωγό φυσικού αερίου βρισκόταν στην Ελλάδα τις προηγούμενες ημέρες ο υφυπουργός Οικονομικών της Ρωσίας αρμόδιος για τις οικονομικές σχέσεις κ. Σεργκέι Στόρτσακ.
Ο ίδιος έχει και ένα ρόλο συντονιστή της ρωσικής κυβέρνησης με τις τράπεζες, ενώ εκπροσωπεί και τη Ρωσία στο Fund (τύπου ΔΝΤ) που δημιουργούν οι χώρες που αποκαλούνται και BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου