Το blog μας έχει αλλάξει διεύθυνση σε λίγα δευτερόλεπτα αυτόματα θα βρεθείτε στη νέα μας διεύθυνση....

δευτερόλεπτα

Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Η ρύπανση των θαλασσών επηρεάζει αλιεύματα που καταλήγουν στο πιάτο μας

 Η μόλυνση από τον άνθρωπο έχει φθάσει σε σημείο να προκαλεί παθολογικές αλλαγές σε όργανα αναπαραγωγής θαλασσίων ειδών που αλιεύονται ακόμη και σε μεγάλα βάθη. Κάποια από αυτά τα τρώμε κιόλας… 


Αρσενικά ψάρια που… γεννούν αυγά σαν θηλυκά, ήπαρ με ασυνήθιστες συγκεντρώσεις τοξικών βαρέων μετάλλων όπως μόλυβδο, κάδμιο και υδράργυρο ή οργανικών ενώσεων παρασιτοκτόνων και μάλιστα σε ψάρια που αλιεύονται σε βαθιά νερά, προβληματίζουν τους ειδικούς. Ο εντοπισμός αλλαγών που σχετίζονται με την έκθεση οργανισμών σε τοξίνες και καρκινογόνες ουσίες καθιστά σαφές ότι η μόλυνση της θάλασσας από ανθρώπινη δραστηριότητα δεν έχει μόνο επιπτώσεις στην θαλάσσια ζωή αλλά έρχεται πιο κοντά σε μιας –περνώντας από το τραπέζι μας. 

Σύμφωνα με τα –ανησυχητικά– ευρήματα μελέτης που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Marine Environmental Research, οι μεταλλάξεις θαλασσίων ειδών λόγω χημικών ουσιών που μιμούνται τα οιστρογόνα αλλάζοντας τα όργανα αναπαραγωγής εντοπίζονται πλέον και σε ψάρια των βυθών. Η αλίευση ψαριών από βάθος 700 - 1.400 μέτρων στον Βισκαϊκό Κόλπο, δυτικά της Γαλλίας, τα οποία ήταν «διαφυλετικά» διαθέτοντας «μίγμα» αρσενικών και θηλυκών σεξουαλικών οργάνων, μιλάει από μόνη της… Στην σχετική έρευνα οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα δείγματα προέρχονται από μια περιοχή του Βισκαϊκού που δεν φαίνεται να έχει μολυνθεί, ενδεικτικό όπως λένε για την γενική κατάσταση των θαλασσών. 

Τα είδη που ζουν σε μεγαλύτερα βάθη, συνήθως κοντά στον πυθμένα, ζουν περισσότερο γι’ αυτό και συγκεντρώνουν τοξικές ουσίες 10 έως και 17 φορές πιο πολύ εν σχέσει με είδη που διαβιούν σε ρηχά νερά. Ένας ακόμη παράγοντας που έχει ως αποτέλεσμα την μεγαλύτερη απορρόφηση τοξικών ουσιών από τα ψάρια είναι και η αύξηση της θερμοκρασίας, η οποία ενισχύει τον μεταβολισμό των ψαριών –και την συγκέντρωση υδραργύρου. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η διαπίστωση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία αν κάποια είδη προορίζονται για κατανάλωση από ανθρώπους.       

http://www.iatropedia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου