Το blog μας έχει αλλάξει διεύθυνση σε λίγα δευτερόλεπτα αυτόματα θα βρεθείτε στη νέα μας διεύθυνση....

δευτερόλεπτα

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Τσίπρας: Τέσσερις νέες μεταρρυθμίσεις στην ατζέντα

Τσίπρας: Τέσσερις νέες μεταρρυθμίσεις στην ατζένταΜε μηνύματα για την πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα, για την κατάσταση στην Ευρώπη και για την εποχή της λιτότητας και των μνημονίων, που έχει παρέλθει, όπως είπε, η ομιλία
Τσίπρα σε εκδήλωση του ΟΟΣΑ στο Παρίσι.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός παρουσίασε συγκεκριμένο πακέτο μεταρρυθμίσεων, σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας, ενώ επανέλαβε πως είναι απολύτως ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα να αναδιαρθρωθεί το δημόσιο χρέος της.

Τόνισε, μάλιστα ότι πυρήνας των πολιτικών δεν είναι να αναμορφώσουμε την Ελλάδα, αλλά να την μεταμορφώσουμε.

"Αγωνίζομαι, ώστε η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα να δώσει μια νέα ώθηση στην Ευρώπη. Επειδή η Ελλάδα δεν είναι sui generis, αλλά αποτελεί σύμπτωμα μιας ευρύτερης ευρωπαϊκής αδυναμίας", τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Αναφερόμενος στις πολιτικές λιτότητας, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι είναι σχεδόν κοινός τόπος “μεταξύ των οικονομολόγων, των διανοουμένων και των διεθνών οργανισμών, όπως ο ΟΟΣΑ και το ΔΝΤ, ότι η Ευρώπη χρειάζεται απεγνωσμένα να ξεφύγει από την παγίδα της λιτότητας για να εγκαινιάσει μια νέα εποχή ανάπτυξης και ευημερίας".

Επανάλαβε, πάντως, ότι για την Ελλάδα, η εποχή της λιτότητας, των μνημονίων και της τρόικας έχει παρέλθει. “Και αυτό είναι οριστικό και αμετάκλητο. Εκείνοι που συμπεριφέρονται σαν οι Έλληνες να μην ψήφισαν ποτέ ή σαν η ψήφος τους να μην έχει σημασία, στην πραγματικότητα καθιστούν την Ευρώπη άνευ σημασίας στα μάτια των πολιτών της", πρόσθεσε.
Στέλνοντας μήνυμα στην Ευρώπη, τόνισε ότι "πρέπει να σεβόμαστε τη δημοκρατία και την έκφραση της ελεύθερης βούλησης των λαών, αν δεν θέλουμε να παραδώσουμε την Ευρώπη στην ακραία εθνικιστική και λαϊκιστική δεξιά".

Εξέφρασε, δε, την πεποίθηση ότι "η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα είναι σε μεγάλο βαθμό συμβατή με τη δημιουργία μιας νέας ποιοτικής σχέσης με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, η οποία θα βασίζεται στην ειλικρίνεια, το ρεαλισμό και την αμοιβαία κατανόηση".

Αναφερόμενος στη συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, ο Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η νέα κυβέρνηση επιθυμεί μία νέα σχέση, μακριά από τις εργαλειοθήκες του παρελθόντος, οι οποίες ποτέ δεν είχαν γίνει αποδεκτές από τους πολίτες ως ένα δικό τους σύνολο μεταρρυθμίσεων. "Η συνεργασία θα πλαισιώνεται από το πρόγραμμα της κυβέρνησής μας για προοδευτικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, κάθε περίπτωση θα εξετάζεται χωριστά, και σε ό,τι αφορά τις τεχνικές λεπτομέρειες που πλαισιώνουν την εφαρμογή τους" τόνισε.

Χρειαζόμαστε ένα σοκ για την ανάκαμψη της οικονομίας

Αναφερόμενος στο θέμα του ελληνικού χρέους, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε την ανάγκη για αναδιάρθρωση και σημείωσε ότι "ο φαύλος κύκλος της παγίδας του χρέους και η μόνιμη εξάρτηση δεν αποτελούν μια μέθοδο που εξασφαλίζει μια συνολικά υγιή ευρωζώνη. Πρέπει να αντικαταστήσουμε την πολιτική μυωπία με έμπνευση και τόλμη".

Τόνισε ότι "για εμάς, η αλλαγή είναι μία φυσιολογική κατάσταση. Η στρατηγική των μεταρρυθμίσεών μας περιλαμβάνει παρεμβάσεις με στόχο, αφενός να εξέλθουμε από το τέλμα και να απομακρυνθούμε από το χαμηλό ισοζύγιο της οικονομίας και αφετέρου να επηρεάσουμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του νέου ισοζυγίου. Η αλλαγή πρέπει να είναι ριζοσπαστική -όχι οριακή-, επειδή η οικονομία μας εξακολουθεί να είναι σε μια κατάσταση σύγχυσης, λόγω της κατάρρευσης των παραγωγικών δυνατοτήτων της. Χρειαζόμαστε ένα σοκ για την ανάκαμψη της οικονομίας. Και, μόλις δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη, οι σε μεγάλο βαθμό ανεκμετάλλευτες δυνατότητές της υποδεικνύουν ότι θα μπορούσε να διατηρηθεί για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο".

Οι τέσσερις μεταρρυθμίσεις:

Πράσινη Ανάπτυξη
Σύμφωνα με τις προτεραιότητες που εξήγγειλε η νέα Επίτροπος της ΕΕ για το περιβάλλον, θα θέλαμε να γίνει η Ελλάδα ένας ηγέτης στις στρατηγικές του πράσινου μετασχηματισμού.

Μερικές από τις μείζονες αλλαγές θα πραγματοποιηθούν μέσω της εισαγωγής των κατανεμημένων συστημάτων (στον τομέα της ενέργειας ή των αποβλήτων, για παράδειγμα), αλλά αυτό μπορεί να επεκταθεί και σε άλλους τομείς όπως οι κατασκευές και ο βιομηχανικός σχεδιασμός.

Κοινωνική Οικονομία
Η κοινωνική Οικονομία έχει αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια της κρίσης και έχει πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες στα χρόνια που έρχονται.

Πρέπει να προωθήσουμε ένα θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα εντοπίζει τα σημεία συμφόρησης για την μελλοντική ανάπτυξή του, θα παρέχει υποστήριξη στους οργανισμούς που μπορούν να ξεπεράσουν μεταρρυθμίσεις  αυτά τα σημεία συμφόρησης, ενώ θα ενθαρρύνει τις συνέργειες με άλλους τομείς της οικονομίας.

Νέα Δικτυακά Συστήματα
Η πληροφορική έχει πλέον δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για δικτυακά συστήματα και κινείται προς μια παραγωγή με βάση τα κοινά στοιχεία. Η εφαρμογή της, όπως προκύπτει από την ευρωπαϊκή εμπειρία, είναι ευρεία: από την κοινωνική φροντίδα μέχρι τον  τραπεζικό τομέα, και από τα τρόφιμα μέχρι την εκπαίδευση. Μια τέτοια προσέγγιση είναι ιδιαίτερα σημαντική στην Ελλάδα, όχι μόνο λόγω της αδυναμίας των υφιστάμενων θεσμών, αλλά και λόγω του μεγάλου αριθμού ειδικευμένων ατόμων που τώρα είτε είναι άνεργοι είτε στο εξωτερικό, καθώς και λόγω των πολλών απομακρυσμένων νησιωτικών ή ορεινών περιοχών.

Επιχειρηματικά οικοσυστήματα (clusters)
Η δημιουργία των οικοσυστημάτων παραγωγής μπορεί να προσφέρει σημαντικά κίνητρα για να παραμείνουν επιχειρήσεις στην Ελλάδα, αντί να φύγουν στο εξωτερικό. Ένα οικοσύστημα μπορεί να περιλαμβάνει συνένωση υποδομών, εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, σύμπραξης με δημόσια πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα με τρόπο που να μεγιστοποιεί τα οφέλη της επένδυσης στη συνεργασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου