Το blog μας έχει αλλάξει διεύθυνση σε λίγα δευτερόλεπτα αυτόματα θα βρεθείτε στη νέα μας διεύθυνση....

δευτερόλεπτα

Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ - Ημερίδα για την επιτραπέζια ελιά στο Επιμελητήριο (Φώτο)

elia epim1
Η διεπαγγελματική οργάνωση συγκροτήθηκε σε σώμα το Δεκέμβριο του 2014 και σκοπός της είναι να βρει λύσεις στα εξειδικευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η επιτραπέζια ελιά
Ελληνική επιτραπέζια ελιά: εθνικός θησαυρός με ημερομηνία
λήξης; Με αυτό το θέμα κλήθηκαν να ασχοληθούν ομιλητές και συμμετέχοντες στην ημερίδα που διοργάνωσε η ΠΕΜΕΤΕ στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής.
Ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΤΕ, Νέλος Γεωργούδης τόνισε ότι η ελληνική επιτραπέζια ελιά μπορεί να ανταγωνιστεί τις αντίστοιχες χωρών του εξωτερικού και διευκρίνισε ότι τόσο οι καλλιεργητές όσο και οι μεταποιητές και οι εξαγωγείς πρέπει να ρίξουν το βάρος τους στη διασφάλιση της ποιότητας.
Στο χαιρετισμό του ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Γιάννης Γιώργοςυπενθύμισε ότι σχεδόν το 55% των εξαγωγών επιτραπέζιας ελιάς προέρχεται από το νομό Χαλκιδικής και κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους να συμμετάσχουν στη σύσκεψη για το θέμα της διαχείρισης των ελαιολυμάτων που θα λάβει χώρα τη Δευτέρα, στον Πολύγυρο.
elia epim2
Η μεγάλη δυναμική των εξαγωγών επιτραπέζιας ελιάς πανελληνίως οδήγησε στην ανάγκη δημιουργίας μια διεπαγγελματικής οργάνωσης επιτραπέζιας ελιάς, καθώς το ισχύον σχήμα δεν ήταν ικανό να βρει λύσεις στα προβλήματα της ελιάς και του ελαιολάδου, όπως τονίστηκε από τους ομιλητές. Ο γεωπόνος Γεώργιος Ντούτσιας εξήγησε τους στόχους αυτής της διεπαγγελματικής οργάνωσης και υπογράμμισε ότι ο κλάδος χρειάζεται εκπροσώπηση με δεδομένο ότι «εξάγοντα 170.000 τόνοι και διατίθενται άλλοι 20.000 τόνοι στην εγχώρια αγορά». Η διεπαγγελματική οργάνωση συγκροτήθηκε σε σώμα το Δεκέμβριο του 2014 και σκοπός της είναι να βρει λύσεις στα εξειδικευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η επιτραπέζια ελιά, να αναλύσει τον παγκόσμιο ανταγωνισμό και να εκπροσωπεί το προϊόν μέσα από εξειδικευμένους φορείς.
Στην επιτακτική ανάγκη εφαρμογής συστημάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης αναφέρθηκε το μέλος του ΔΣ της ΠΕΜΕΤΕ, Παύλος Δέαςτονίζοντας ότι με αυτά τα συστήματα ενισχύεται η ασφάλεια του προϊόντος. «Η ασφάλεια αποτελεί προτεραιότητα μας», τόνισε. «Η ολοκληρωμένη διαχείριση προσδίδει στο προϊόν ένα σημαντικό πλεονέκτημα και το διαφοροποιεί από άλλα υποβαθμισμένα προϊόντα τρίτων χωρών, όπως η Αίγυπτος, η Τουρκία και η Συρία».
Η εφαρμογή συστημάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης βοηθάει στην αντιμετώπιση της σπατάλης των φυσικών πόρων αλλά και στη σωστή χρήση των λιπασμάτων και των φυτοφαρμάκων. Ελέγχεται σε κάθε στάδιο ο τρόπος καλλιέργειας και διατίθεται προς τις αγορές ένα προϊόν υψηλής ποιότητας. Τα οφέλη είναι πολλαπλά τόσο για τους παραγωγούς αλλά και για τους εξαγωγείς και μειώνεται σημαντικά η επιβάρυνση του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.
Οι διεθνείς αγορές έχουν ξεκινήσει να ζητάνε το προϊόν, με δεδομένο ότι οι ελληνικές επιτραπέζιες ελιές εξάγονται σε περισσότερες από 80 χώρες. «Πρώτος προορισμός είναι οι ΗΠΑ», διευκρίνισε ο Μιχάλης Μανούσος,γενικός διευθυντής της FoodStandard ΑΕ τονίζοντας την ανάγκη να παραμείνει η ελιά και το ελαιόλαδο στο διεθνή χάρτη.
Εξάλλου, η ελληνική ελιά αντιμετωπίζει προκλήσεις και από το εξωτερικό. Τα τελευταία χρόνια αυξάνεται η ελαιοκαλλιέργεια σε χώρες που παραδοσιακά δεν είχαν καμία σχέση με αυτή. Ο Αθανάσιος Γκέρτσης, από την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή και το Κέντρο Ελιάς «Κρίνος» διευκρίνισε ότι πλέον θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να γίνουν βήματα και για την αξιοποίηση των υποπροϊόντων της ελιάς προκειμένου να εξισορροπηθεί με τυχόν οικονομικές απώλειες που θα φέρει ο ανταγωνισμός.
Τέλος, η διευθύντρια της ΠΕΜΕΤΕ, Κίμη Ζαζή αναφέρθηκε στο Taste Panel, το πρόγραμμα που ξεκίνησε η ΠΕΜΕΤΕ για τη γευσιγνωσία επιτραπέζιων ελιών. Για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος συστάθηκε μια ομάδα γευσιγνωστών και ένας χώρος όπου γίνονται οι δοκιμές στις εγκαταστάσεις του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, στην Αθήνα.
Την εμπειρία του ως panel leader κατέθεσε ο αναπληρωτής διευθυντής ΔΑΟΚ Χαλκιδικής, Κώστας Τερτιβανίδης τονίζοντας ότι σκοπός είναι η ταξινόμηση, οργανοληπτικά των επιτραπέζιων ελιών, σύμφωνα με το βαθμό έντασης των ελαττωμάτων. Στο panel συμμετέχουν 8 με 10 άτομα και η βαθμολόγηση γίνεται με βάση το μέσο όρο που συγκεντρώνει το κάθε προϊόν.
elia epim3

Γράφει Αργυρή Μαγκλάρη
http://www.halkidikifocus.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου