Το blog μας έχει αλλάξει διεύθυνση σε λίγα δευτερόλεπτα αυτόματα θα βρεθείτε στη νέα μας διεύθυνση....

δευτερόλεπτα

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Νέα εμπλοκή στις Βρυξέλλες. Τελεσίγραφο Ντάισελμπλουμ

Νέα εμπλοκή στις Βρυξέλλες. Τελεσίγραφο ΝτάισελμπλουμΕμπλοκή παρουσιάστηκε ξαφνικά στις Βρυξέλλες, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για άμεση επιστροφή του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη και του επικεφαλής του ΣΟΕ, Γιώργου Χουλιαράκη στην Αθήνα.

Ο κ. Βαρουφάκης αναχώρησε πράγματι σήμερα, όχι όμως
για την Αθήνα, αλλά για το Παρίσι, όπου θα συναντηθεί με τον Γάλλο πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς και τον υπουργό Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί.

Αφορμή για το γεγονός αυτό αποτέλεσε η διαφωνία μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των θεσμών για την έδρα επί της οποίας θα λάβουν χώρα οι επικείμενες διαπραγματεύσεις, σε τεχνικό επίπεδο.

Σύμφωνα με άλλες πηγές του enoikonomia, η διαφωνία αυτή συνδέεται και με το θέμα της αύξησης του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων.

Ήδη από το απόγευμα, κυβερνητικές πηγές διαψεύδουν τα δημοσιεύματα που θέλουν τεχνικούς συμβούλους του ΔΝΤ, της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να εγκαθίστανται από την Τετάρτη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, υποστηρίζοντας πως αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Επίσης πηγές του Μαξίμου, διέψευδαν μέχρι την τελευταία στιγμή ότι υπάρχει εμπλοκή στην έναρξη των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους.

Το κλίμα έρχονται να επιβαρύνουν και οι νέες δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Συγκεκριμένα ο κ. Ντάισελμπλουμ, επισήμανε ότι «μπορούμε  να αρχίσουμε συζητήσεις μόνο όταν οι θεσμοί είναι ευπρόσδεκτοι στην Αθήνα. Αν αυτό συνεχίσει να είναι θέμα, τότε η διαδικασία δεν θα αρχίσει».

Μάλιστα όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στο περιθώριο της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, η Ελλάδα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα τις συνομιλίες με τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα και με τους πιστωτές στις Βρυξέλλες, υπογραμμίζοντας ότι αυτό «πρέπει να συμβεί αύριο».

Παράλληλα, μιλώντας νωρίτερα στο ολλανδικό κανάλι RTL είπε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συμμορφωθεί άμεσα με τους όρους της δανειακής συμφωνίας, διαφορετικά οι αγορές θα αρχίσουν να χάνουν ξανά την εμπιστοσύνη τους στη χώρα.

Επεσήμανε παράλληλα την ανάγκη να αρχίσουν άμεσα και συγκεκριμένα την Τετάρτη, οι συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα και με τους πιστωτές στις Βρυξέλλες. «Πρέπει να γίνει αύριο κιόλας», τόνισε όσον αφορά την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα ανοίξει τον δρόμο για νέα βοήθεια προς την Ελλάδα.

«Αν το πρόγραμμα εξακολουθήσει να "κείτεται νεκρό στη γωνία", τότε δεν θα υπάρχει αρκετή εμπιστοσύνη σε αυτό και θα επιστρέψει το κλίμα δυσπιστίας απέναντι στην Ελλάδα», προσέθεσε ο επικεφαλής του Eurogroup, επαναλαμβάνοντας ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να λάβει καμία δόση, μέχρι να θέσει σε εφαρμογή της μεταρρυθμίσεις, αντί να συζητά για αυτές.

«Απλά η είσπραξη των χρημάτων χωρίς καμία ενέργεια, δεν πρόκειται ποτέ να συμβεί», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Σημειωτέον, ότι και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, νωρίτερα, μιλώντας στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου επισήμανε πως είναι ανάγκη η Ελλάδα να συνομιλήσει με τους θεσμούς και να ολοκληρώσει το πρόγραμμα διάσωσης, καθώς αυτή είναι βασική προϋπόθεση για να λάβει περαιτέρω οικονομική βοήθεια. Πάντως, υπήρξε και μια άλλη δήλωσή του που είχε να κάνει με τον Γιάνη Βαρουφάκη και η οποία έκανε αίσθηση. Συγκεκριμένα είπε: «Ο κ. Βαρουφάκης ήταν ο μόνος υπουργός στο Eurogroup που θεωρούσε ότι δεν έχει χαθεί χρόνος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου