Το blog μας έχει αλλάξει διεύθυνση σε λίγα δευτερόλεπτα αυτόματα θα βρεθείτε στη νέα μας διεύθυνση....

δευτερόλεπτα

Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Οι 11 χειρότερες συνήθειες που κάνουμε καθημερινά

Και επηρεάζουν την ψυχική μας υγεία. 
Ο τρόπος που ξεκινάμε τη μέρα, το περπάτημα μας, η επικοινωνία και αρκετοί ακόμη παράγοντες επηρεάζουν την ψυχολογία μας. Τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα και αντιδρούμε σ΄αυτά. Προσπαθήσαμε να κατηγοριοποιήσουμε στην παρακάτω λίστα τις 12 χειρότερες συνήθειες που σαμποτάρουν τη διάθεσή μας. Μήπως ήρθε ο καιρός να αλλάξετε τα πράγματα; 
  1. Το περπάτημα με το κεφάλι κάτω και τους ώμους προς τα μέσα. Το πώς νιώθουμε μπορεί να επηρεάζει τον τρόπο που περπατάμε, αλλά ισχύει και το αντίστροφο, όπως αναφέρει μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, όταν ζητήθηκε από τα άτομα να περπατήσουν με τους ώμους ριγμένους μπροστά, γέρνοντας προς τα εμπρός, και με ελάχιστες κινήσεις των χεριών, βίωσαν χειρότερες διαθέσεις από εκείνους που είχαν πιο ζωηρό βηματισμό. Επιπρόσθετα, οι συμμετέχοντες που περπάτησαν καμπουριαστά θυμήθηκαν περισσότερα αρνητικά παρά θετικά πράγματα. Πόσο καταθλιπτικό μπορεί να είναι αυτό. Καταλαβαίνετε λοιπόν πως το περπάτημα και ο τρόπος που στεκόμαστε υποδηλώνει τόσο τη συναισθηματική μας κατάσταση αλλά μαρτυρά και την πίστη που έχουμε στον εαυτό μας. Συνεπώς, σηκώστε το κεφάλι ψηλά και ισιώστε την πλάτη σας. Θα νιώσετε αμέσως πιο δυνατοί και σίγουροι για τον εαυτό σας.
  2. Φωτογραφίζετε τα πάντα. Η φρενήρης χρήση του Instagram και των άλλων social media έχει απασχολήσει αρκετά τους ειδικούς. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Psychological Science, οι άνθρωποι στην προσπάθειά τους να φωτογραφίσουν τα πάντα πετυχαίνοντας την τέλεια φωτογραφία καταλήγουν να μην βιώνουν τη κατάσταση. Δεν ζουν στο εδώ και τώρα και συνεπώς δεν έχουν αναμνήσεις απ΄τις εμπειρίες τους. Στη μελέτη, οι συμμετέχοντες έκαναν μια βόλτα στο μουσείο, παρατηρώντας ορισμένα αντικείμενα και τραβώντας φωτογραφίες τους άλλους. Στη συνέχεια, είχαν μεγαλύτερη δυσκολία να θυμηθούν τα αντικείμενα που φωτογράφιζαν σε σύγκριση με αυτούς που κοιτούσαν. «Ο φακός είναι ένα πέπλο μπροστά στα μάτια και δεν συνειδητοποιούμε ότι είναι εκεί», λέει ο Diedra L. Clay, PsyD, πρόεδρος και αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος συμβουλευτικής και ψυχολογίας της υγείας του Πανεπιστημίου Bastyr στο Kenmore, Wash. Αφήστε λοιπόν το ταλέντο σας στις φωτογραφίες και δείτε τους ανθρώπους γύρω σας. Παρατηρήστε το μέρος και απολαύστε στο έπακρο τη στιγμή που ζείτε.
  3. Το εργασιακό bulling. Νομίζουμε πως το bulling σταματά στα κάγκελα του σχολείου. Κι όμως, η τρομοκρατία συνεχίζεται και στην επαγγελματική μας ζωή. Οι συμβουλές που δίνουμε στα παιδιά μας για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από το σχολική βία, θα πρέπει να τις εφαρμόσουμε κι οι ίδιοι στο επαγγελματικό μας χώρο. Η Erin Κ Leonard, PhD, ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας του βιβλίου, «Συναισθηματική Τρομοκρατία: Σπάζοντας τις αλυσίδες μιας τοξικής σχέσης», (Emotional Terrorism: Breaking the Chains of a Toxic Relationship). «Το να δέχεται κανείς κακόβουλη επίθεση συνεχώς, ενώ βρίσκεται σε μια θέση υπερηφάνειας και αυτοεκτίμησης, μπορεί να είναι καταστροφικό. Μπορεί να σας κάνει συναισθηματικά αδύναμο έτσι ώστε να είναι δύσκολο ακόμη και το να σηκωθείτε και να πάτε στη δουλειά». Το ‘‘The Workplace Bullying Institute’’ συνιστά να κάνετε πρώτα ένα ραντεβού κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας προκειμένου να συζητήσετε τη σωματική και ψυχική σας υγεία.
  4. Η έλλειψη άσκησης απ΄τη ζωή μας. Όσο καθόμαστε τόσο πιο πολύ πέφτουμε και ψυχολογικά. Η άσκηση μας βοηθά να νιώσουμε ευεξία, ευτυχία και ψυχικά υγιείς. Οι ενδορφίνες, οι ορμόνες της ευτυχίας εκκρίνονται κατά τη διάρκεια της γυμναστικής. Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο σημαντικό ρόλο παίζει στην αυτοεκτίμησή μας αλλά και στην υγεία μας, ψυχική και σωματική.
  5. Η αναβλητικότητα. Είναι απ΄τους χειρότερους εχθρούς. Είναι πολλές οι δικαιολογίες που χρησιμοποιούμε για να μην κινούμαστε, για να μένουμε στη θέση μας. Το να γαντζωνόμαστε στο «status quo» είναι ανθρώπινο, δεδομένου ότι η έντονη προσπάθεια και οι αλλαγές μας προκαλούν οκνηρία ή ακόμα και φόβο. Τα παιδιά τα τρομάζει το σκοτάδι γιατί μέσα στις σκιες φοβούνται πως μπορεί να υπάρξει κάποιο τέρας, κάτι άγνωστο που μπορεί να τους επιτεθεί. Κατά τον ίδιο τρόπο, τους ενήλικες τους τρομάζει το άγνωστο γιατί συνεπάγεται αλλαγή, ρίσκο, αβεβαιότητα. Μας προκαλεί φόβο το καινούριο γιατί αν αποτύχουμε ξέρουμε ότι θ’ ακούσουμε τη φράση: «Εγώ σου το είχα πει». Η αμετακίνητη στάση μας έχει συχνά τη ρίζα της στον φόβο μας να υποστούμε τη ματαίωση κάποιων ανεκπλήρωτων προσδοκιών. Ωστόσο, δεν υπάρχει αποτυχία πιο παταγώδης από το να μην έχουμε προσπαθήσει καθόλου. Για το λόγο προσπαθήστε και ρισκάρετε. Αξίζει τον κόπο. 
  6. Η έλλειψη ύπνου. Ο ύπνος είναι απαραίτητος για να ξεκουραστούμε και να χαλαρώσουμε. «Ο ύπνος επηρεάζει τα πάντα», λέει ο Diedra L. Clay, PsyD, πρόεδρος και αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος συμβουλευτικής και ψυχολογίας της υγείας του Πανεπιστημίου Bastyr, «τις συναισθηματικές και διανοητικές ικανότητες, καθώς και τη λειτουργία του σώματός μας. Ο ύπνος είναι ο τρόπος που το σώμα μας αναγεννάται και χωρίς αυτόν το σύστημα δυσλειτουργεί». Κοιμηθείτε λοιπόν και ξεκουραστείτε γιατί αλλιώς κινδυνεύετε να κυκλοφορείτε ως τρελές, εξαντλημένες φιγούρες με νεύρα.
  7. Δεν περνάτε προσωπικό, ποιοτικό χρόνο. Είναι τραγικό λάθος να μην βρίσκετε χρόνο για τον εαυτό σας. Όλοι οι άνθρωποι το έχουμε ανάγκη. Οι υποχρεώσεις δεν σταματούν. Αν δεν αφιερώνετε λίγο χρόνο στον εαυτό σας τότε θα χάσετε το «παιχνίδι». Οι πληροφορίες είναι πολλές και εσείς καλείστε να «μοιράζετε» τον εαυτό σας σε διαφορετικά πλαίσια. Όταν περνάτε χρόνο με τον εαυτό σας τότε του δίνετε την ευκαιρία να ηρεμήσει, να χαλαρώσει και να διαχειριστεί τις πληροφορίες που έχει.
  8. Κινδυνεύετε απ΄τα βαμπίρ της σύγχρονης ζωήςΔυστυχώς δεν περιστοιχιζόμαστε πάντα από καλοπροαίρετους, χαμογελαστούς και ευδιάθετους ανθρώπους. Υπάρχει μία κατηγόρια που ειδικά στις μέρες μας που τα προβλήματα είναι πολλά μοιάζει να πολλαπλασιάζεται με ταχείς ρυθμούς. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι αρνητικοί άνθρωποι. Και  η «ζημιά» που μπορεί να προκαλέσουν στη ζωή σας είναι μεγάλη. Προσπαθήστε να απαλλαγείτε απ΄τις τοξικές σχέσεις, επενδύοντας συναισθηματικά σ΄αυτές που αξίζουν.
  9. Η εξάρτηση απ΄τις ηλεκτρονικές συσκευές δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα. Μέσα στην εβδομάδα αφήστε το κινητό τηλέφωνο στο σπίτι και βγείτε για ένα περίπατο. Μπορείτε να το κάνετε αργά το βραδύ επιστρέφοντας στο σπίτι απ΄την δουλειά. Θα εκπλαγείτε από το πόσο ελεύθεροι και ευτυχισμένοι νιώθετε.
  10. Θύματα του multitasking. Παίρνουμε το κολατσιό στα γραφεία μας, μπαίνουμε στο Facebook ενώ βλέπουμε τηλεόραση, και, λίγο πολύ, συνεχώς γράφουμε μηνύματα στο κινητό μας τηλέφωνο. Η έρευνα δείχνει ότι αν και πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι πιο παραγωγικοί όταν κάνουν multitasking, ταυτόχρονη πολλαπλή εργασία, αυτό δεν ισχύει στην πραγματικότητα. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι μας αφήνει εξαντλημένους από το άγχος, να αδιαφορούμε για το περιβάλλον και τον περίγυρό μας και ανίκανους να επικοινωνήσουμε αποτελεσματικά. Αυτό που μπορεί να κάνει κανείς είναι πραγματικά απλό. Κλείστε το τηλέφωνο, απενεργοποιήστε την τηλεόραση και δώστε προσοχή σε αυτό που κάνετε και σε αυτό που συμβαίνει γύρω σας. Επιτρέψτε στο μυαλό σας να επεξεργαστεί όλα όσα σας συμβαίνουν στον πραγματικό χρόνο (χωρίς να τα μοιράζεστε με τους φίλους σας στα social media) και ίσως να είναι το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για την ψυχική σας υγεία. Συγκεντρωθείτε. Οι πολλές πληροφορίες και η προσπάθεια να διαχειριστείτε πολλά ερεθίσματα ταυτόχρονα σας εξαντλεί σωματικά και ψυχικά.
  11. Συναντήστε τους φίλους σας σε πραγματικό χρόνο και χώρο. Οι περισσότεροι προσπαθούμε να διατηρήσουμε τη φιλία μας μέσω του κινητού και των social media. Λόγω έλλειψης χρόνου δεν μπορούμε να τους συναντήσουμε. Πιστεύουμε ότι δεν μπορούμε καθώς προτιμάμε να παραγγείλουμε το βραδινό μας και να το δούμε μπροστά στην τηλεόραση απ΄το να φάμε κάπου έξω με τους φίλους μας πίνοντας ένα ποτήρι κρασί. Νιώθουμε πως η πρώτη επιλογή είναι αυτό που χρειαζόμαστε για να ξεκουραστούμε αλλά είναι λάθος. Κλεινόμαστε στο σπίτι μας και δεν επικοινωνούμε. Ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον απ΄τη φύση του. Έχει ανάγκη από επικοινωνία. Χρειάζεται να γελάσει, να κουβεντιάσει, να συνδεθεί συναισθηματικά με τους ανθρώπους γύρω του. Συναντήστε λοιπόν τους φίλους σας και μην περιορίζεστε στα σχόλια του facebook.
jenny.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου