Το blog μας έχει αλλάξει διεύθυνση σε λίγα δευτερόλεπτα αυτόματα θα βρεθείτε στη νέα μας διεύθυνση....

δευτερόλεπτα

Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Πες μου πώς τρως να σου πω τι είσαι!


Παρατηρήστε τους φίλους σας πώς τρώνε όταν βρίσκεστε όλοι μαζί σε ένα γεύμα ή κοιτάξτε διακριτικά τους υπόλοιπους πελάτες ενός εστιατορίου.
Δεν θα αργήσετε να καταλάβετε ότι ο τρόπος που τρώνε μπορεί να μοιάζει ή να διαφέρει πολύ από τον δικό σας από πολλές απόψεις. Κάποιοι τρώνε ανακατεύοντας μαζί γεύσεις, την ίδια στιγμή που άλλοι προτιμούν να γεύονται το κάθε πιάτο ξεχωριστά. Κάποιοι τρώνε γρήγορα, άλλοι αργά. Κάποιοι καταπίνουν μεγάλες μπουκιές, άλλοι μικρές. Απ' ό,τι φαίνεται, δεν είμαστε μόνο ό,τι τρώμε, αλλά και πώς το τρώμε, γι' αυτό και συστήθηκε στο ευρύ κοινό ολόκληρη επιστήμη που μελετά τη διασύνδεση προσωπικότητας και συνηθειών στο φαγητό, ονομάζεται foodology.
Πώς ξεκίνησαν όλα
Τη μελέτη επί του θέματος ξεκίνησε η αμερικανίδα Juliet A. Boghossian, η οποία συνέλαβε την ιδέα όταν παρατήρησε τον πατέρα της στο φαγητό και στη συνέχεια τη γενικότερη συμπεριφορά του. Έχοντας μελετήσει μη λεκτική και λεκτική επικοινωνία, χρησιμοποίησε τα ευρήματά της για να συστήσει μια νέα επιστήμη που συνδέει το πώς τρώμε με την προσωπικότητά μας. Άλλωστε, όπως λέει η ίδια, οι συνήθειές μας στο φαγητό, είναι από τις πιο ενστικτώδεις συνήθειες που αναπτύσσουμε κι όσο κι αν προσποιηθούμε ότι είμαστε διαφορετικοί στο φαγητό από αυτό που είμαστε πραγματικά, αργά ή γρήγορα θα... αποκαλυφθούμε, σύμφωνα με την ίδια.
Εσείς σε ποια κατηγορία ανήκετε;
Έπειτα από 20 χρόνια μελέτης πάνω στον τρόπο που τρώνε οι άνθρωποι, η Boghossian κατέληξε στις παρακάτω κατηγορίες, σε κάποια εκ των οποίων σίγουρα θα βρείτε και τον εαυτό σας.
Τρώτε αργά; Είστε πεισματάρηδες Η Boghossian πιστεύει ότι οι άνθρωποι που τρώνε αργά ακολουθούν συνήθως μια ρουτίνα στην καθημερινότητά τους και το πιθανότερο είναι πως το πείσμα παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή τους. Απολαμβάνουν το φαγητό, κάτι που σημαίνει ότι ξέρουν πώς να ζουν στο μέγιστο μια εμπειρία και συνήθως βάζουν τον εαυτό τους και τις ανάγκες τους πάνω απ' όλα.
Τρώτε γρήγορα; Είστε παραγωγικοί Η τάση κάποιου να τρώει γρήγορα δείχνει έλλειψη ισορροπίας όσον αφορά τις προτεραιότητες της ζωής. Όσοι τελειώνουν το φαγητό τους πριν από τους άλλους, τείνουν να βάζουν προτεραιότητα σε άλλα πράγματα πέρα από τον εαυτό τους, από την άλλη, όμως, είναι παραγωγικοί και διαπρέπουν στην ολοκλήρωση των project που τους αναθέτουν.
Αναμειγνύετε τις τροφές; Συγκεντρώνεστε δύσκολα σε αυτό που πρέπει να κάνετε Περνάτε το κρέας μια... βόλτα από τη σος για τις πατάτες και ταυτόχρονα δοκιμάζετε και λίγη από τη σούπα του φίλου σας, πριν καλά-καλά καταπιείτε την μπουκιά σαλάτας. Αν αυτό σας φαίνεται γνώριμο, τότε πιθανότατα να είστε ικανοί να αναλάβετε πολλές ευθύνες, αλλά να μπερδεύεστε στο ποια είναι η πιο σημαντική. Μειονέκτημά σας είναι, επίσης, το ότι δυσκολεύεστε να παραμείνετε συγκεντρωμένοι σε μια δουλειά για πολλή ώρα.
Τρώτε κάθε γεύση ξεχωριστά; Είστε μεθοδικοί Είστε άνθρωποι του καθήκοντος και αρκετά μεθοδικοί, μελετώντας τις κινήσεις σας προσεκτικά. Ταυτόχρονα, είστε κάπως «δύσκαμπτοι» και δεν προσαρμόζεστε εύκολα σε καταστάσεις που δεν έχετε συνηθίσει.
Συνήθειες φαγητού και εργασία
Η Boghossian επεκτείνει τη μελέτη της και στο εργασιακό κομμάτι, πιστεύοντας ότι οι συνήθειες στο φαγητό μπορούν να προσφέρουν έξτρα πληροφορίες για έναν υπάλληλο στον υπεύθυνο προσωπικού. Συγκεκριμένα:
Όσοι κόβουν όλο το κρέας από την αρχή, φανερώνουν μεθοδικό, στρατηγικό και προοδευτικό τρόπο σκέψης. Αυτός ο τύπος ανθρώπου ταιριάζει περισσότερο σε θέσεις που απαιτούν ορθολογική σκέψη και ακρίβεια, όπως για παράδειγμα σε θέση μηχανολόγου, λογιστή ή προγραμματιστή.
Όσοι απολαμβάνουν να δοκιμάζουν νέες γεύσεις και διαφορετικές κουζίνες ταιριάζουν σε πιο δημιουργικές θέσεις, καθώς είναι πρόθυμοι να εξερευνήσουν νέα μονοπάτια και να πειραματιστούν, κατεβάζοντας περισσότερες ιδέες.
Όσοι κάνουν πολλές ερωτήσεις για το μενού συνήθως είναι ανοιχτόμυαλοι άνθρωποι και ταιριάζουν σε μη συμβατικά επαγγέλματα.
Όσοι δεν κοιτούν το μενού πριν παραγγείλουν και προσθέτουν αλάτι στο φαγητό τους πριν καν το δοκιμάσουν είναι πολύ πιθανό να κατατάσσονται στους πεισματάρηδες που δεν αρπάζουν εύκολα ευκαιρίες και δεν τους αρέσουν οι αλλαγές, που σημαίνει ότι μια συμβατική, σταθερή δουλειά γραφείου ή στο δημόσιο, θα τους ταίριαζε γάντι.
Παρ' όλ' αυτά, η Boghossian επισημαίνει ότι δεν είναι σωστό να απομονώνουμε μια συγκεκριμένη συνήθεια στο φαγητό και να ερμηνεύουμε μόνο αυτή, αλλά να κινούμαστε σε ένα ευρύτερο πλαίσιο και να κατανοούμε ότι σε κάθε συμπεριφορά υπάρχουν θετικά και αρνητικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου