Το blog μας έχει αλλάξει διεύθυνση σε λίγα δευτερόλεπτα αυτόματα θα βρεθείτε στη νέα μας διεύθυνση....

δευτερόλεπτα

Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015

Μετατρέποντας τα αρνητικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας σε θετικά!!!

Μετατρέποντας τα αρνητικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας σε θετικάΜία νέα μελέτη διαπιστώνει ότι αν ένας άνθρωπος πιστεύει πως ένα αρνητικό χαρακτηριστικό της προσωπικότητας του μπορεί να έχει και μια φωτεινή πλευρά, είναι αρκετό για να του δώσει ώθηση ώστε να επιτύχει καλύτερη απόδοση σε αυτή την
περιοχή της προσωπικότητάς του.
Για παράδειγμα, ένα πολύ απαισιόδοξο άτομο μπορεί να πιστέψει ότι μια θετική πλευρά αυτού του «αρνητικού» χαρακτηριστικού της προσωπικότητας του, είναι ότι την καθιστά πιο ρεαλιστική.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Experimental Social Psychology, διαπίστωσε ότι εκείνοι που είχαν την ψυχολογική ικανότητα να συνδέσουν τον αυθορμητισμό τους με μεγαλύτερη δημιουργικότητα, έδειξαν και στην πραγματικότητα πιο δημιουργικοί σε μια επόμενη εξέταση της μελέτης.
Η Αλεξάνδρα Γουέσνουσκυ, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε:
«Οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι η αδυναμία τους μπορεί επίσης να είναι μια δύναμη, αλλά τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι αν πραγματικά το πιστεύουμε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις πεποιθήσεις προς όφελός μας».
Στη μελέτη, οι συμμετέχοντες δεν χρειαζόταν να είνα παρορμητικοί, αλλά μερικοί χειραγωγήθηκαν ώστε να πιστέψουν ότι ήταν παρορμητικοί λόγω του πειράματος. Στους μισούς της ομάδας είπαν ότι υπήρχε μια επιστημονικά αποδεδειγμένη σχέση μεταξύ παρορμητικότητας και δημιουργικότητας, ενώ στους άλλους μισούς είπαν ότι η σύνδεση ήταν αποτυχημένη.
Στην πραγματικότητα, μέχρι αυτή τη μελέτη, υπήρχαν λίγα στοιχεία που να αποδεικνύουν τον ένα ή τον άλλο τρόπο – η «επιστημονική απόδειξη» δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τους ανθρώπους να πιστεύουν (ή όχι) στη σύνδεση.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι εκείνοι που υιοθέτησαν τη σχέση μεταξύ παρορμητικότητας και δημιουργικότητας, παρουσίασαν καλύτερες επιδόσεις σε μια επόμενη εξέταση δημιουργικότητας από ό, τι εκείνοι που δεν την αποδέχθηκαν.
Ενώ η μελέτη εξέτασε μόνο την φωτεινή πλευρά μεταξύ της παρορμητικότητας και της δημιουργικότητας, οι άνθρωποι υιοθέτησαν ελεύθερα στη συνέχεια όλα τα είδη των άλλων φωτεινών πλευρών των προσωπικών χαρακτηριστικών τους που μέχρι τότε τα θεωρούσαν αρνητικά.
Παρακάτω, καταγράφονται μερικές από τις φωτεινές πλευρές που οι άνθρωποι αποδέχονται ότι υπάρχουν στον εαυτό τους – πρώτα το αρνητικό χαρακτηριστικό, στη συνέχεια η φωτεινή πλευρά:
Απρόσεκτος – Εγκάρδιος
Στεναχωρημένος – Πρακτικός
Φόβος αποτυχίας – Ώθηση να είναι πετυχημένος σε όλα
Τεμπέλης – Υπομονετικός
Υπεραναλυτικός – Προσεκτικός
Απαισιόδοξος – Ρεαλιστής
Ντροπαλός – Συγκρατημένος

Μπορεί να μην είναι σημαντικό το γεγονός ότι αυτές οι φωτεινές πλευρές είναι «αληθινές», αρκεί ότι οι άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι, για να μπορέσουν να βρούν ώθηση να γίνουν καλύτεροι. Ευτυχώς, φαίνεται ότι οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι τα αρνητικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας τους έχουν και φωτεινές πλευρές.
Πηγή: Journal of Experimental Social Psychology
www.psychologynow.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου