Από την Κατερίνα Νανοπούλου
Τελικά είναι καλό να κάνουμε αποτοξινώσεις με χυμούς, να μετράμε ή όχι τις θερμίδες, πόσα γεύματα πρέπει να τρώμε την ημέρα; Ο Νίκος Καφετζόπουλος, Κλινικός
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, θα σου πει ποια λάθη πρέπει να σταματήσεις να κάνεις, ώστε να πετύχεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.Λάθος # 1: Υποεκτίμηση των θερμίδων που καταναλώνονται
Οι περισσότεροι άνθρωποι υποεκτιμούν τον αριθμό των θερμίδων που καταναλώνουν μες στην ημέρα και έτσι οδηγούνται σε αύξηση βάρους, χωρίς να γνωρίζουν το λόγο που συμβαίνει αυτό. Ήξερες ότι δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο περιέχουν 300 περίπου θερμίδες, δηλαδή όσο ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα μακαρόνια, και μια μερίδα τηγανητές πατάτες περισσότερες από 700 θερμίδες; Σκέψου ότι οι ημερήσιες ανάγκες ενός ατόμου με καθιστική ζωή κυμαίνονται μεταξύ 1500-2000 θερμίδων και θα καταλάβετις πόσο εύκολο είναι να υπερβείτε τα (ενεργειακά) όρια σου.
Μην ξεχνάς επίσης τις υγρές θερμίδες.
Αν πίνεις τυποποιημένο χυμό με το πρωινό, αθλητικό ποτό στο γυμναστήριο, αναψυκτικό στο γεύμα, ένα ποτήρι κρασί στο δείπνο, καφέ και ice tea, θα πρέπει να το ξανασκεφτείς, γιατί το άθροισμα των παραπάνω μπορεί να ξεπεράσει τις 1000 θερμίδες! Εναλλακτικά, αντικατάστησε αυτά τα υψηλής θερμιδικής αξίας ποτά με νερό, άπαχο γάλα και τσάι χωρίς ζάχαρη. Να θυμάσαι ότι τα υγρά, γενικά, δεν ικανοποιούν την πείνα και συνήθως περιέχουν μόνο κενές θερμίδες.
Λάθος # 2 Παραλείπεις γεύματα
Πολλά άτομα που θέλουν να χάσουν βάρος θεωρούν καλή λύση να παραλείπουν γεύματα και αυτό είναι λάθος. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα που παραλείπουν γεύματα και κυρίως το πρωινό ζυγίζουν περισσότερο από εκείνα που καταναλώνουν τρία γεύματα την ημέρα.
Η παράλειψη αυτή συνήθως προκαλεί επιβράδυνση του μεταβολισμού και τελικά με αύξηση της πρόσληψης τροφής, είτε με την μορφή τσιμπολογήματος, είτε με κάποιο μεγάλο γεύμα στο τέλος της ημέρας. Μην παραλείπεις γεύματα και στόχευσε σε τρία ή περισσότερα γεύματα την ημέρα.
Λάθος # 3: Εξοικείωση με υπερβολικό μέγεθος των μερίδων
Η μακαρονάδα που έχεις παραγγείλει στο ιταλικό εστιατόριο και έρχεται σε ένα τεράστιο βαθύ πιάτο, δεν σημαίνει ότι είναι και η ενδεδειγμένη μερίδα, αφού, χωρίς υπερβολή, μπορεί ξεπερνάει τις 1.200 θερμίδες, χωρίς καν να βάλουμε μέσα τα γύρω- γύρω, δηλαδή ορεκτικά, ψωμί, γλυκό, αλκοόλ.
Σε περίπτωση δε γυναικών, μια μερίδα εστιατορίου μπορεί να είναι και τριπλάσια από την κανονική.
Το ίδιο ισχύει και για το σερβίρισμα στο σπίτι. Ξέχασε τις παλιές, κατοχικού συνδρόμου, μερίδες και μη φτιάχνεις μικρά βουνά στο πιάτο σου. Να θυμάσαι ότι το στομάχι σου, όπως την καρδιά σου, έχει το μέγεθος της γροθιάς.
Λάθος # 4: Υπερεκτίμηση των θερμίδων που ”καίγονται”
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η καθημερινή φυσική δραστηριότητα είναι απαραίτητο συστατικό, τόσο για υγεία και ευεξία, όσο και για απώλεια και συντήρηση βάρους. Θέλει προσοχή όμως, γιατί το γεγονός ότι ασκείσαι, δεν δίνει και το ελεύθερο για απεριόριστη λήψη τροφής.
Σκέψου ότι για 30 λεπτά χαλαρό τρέξιμο, δεν θα δαπανήσεις περισσότερες από 200 θερμίδες. Σε καμία περίπτωση η άσκηση δεν είναι άδικος κόπος, αλλά αν θέλεις να δεις αποτελέσματα χρειάζεται και διατροφική πειθαρχία.
Λάθος # 5: Κατηγορείς τα γονίδιά σου
Πολλοί άνθρωποι σταματούν να προσπαθούν νομίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία ελπίδα, λόγω των γονιδίων τους. Όπως, ακριβώς μπορεί να έχεις πάρει τον χρώμα ματιών της μητέρας σου, μπορεί να έχεις πάρει και τον τύπο σώματος κάποιου στην οικογένεια.
Ωστόσο αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία! Η θεωρία της κληρονομικότητας του βάρους (set point theory) ορίζει ένα εύρος κιλών και όχι έναν απόλυτο αριθμό, συνεπώς αν ισχύει αυτή η θεωρία, το δικό σου θα ήταν πχ 80 +/-10%. Αυτό, λοιπόν, που μπορείς να κάνεις είναι να προσπαθήσεις να βρίσκεσαι στο κατώτατο όριο αυτού του εύρους.
Με λίγα λόγια, η κληρονομικότητα δείχνει απλά μία προδιάθεση, στο χέρι σου είναι να μην την αφήσεις να κερδίσει.
Λάθος # 6: Δεν ακούς τα σήματα του σώματός σου
Η κατανάλωση τροφής είναι μία από τις βασικές λειτουργίες του ανθρώπου, που συμβάλλει άμεσα στην επιβίωση και παράγει, από την πρώτη κιόλας βρεφική ηλικία, μια ισχυρή εξαρτημένη αντίδραση, που συνδέει άμεσα την τροφή με την αίσθηση ασφάλειας, ευδαιμονίας κι ελέγχου.
Όμως, ένας βασικός παράγοντας, που μπορεί σε μεγάλο βαθμό να επηρεάσει την κατανάλωσης τροφής είναι ο ψυχολογικός παράγοντας. Πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι το 70% των ανθρώπων, όταν αγχώνονται, καταφεύγουν στο ψυγείο καταναλώνοντας μεγαλύτερη ποσότητα τροφών απ’ ό, τι έχει πραγματικά το σώμα τους ανάγκη. Το φαγητό δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως τρόπος επιβράβευσης, ασφάλειας, ούτε τρόπος για να ”σκοτώνεις” τον ελεύθερο χρόνο σου.
Με μικρούς και εφικτούς στόχους θα αυξήσεις την αυτοπεποίθησή σου και θα απολαύσεις κάθε μικρή κατάκτηση.
Μην ξεπεράσεις τα όρια και απόφυγε τις υπερβολές. Παρατήρησε ανθρώπους που ζουν υγιεινά και άλλους που δεν προσέχουν την υγεία τους, κάνε τη σύγκριση και φέτος θα είναι η χρονιά σου.
to-kounavi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου