Το blog μας έχει αλλάξει διεύθυνση σε λίγα δευτερόλεπτα αυτόματα θα βρεθείτε στη νέα μας διεύθυνση....

δευτερόλεπτα

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Κατάθλιψης και καρκίνος ποιά σχέση έχουν;

Κατάθλιψης και καρκίνος  ποιά  σχέση  έχουν;  Ποιο είναι το μυστικό των ανθρώπων που δεν βιώνουν άγχος και κατάθλιψη; Τι κάνουν όσοι δηλώνουν εν μέσω κρίσης ευτυχισμένοι; Το να βιώνεις θετικά
συναισθήματα μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου. Ο θετικός τρόπος αντιμετώπισης της
πραγματικότητας μπορεί πραγματικά να είναι το μονοπάτι στην ευτυχία. Τα αρνητικά συναισθήματα όχι μόνο φέρνουν δυστυχία αλλά συνδέονται με πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας. Ο καθηγητής Ψυχολογίας του Παντείου, Αναστάσιος Σταλίκας αναλύει.
Το 2008 θελήσαμε να κάνουμε μια καταγραφή για τα θετικά συναισθήματα που έχει ο Έλληνας σ’ ένα πολύ μεγάλο δείγμα πανελλαδικά. Ήταν η περίοδος που ξεκινούσε η κρίση. Η έρευνά μας συνεχίστηκε και τα επόμενα με σκοπό να έχουμε ένα παρατηρητήριο της ψυχικής υγείας των Ελλήνων.
Η τελευταία μας έρευνα ήταν το 2012 Σεπτέμβριο του ’12 συλλέξαμε τα στοιχεία τον Φεβρουάριο του ΄13 τα αναλύσαμε. Έχουμε δεδομένα από πάνω από 3500 κόσμο. Τα στοιχεία που έχουμε αποδεικνύουν πως ένας τρεις στους τέσσερις Έλληνες έχουν προβλήματα κατάθλιψης, άγχους, στρες και αυτές οι διαταραχές φαίνεται ότι αυξάνονται και σε ποσοστά αλλά διευρύνονται και σε ηλικιακά επίπεδα.
Πλέον, η κατάθλιψη ξεκινάει από 18 χρονών. Το άγχος αρχίζει από τα 22, τα νέα παιδιά που μπαίνουν στα πανεπιστήμια αντί να είναι χαλαρά τέσσερα χρόνια αναρωτιούνται τι θα κάνουν μόλις βγουν από το πανεπιστήμιο. Εμάς δεν μας ενδιέφεραν οι τρεις στους τέσσερις αλλά ο ένας στους τέσσερις, αυτός ο ένας που αντιστέκεται και δεν έχει πάθει κατάθλιψη.
Γιατί; Τι τον διαφοροποιεί; Γιατί μόνο ένας στους τέσσερις δεν έχει ψυχικά νοσήσει ακόμα;
Ένα από τα πιο σημαντικά συμπεράσματά μας είναι το ότι όσοι έχουν δουλειά δεν αποφεύγουν αναγκαστικά την κατάθλιψη. Ένας δυστυχισμένος άνθρωπος δεν θα γίνει αμέσως ευτυχισμένος αν του δώσεις δουλεία. Όπως ένας αλκοολικός που κόβει το αλκοόλ δεν γίνεται αμέσως ευτυχισμένος αλλά έχει κάνει ένα βήμα για να γίνει ευτυχισμένος. Η ανεργία πονάει, μας μειώνει την αυτοπεποίθησή μας, μας κάνει ευάλωτους. Αλλά η εργασία δεν μας εξασφαλίζει την ευτυχία.
Πριν από ένα μήνα τελειώσαμε μια έρευνα που μιλάει για πολιτικούς πρόσφυγες όχι για μετανάστες, κυρίως από το Αφγανιστάν και το Ιράκ που έρχονται στην Ελλάδα επειδή τους κυνηγάνε πολιτικά. Αυτοί οι άνθρωποι βίωναν μετατραυματικό στρες . Τι είναι το μετατραυματικό στρες; Αναφέρεται στην ψυχολογία των ανθρώπων που έχουν περάσει μία μεγάλη καταστροφή, πόλεμο ή σεισμούς και είναι μια μορφή κατάθλιψης.
Δώσαμε σ’ αυτούς τους ανθρώπους ερωτηματολόγια για να δούμε πόσο στρες έχουν. Οι πιο αισιόδοξοι ήταν καλά στη ζωή τους. Ξέρετε, η πραγματικότητα δεν συνδέεται με την ευτυχία. Το πώς βλέπουμε την πραγματικότητα συνδέεται με αυτή. Πιο συγκεκριμένα οι έρευνες λένε ότι ένα 10% της ευτυχίας μας συνδέεται με την πραγματικότητα και ένα 90% έχει να κάνει με το πώς βλέπουμε τα πράγματα.
Είμαστε ευτυχισμένοι όταν βιώνουμε θετικά συναισθήματα αυτό μας δίνει δύναμη για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα πράγματα διαφορετικά. Το ίδιο γεγονός ένας άνθρωπος που είναι ευτυχισμένος και ένας άλλος που έχει κατάθλιψη θα το δουν τελείως διαφορετικά. Και αυτό είναι που καθορίζει το πόσο ευτυχισμένη είναι η ζωή μας.
Τα αρνητικά συναισθήματα, η κακή ψυχολογία συνδέονται πολλές φορές με προβλήματα υγείας. Η κακή ψυχολογική μας κατάσταση ρίχνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Έρευνες έχουν δείξει μια σύνδεση μεταξύ καρκίνου και κατάθλιψης, η πιθανότητα των ανθρώπων να νοσήσουν είναι μεγαλύτερη σε όσουν έχουν κατάθλιψη. Η αισιοδοξία σε περιπτώσεις ανθρώπων με καρκίνο βοηθούν στην καλύτερη αντίδραση του οργανισμού στις θεραπείες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου