Ίλιγγοι και συχνές ζαλάδες, είναι από τα πιο κοινά συμπτώματα, που οδηγούν τους περισσότερους ασθενείς στο γιατρό. Παρά το γεγονός ότι η εμφάνιση των συμπτωμάτων αυτών πολλές φορές δεν είναι ανησυχητικές σπάνια αποτελούν μια σοβαρή και απειλητική για τη ζωή κατάσταση.
Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί τι πρέπει να κάνετε και στις δυο περιπτώσεις.
Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη
Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού
Ο όρος είναι δύσκολος να κατανοηθεί δεδομένου ότι περιγράφει διαφορετικά συμπτώματα σε διαφορετικούς ανθρώπους.
Με τον όρο ζάλη μπορεί να περιγράφεται το αίσθημα περιστροφής, η αδυναμία, η λιποθυμία, η θολή όραση, ο πονοκέφαλος, το βάρος στο κεφάλι,η αστάθεια και τα προβλήματα ισορροπίας. Μερικές φορές οι άνθρωποι αναφέρουν οτι ζαλίζονται όταν αισθάνονται κουρασμένοι, συγχυσμένοι και συναισθηματικά φορτισμένοι. Ευτυχώς, στις περισσότερες περιπτώσεις αφορά μια προσωρινή κατάσταση που υποχωρεί από μόνη της, χωρίς να υπάρχει μια συγκεκριμένη διάγνωση.
Υπάρχουν διάφορες αιτίες ζάλης. Μερικές είναι συχνές και άλλες σπάνιες. Τις περισσότερες φορές είναι ήσσονος σημασίας προβλήματα, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε οτι υπάρχουν σοβαρές καταστάσεις που μπορεί να είναι και απειλητικές για τη ζωή.
Αν η ζάλη συνοδεύεται με την αίσθηση οτι περιστρέφονται τα πάντα γύρω σας και έχετε ναυτία ή κάνετε εμετούς τότε έχετε ίλιγγο.
Πολλές φορές η ημικρανία συνοδεύεται με ζάλη, η οποία μπορεί να έρθει πριν, μετά ή ακόμη και χωρίς τον πονοκέφαλο. Το άγχος και το στρες ειδικά αν έχετε την τάση να αναπνέετε γρήγορα υπό τέτοιες συνθήκες μπορεί να προκαλέσουν ζάλη.
Το ίδιο αποτέλεσμα έχει και μία ξαφνική πτώση της πίεσης, η αφυδάτωση, ο πυρετός και η αναιμία.
Τέλος, οι αρρυθμίες της καρδιάς και ορισμένα φάρμακα μπορεί να ευθύνονται για τα επανειλημένα επεισόδια ζάλης.
Είναι καλύτερα να έχετε μια ιατρική εξήγηση για τη ζάλη. Εάν έχετε ένα παρατεταμένο ή επαναλαμβανόμενα επεισόδια και δεν είστε σίγουροι τι τα προκαλεί τότε είναι καλύτερα να επισκεφτείτε το γιατρό σας.
Το ίδιο ισχύει εάν εμφανίζετε συνοδά συμπτώματα, όπως:
Πονοκέφαλο, ιδιαίτερα αν είναι σοβαρός ή διαφορετικός από αυτόν που έχετε συνήθως
Απώλεια ακοής ή όρασης
Πρόβλημα με την ομιλία
Αδυναμία στα χέρια ή τα πόδια
Δυσκολία στο περπάτημα
Απώλεια των αισθήσεων
Μούδιασμα στο σώμα
Πόνος στο στήθος
Ακανόνιστο ρυθμό καρδιάς.
Μερικές φορές ο γιατρός μπορεί να σας πει την αιτία της ζάλης από τα συμπτώματα και την κλινική εξέταση, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν επιπλέον εξετάσεις.
Χριστίνα Ι. Μπουντούρη
Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός
email: cbountouri@gmail.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου