Είναι αλήθεια πως δεν κάνει να χρησιμοποιείς μπατονέτες για να καθαρίζεις τα αυτιά σου και να απομακρύνεις την κυψελίδα;
Σύμφωνα με νέες επιστημονικές εκτιμήσεις, το κερί του αφτιού έχει λόγο ύπαρξης που δεν είναι άλλος από την προστασία του. Ο σκοπός στην πραγματικότητα είναι να
καθαρίζει και να λιπαίνει τον ακουστικό πόρο που διακρίνεται από ιδιαίτερη ευαισθησία. Παράλληλα, κρατά τη βρωμιά μακριά από το τύμπανο καθώς οι λιπαρές ουσίες που περιέχει έχουν αντιβακτηριακές ιδιότητες. Μάλιστα, σε περίπτωση υπερβολικής παραγωγής κεριού, υπάρχει μηχανισμός "αυτοκαθαρισμού" των αφτιών χωρίς να χρειάζεται παρέμβαση μπατονέτας. Πρόκειται για ένα ακόμη από τα θαύματα του σώματός μας.
Το πρόβλημα είναι πως μάλλον νομίζουμε πως είμαστε πιο έξυπνοι από το ίδιο το σώμα μας, επέμβαίνοντας και σπρώχνοντας το κερί στο εσωτερικό του αφτιού και να το τραυματίζουμε. Διότι κατά την προσπάθεια καθαρισμού με μπατονέτα αυτό κάνουμε.
Παρόλο που η μπατονέτα έχει εξαιρετικά μικρό μέγεθος, αφαιρεί ένα μέρος της κυψελίδας και σπρώχνει το υπόλοιπο κερί βαθύτερα μέσα στο αφτί με αποτέλεσμα οι μύκητες, βακτήρια και ιοί που είχαν συσσωρευτεί στο εξωτερικό μέρος του αφτιου να σπρώχνονται κι αυτοί στο εσωτερικό με κίνδυνο να προκληθεί πόνος και μόλυνση. Άλλωστε, μια άγαρμπη κίνηση μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό στο τύμπανο ή χειρότερα να οδηγήσει σε ρήξη τυμπάνου ενώ η απομάκρυνση του κεριού ξηραίνει το δέρμα στον πόρο του αφτιού, οδηγώντας σε φαγούρα κι ερεθισμούς.
Δηλαδή να μην καθαρίζω τα αφτιά μου;
Σε αρκετές περιπτώσεις, ειδικά όταν η συγκέντρωση της κυψελίδας είναι μεγάλη, εννοείται πως χρειάζεται καθαρισμός. Ωστόσο, αυτό μπορεί αφενός να γίνει από κάποιον επαγγελματία κι αφετέρου με σκέτο νεράκι. Οι μπατονέτες καλό είναι να χρησιμοποιούνται μόνο για τον καθαρισμό του εξωτερικού μέρους του αφτιού.
Κι αν το νεράκι θεωρείς πως δεν κάνει δουλειά ένα γιατροσόφι ίσως σου δώσει καλύτερη λύση: Λίγες σταγόνες σε κάθε αφτί από ένα μείγμα ξυδιού, οινοπνεύματος και νερού σε θερμοκρασία δωματίου θα καθαρίσει φυσικά τα αφτιά σου από το κερί χωρίς το φόβο τραυματισμού.
Επιμέλεια:
Δήμητρα Γκούντρα
Δήμητρα Γκούντρα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου