Η εγκυμοσύνη αποτελεί μια ξεχωριστή περίοδο στην ζωή κάθε γυναίκας. Οι μέλλουσες μανούλες για να παραμείνουν υγιείς καθ όλη την διάρκεια της μπορούν αν τους το επιτρέπει ο γυναικολόγος τους να γυμνάζονται καθώς τα περισσότερα είδη άσκησης είναι ασφαλή αρκεί ναγίνονται με προσοχή χωρίς υπερβολές.
Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί όλα όσα θέλετε να μάθετε για την γυμναστική στην διάρκεια της κύησης.
Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη
Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού
Η άσκηση σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε υγιείς και να αισθάνεστε καλύτερα. Βοηθάει στον έλεγχο του σωματικού βάρους, βελτιώνει τη στάση του σώματος και εμποδίζει την εμφάνιση κάποιων κοινών προβλημάτων, όπως οι πόνοι στην πλάτη.
Επίσης μειώνει τον κίνδυνο για διαβήτη της κύησης, ανακουφίζει από το άγχος και το στρες και προετοιμάζει το σώμα για τη γέννα.
Αν κάνατε γυμναστική πριν μείνετε έγκυος μπορείτε να συνεχίσετε, αλλά με μέτρο και εφόσον σας το επιτρέπει ο γιατρός σας. Το είδος της άσκησης που θα επιλέξετε θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα και στον οργανισμό σας.
Από την άλλη πλευρά και οι γυναίκες που δε γυμνάζονταν προηγουμένως μπορούν να αρχίσουν ένα πρόγραμμα άσκησης, αφού συμβουλευτούν πρώτα το γυναικολόγο τους.
Και στις δύο περιπτώσεις η άσκηση πρέπει να είναι χαμηλής έντασης, άνετη και ευχάριστη για την εγκυμονούσα και δε θα πρέπει ο ρυθμός της καρδιάς να υπερβαίνει τους 140 παλμούς το λεπτό.
Εάν έχετε κάποια πάθηση, όπως άσθμα ή καρδιακή νόσο η άσκηση μπορεί να είναι απαγορευτική.
Επίσης επιβλαβής μπορεί να είναι αν έχετε κάποια μαιευτική επιπλοκή, όπως αιμορραγία, χαμηλό πλακούντα, επαναλαμβανόμενες αποβολές, ιστορικό πρόωρου τοκετού.
Συμβουλευτείτε το γυναικολόγο σας πριν ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα άσκησης, ο οποίος μπορεί να σας δώσει εξατομικευμένες οδηγίες με βάση το ιατρικό σας ιστορικό.
Τα περισσότερα είδη άσκησης είναι ασφαλή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αρκεί να γίνονται με προσοχή και να μην το παρακάνετε.
Για παράδειγμα το κολύμπι, το γρήγορο περπάτημα, η στατική ποδηλασία και το αερόμπικ χαμηλής έντασης (όταν διδάσκεται από πιστοποιημένο εκπαιδευτή) θεωρούνται σωστές επιλογές.
Βέβαια υπάρχουν και ορισμένες δραστηριότητες που μπορεί να είναι επιβλαβείς οπότε δε θα πρέπει να εκτελούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Αποφύγετε σπορ που έχουν υψηλό κίνδυνο τραυματισμού, όπως σκι, μπάσκετ, βόλεϊ και δραστηριότητες που απαιτούν στροφική κίνηση της μέσης ή βαθειές κάμψεις των γονάτων.
Χρήσιμες συμβουλές:
Πρέπει να έχει περάσει τουλάχιστον μία ώρα από το γεύμα σας. Πριν ξεκινήσετε να ασκείστε κάνετε 5 λεπτά ζέσταμα και 5 λεπτά διατάσεις.
Μη γυμνάζεστε σε ύπτια θέση και μην παραμένετε στο δεξί πλάι περισσότερο από 3 λεπτά, ειδικά μετά το 1ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.
Μη γυμνάζεστε σε υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος και πίνετε άφθονα υγρά πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση.
Φοράτε άνετα ρούχα και κατάληλα αθλητικά παπούτσια που να απορροφούν τους κραδασμούς.
Σταματήστε αμέσως αν αισθανθείτε αδιαθεσία, ζαλάδα ή δείτε αιμορραγία και ενημερώστε το γιατρό σας.
Χριστίνα Ι. Μπουντούρη
Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός
email: cbountouri@gmail.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου