Γεννήθηκαν στην Αυστραλία -στις περισσότερες περιπτώσεις- το ίδιο και οι γονείς και οι παππούδες τους. Κρατούν όμως στην καρδιά τους τις «αλησμόνητες πατρίδες».
Είναι απόγονοι Μικρασιατών και κάθε χρόνο τέτοιες…
μέρες διοργανώνουν εκδηλώσεις μνήμης.
Η πρωτοβουλία ανήκει στον Σύλλογο Μελέτης του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας, που λειτουργεί στο Κουίνσλαντ (The Asia Minor Greek Historical Society) και φέτος διοργανώνει στο Μπρίσμπαν τριήμερο εκδηλώσεων μνήμης.
Οι εκδηλώσεις, μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν ομιλία της Σοφίας Κοτανίδου και του Dr Nicholas Al-Jeloo, την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου στο Greek Orthodox Community of St George, τρισάγιο και λειτουργία στην αγγλική γλώσσα, επίσης στον ναό του Αγίου Γεωργίου το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου, λειτουργία, επιμνημόσυνη δέηση στα ελληνικά στον ναό του Αγίου Γεωργίου την επόμενη μέρα (Κυριακή) και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο, που υπάρχει στο προαύλιο της εκκλησίας.
Το Μπρίσμπαν και ιδιαίτερα η γειτονιά του West End έχουν μια ιδιαίτερη σχέση με τον μικρασιατικό Ελληνισμό, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Οι πρώτοι Έλληνες έφτασαν στην Αυστραλία πριν το 1922 και αμέσως εγκαταστάθηκαν στο West End. Μετά την καταστροφή, άλλοι 2.000 πρόσφυγες έφθασαν στην Αυστραλία ύστερα από ταξίδι δύο μηνών με το πλοίο κι εγκαταστάθηκαν επίσης στο West End.
Προέρχονταν κυρίως από τα Αλάτσατα, μια αμιγώς ελληνική πόλη της Μικράς Ασίας, ανθηρή οικονομικά και πολιτιστικά, κι έτσι το West End πήρε και το όνομα «Μικρά Αλάτσατα».
Γι» αυτό, κάθε Σεπτέμβριο οι απόγονοι τους, τους θυμούνται.
Εκεί, στο West End δημιούργησαν τον «Μικρασιατικό Σύλλογο» και ελληνικό σχολείο για να διατηρήσουν τις παραδόσεις τους. Δεν ήταν μόνο από τα Αλάτσατα, αλλά και από τη Σμύρνη, τον Τσεσμέ, την Κάτω Παναγιά, το Βαντζίκι, τα Βουρλά, το Μελί, το Ρέις Ντερέ και άλλες περιοχές της Ιωνίας.
Το όνειρο των προσφύγων «να μη σβήσει» η ιστορία τους, η πολιτιστική τους κληρονομιά, αλλά και να μη ξεχαστεί η τραγωδία τους, έγινε πραγματικότητα.
Οι απόγονοι των μικρασιατών προσφύγων οργανώνουν εκδηλώσεις, προσπαθώντας να κρατήσουν ζωντανές τις μνήμες του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας, και μιλούν στην ευρύτερη αυστραλιανή κοινωνία για την καταστροφή και τον διωγμό του ΄22.
Αυτός ήταν και στόχος δημιουργίας του Συλλόγου Μελέτης του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας (The Asia Minor Greek Historical Society), που συγκεντρώνει και καταγράφει ιστορικό υλικό, οργανώνει διαλέξεις και άλλες εκδηλώσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου