Το blog μας έχει αλλάξει διεύθυνση σε λίγα δευτερόλεπτα αυτόματα θα βρεθείτε στη νέα μας διεύθυνση....

δευτερόλεπτα

Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Μύθοι και αλήθειες για τον έρπη των γεννητικών οργάνων!

Μπορεί ο έρπητας των γεννητικών οργάνων να είναι ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα αλλά δεν είναι ευρέως γνωστό με συνέπεια να μεταδίδεται πολύ εύκολα και γρήγορα.

Το άκρως ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι είναι φορείς του ιού χωρίς να το γνωρίζουν, αφού δεν έχουν παρουσιάσει κανένα σύμπτωμα.
 
Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο, που ακολουθεί όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε για την νόσο αυτή.
 
Της Γραμματικής Μαργαρώνης
Δερματολόγου-Αφροδισιολόγου
 
Ο έρπης των γεννητικών οργάνων είναι μια υποτροπιάζουσα λοίμωξη, η οποία οφείλεται στον ιό HSV (Herpes Simplex Virus) τύπου 1 και 2.
 
Κυρίως μεταδίδεται με την σεξουαλική επαφή κάθε είδους, κολπική, πρωκτική και στοματογεννητική και συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο συχνές σεξουαλικά μεταδιδόμενες νόσους.
 
Πολλοί άνθρωποι είναι φορείς του ιου χωρίς να το γνωρίζουν, γιατί δεν έχουν παρουσιάσει κανένα σύμπτωμα.
 
Η ασθένεια εμφανίζεται 3-9 μέρες μετά τη μόλυνση. Τα συμπτώματα του έρπητα γεννητικών οργάνων, είναι συχνα  αδιαθεσία, πυρετός , μυικός και σκελετικός  πόνος και ερεθισμός γεννητικών οργάνων.
 
Συνήθως εμφανίζεται αρχικά ερυθρότητα στα γεννητικά όργανα που εξελίσσεται  σε μικρές φυσαλίδες με υγρό που συνοδεύονται με  πόνο. 
 
Στη συνέχεια οι φυσαλίδες ξεραίνονται δημιουργώντας  εφελκίδες οι οποίες  εξαφανίζονται μετά από 2-3 εβδομάδες.
 
Τα συμπτώματα είναι δυνατόν να επανεμφανιστούν, καθώς ο ιός δεν εκριζώνεται από τον οργανισμό. Οι υποτροπές είναι συνήθως λιγότερο σοβαρές και διαρκούν λιγότερο από το πρώτο επεισόδιο.
 
Ο ιός του έρπητα γεννητικών οργάνων εισέρχεται στο σώμα, πολλαπλασιάζεται στο δέρμα και στη συνέχεια εγκαθίσταται στα νεύρα της περιοχής δια βίου.
 
Ο ιός βρίσκεται στις δερματικές  βλάβες και για αυτό μεταδίδεται όχι μόνο με τη σεξουαλική επαφή, αλλά και με κάθε είδους επαφή με το προσβεβλημένο δέρμα και με τις εκκρίσεις.
 
Στις γυναίκες εντοπίζεται στο αιδοίο, τον κόλπο και στον τράχηλο της μήτρας, ενώ στους άνδρες στη βάλανο του πέους, στην ακροποσθία και στον κορμό του πέους.
Ποια είναι η θεραπεία του έρπητα γεννητικών οργάνων;
 
Η θεραπεία του έρπητα των γεννητικών οργάνων γίνεται με ιοστατικά φάρμακα. Ο στόχος της φαρμακευτικής αγωγής είναι να σταματήσουν τον πολλαπλασιασμό του ιού, εφόσον αυτός δεν εκριζώνεται από τον οργανισμό.
 
 Η θεραπεία ελαττώνει τη διάρκεια του επεισοδίου και μικραίνει τη μολυσματική περίοδο, ενώ ελαττώνει και τον αριθμό των επεισοδίων.
 
Η φαρμακευτική αγωγή για τον έρπητα των γεννητικών οργάνων πρέπει να ξεκινά όσο πιο γρήγορα γίνεται εντός 3 ημερών και καθορίζεται απο τον γιατρό, ανάλογα με την ένταση και την έκταση της νόσου, τη συχνότητα των υποτροπών και τη σεξουαλική ζωή του ασθενούς.
 
Τα γνωστότερα αντιικά φάρμακα, είναι η ασυκλοβίρη, η βαλασυκλοβίρη, και  η φαμσυκλοβίρη .
 
Σε περιπτώσεις  που ο ασθενής εμφανίζει μεγάλο αριθμό υποτροπών, χορηγείται κατασταλτική θεραπεία με την οποία μειώνεται ο αριθμός των επεισοδίων. Το φάρμακο χορηγείται καθημερινά σε μικρότερη δόση για μεγάλα χρονικά διαστήματα. 
 
 
Γραμματική Μαργαρώνη
Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου