Ωστόσο, αυτή η φράση δεν στηρίζεται πουθενά. Η εφημερίδα New York Times δημοσίευσε δύο έρευνες που αποδεικνύουν ότι η απουσία πρωινού δεν προκαλεί κανένα ειδικό σωματικό πρόβλημα ή πρόβλημα
υγείας. Αντίθετα με την κυρίαρχη άποψη, ότι όσοι δεν τρώνε πρωινό έχουν τάση για παχυσαρκία, τίποτα τέτοιο δεν συμβαίνει.
Η πρώτη έρευνα που δημοσιεύουν οι ΝΥΤ πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του πανεπιστημίου της Αλαμπάμα και συνίστατο στο να χωρίσουν 300 άτομα σε δύο ομάδες που ήθελαν να χάσουν κιλά: η πρώτη ομάδα έτρωγε με θρησκευτική προσήλωση το πρωινό και η άλλη δεν έτρωγε τίποτα. Αποτέλεσμα; 4 μήνες αργότερα, κανείς δεν είχε χάσει κιλά και το θέμα του πρωινού δεν επηρέασε σε τίποτα.
Σύμφωνα με τη δεύτερη έρευνα, γράφουν οι ΝΥΤ, κατά την οποία σε διάρκεια 6 εβδομάδων εξετάστηκαν η χοληστερόλη και η γλυκαιμία 30 περίπου ατόμων, τα οποία έτρωγαν ή όχι το πρωινό τους, αποδείχτηκε ότι τα αποτελέσματα δεν επηρεάζονται.
«Από πού προέρχεται αυτή η κατηγορηματική πεποίθηση ότι το πρωινό είναι απαραίτητο;», διερωτώνται οι ΝΥΤ. «Οι επιστήμονες που το λένε έχουν πίσω τους το λόμπι με τα μούσλι; Όπως και για άλλες προβληματικές δίαιτες –όπως π.χ. ότι τα λάιτ αναψυκτικά δεν παχαίνουν ή ότι ο θηλασμός κάνει αδύνατα παιδιά– είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς το όριο ανάμεσα στην επιστήμη και στις ομάδες συμφερόντων».
«Ο κόσμος είναι μοιρασμένος ανάμεσα σε αυτούς που παίρνουν πρωινό και σε αυτούς που δεν παίρνουν», δηλώνει ο David Katz, διευθυντής του κέντρου πρόληψης του Πανεπιστημίου Yale, ο οποίος ασχολείται με την προβληματική της διατροφής
Η γιατρός Dhurandhar, η οποία συμμετείχε στην έρευνα με το πρωινό και εκείνη το έτρωγε, ενώ ο σύζυγός της, επίσης γιατρός, δεν έτρωγε το πρωινό του, δηλώνει: «Εκτιμώ ότι στο εξής δεν θα καταπιέζω τον άντρα μου να τρώει πρωινό».
e-radio.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου