Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ (5,8 Ρίχτερ σύμφωνα με μέτρηση του EMSC), σημειώθηκε στις 06:45 τα ξημερώματα, στον υποθαλάσσιο χώρο του Μυρτώου Πελάγους, μεταξύ Μήλου και Μονεμβασιάς.
Το ακριβές επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 69χλμ. δυτικά της Μήλου, 76χλμ. βορειοανατολικά των Κυθήρων, 121χλμ. ανατολικά της Σπάρτης και 145χλμ. νότια της Αθήνας.
Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 80χλμ.
Στις 06:48 ακολούθησε μετασεισμός 4,8 Ρίχτερ.
Το Αμερικάνικο Σεισμολογικό Ινστιτούτο δίνει τον σεισμό στα 5,6 Ρίχτερ, με επίκεντρο 60χλμ. δυτικά του Αδάμαντα της Μήλου.
Σύμφωνα με τη διευθύντρια του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Μαρία Σαχπάζη, το μέγεθος του σεισμού ήταν 5,7 Ρίχτερ. Ο σεισμός δεν προήλθε από κάποιο γνωστό ρήγμα, ενώ λόγω του εστιακού βάθους η δόνηση έγινε αισθητή σε μία μεγάλη ακτίνα.
TΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ
Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας.
Οπως τόνισε ο καθηγητής κ. Λέκκας, μιλώντας στον ΑΝΤ1, το φαινόμενο είχε επίκεντρο στον υποθαλάσσιο χώρο, 120χλμ. βορειοδυτικά της Σπάρτης, συνοδεύτηκε από 3-4 συνολικά σεισμικές δονήσεις, με την πρώτη να καταγράφεται στα 5,8 ρίχτερ και τη δεύτερη στα 4,8. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές στις περιοχές που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο, ωστόσο από τους σεισμολόγους δεν καταγράφονται ιδιαίτερες ανησυχίες.
Στη συνέχεια κ. Λέκκας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε πως ήταν «σεισμός βάθους», με αποτέλεσμα να γίνει ιδιαίτερα αισθητός σε αρκετές περιοχές.
Στη συνέχεια κ. Λέκκας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε πως ήταν «σεισμός βάθους», με αποτέλεσμα να γίνει ιδιαίτερα αισθητός σε αρκετές περιοχές.
Ο καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Ακης Τσελέντζης τόνισε: «Είχαμε ένα ισχυρό σεισμό 120χλμ. δυτικά της Σπάρτης, ο οποίος έγινε αισθητός σε όλη την Ελλάδα. Αυτότο μέγεθος για να γίνει τόσο αισθητός, σημαίνει ότι ήταν κοντά στην εξωτερική πλάκα και η ενέργεια του σεισμού μεταφέρθηκε κατά μήκος της πλάκας. Ηταν δύο οι δονήσεις, το καλό είναι ότι έγινε σε υποθαλάσσιο χώρο. Αν γινόταν στην ξηρά θα είχαμε αρκετές επιπτώσεις. Με βάση το ιστορικό της συγκεκριμένης περιοχής και την τεκτονική της περιοχής, κατά 90% η εκτίμησή μου είναι ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό».
«Πρέπει να ήταν σεισμός με αρκετά μεγάλο εστιακό βάθος και αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχουμε πολλές μετασεισμικές δονήσεις. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει κάποιος λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας» τόνισε από την πλευρά του ο καθηγής κ. Ευθύμης Λέκκας.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή σοβαρές ζημιές.
Ο σεισμός, όπως τον κατέγραψε ο σεισμογράφος του Σεισμολογικού Δικτύου του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, που είναι τοποθετημένος στα Κύθηρα.
Ο σεισμός, όπως τον κατέγραψε ο σεισμογράφος του Σεισμολογικού Δικτύου του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, που είναι τοποθετημένος στη Βούλα Αττικής.
Δείτε στη gallery το διπλό σεισμό, όπως τον κατέγραψε ο σεισμογράφος του Σεισμολογικού Δικτύου του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, που είναι τοποθετημένος στη Μήλο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου