Οι υψηλές θερμοκρασίες μας ταλαιπωρούν σχεδόν καθημερινά. Όσοι…
«τυχεροί» βρίσκονται στην εξοχή νιώθουν κάπως καλύτερα, αλλά όσοι δουλεύουν στην πόλη περνάνε δύσκολα. Κλιματιστικό, όπου το βρίσκουμε, χλιαρά ντους, αποφυγή του ήλιου και των άσκοπων μετακινήσεων, είναι οι γνωστές συμβουλές που ακούμε από τους ειδικούς για τις ημέρες αυτές. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι την περίοδο που διανύουμε πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στη διατροφή μας.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να φροντίσει κάποιος κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι η καλή ενυδάτωση. Οι ανάγκες του οργανισμού σε υγρά αυξάνονται σημαντικά, ειδικά για όσους βρίσκονται αρκετή ώρα έξω. «Η αυξημένη εφίδρωση προκαλεί αύξηση των απωλειών σε νερό και ηλεκτρολύτες. Οι ποσότητες υγρών που καταναλώνουμε τους χειμερινούς μήνες δεν επαρκούν κατά το καλοκαίρι. Οκτώ με δέκα ποτήρια θα πρέπει να θεωρούνται αναγκαία για το καλοκαίρι» επισημαίνει ο διαιτολόγος – διατροφολόγος, Αναστάσιος Βαμβάκης, ενώ υποστηρίζει πως κατά την περίοδο, που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες, θα πρέπει να καταναλώνουμε πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά. «Τα τρόφιμα αυτά μας παρέχουν τα απαραίτητα ιχνοστοιχεία, βιταμίνες και πολύτιμους ηλεκτρολύτες που χάνονται σε μεγάλες ποσότητες με την έντονη εφίδρωση. Ακόμα, περιέχουν πολύ νερό όπως, π.χ. το καρπούζι περιέχει 95% νερό, ανεβάζουν τα επίπεδα της γλυκόζης του οργανισμού και μας προσφέρουν ζωτικότητα και ενέργεια, που λόγω της ζέστης έχουμε χάσει. Είναι ευκολόπεπτα, ενώ παράλληλα έχουν χαμηλή θερμιδική αξία», λέει.
Η αφυδάτωση παραμονεύει
Όταν δεν καταναλώνουμε ικανοποιητική ποσότητα υγρών, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οδηγούμαστε σε αφυδάτωση. Η αφυδάτωση περιλαμβάνει συμπτώματα, όπως ξηροστομία, κόπωση, πονοκεφάλους, ζαλάδες, δυσκολία στην αναπνοή και σε ακραίες καταστάσεις νεφρική δυσλειτουργία.
Το αλάτι είναι ένα συστατικό, που συχνά συστήνεται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Βρίσκεται φυσικά σε τροφές, όπως τα λαχανικά και το κρέας αλλά και σε τυποποιημένα τρόφιμα, όπως οι κονσέρβες και τα αλλαντικά. «Αν αισθανθούμε ότι ιδρώνουμε υπερβολικά τότε θα πρέπει να φάμε κάποιο φαγητό που περιέχει αλάτι, καθώς το αλάτι περιέχει νάτριο έναν βασικό ηλεκτρολύτη» αναφέρει ο κ. Βαμβάκης.
«Αλκοόλ με μέτρο»
«Τα αλκοολούχα ποτά θα πρέπει το καλοκαίρι να καταναλώνονται με μέτρο» υπογραμμίζει ο κ. Βαμβάκης καθώς, λόγω της αναστολής της αντιδιουρητικής ορμόνης, ωθούν σε υψηλότερη διούρηση και μεγαλύτερη απώλεια υγρών. «Αυτό που συνήθως συστήνουμε το καλοκαίρι με τις υψηλές θερμοκρασίες είναι οι μπύρες και το κρασί. Μια πολύ καλή ιδέα είναι οι μπύρες χωρίς αλκοόλ. Σε ό,τι αφορά τους καφέδες θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί , ιδιαίτερα όταν διψάμε, αφού η καφεΐνη δρα όπως το αλκοόλ, προκαλώντας υψηλότερη διούρηση και εφίδρωση», τονίζει.
Η μεγάλη ζέστη κυρίως κατά τις μεσημεριανές ώρες προκαλεί έντονη δυσφορία και το αίσθημα ότι δεν μπορούμε να φάμε πολύ φαγητό ή και καθόλου ζεστό φαγητό. Αυτό λένε οι ειδικοί, δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για ένα δροσερό κρύο πιάτο από λαχταριστές σαλάτες. Εδώ υπάρχουν άπειρες επιλογές όπου τηρώντας κάποιες βασικές αρχές μπορούμε να έχουμε ένα χορταστικό, δροσερό και συνάμα ένα γεύμα με χαμηλές θερμίδες και πλούσιο σε θρεπτική αξία. Εκτός από τα φρέσκα λαχανικά εποχής, δεν θα πρέπει να λείπει μια πηγή πρωτεΐνης όπως κάποιο τυρί ή λίγο κοτόπουλο ή ψαρικά και 1-2 φέτες ψωμί ή παξιμάδι για να συμπληρώσει το πάζλ. Μαζί με μία μικρή ποσότητα ελαιόλαδου έχουμε ένα πραγματικό θησαυρό στο πιάτο μας. Κατά τις βραδινές ώρες καθώς και στις εξόδους μας σε κάποια ταβέρνα ή εστιατόριο καλύτερα είναι να προτιμούμε κρεατικά σχάρας και ιδίως ψάρι και ψαρικά μαζί με λαχανικά.
http://www.karfitsa.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου