Το blog μας έχει αλλάξει διεύθυνση σε λίγα δευτερόλεπτα αυτόματα θα βρεθείτε στη νέα μας διεύθυνση....

δευτερόλεπτα

Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

ΣΟΚ: Τι τρώμε σε μια φέτα σολομού;

ac5d8f5e893dd1abded65b0f3ab41608_MΠοια ψάρια πρέπει να τρώμε; Στο έγκυρο γαλλικό περιοδικό για υγιεινή διατροφή «60 Εκατομμύρια Καταναλωτές» το ερώτημα τίθεται και απαντάται με επιχειρήματα. Ειδικοί έψαξαν τα φάρμακα, τα βαρέα μέταλλα και τα παρασιτοκτόνα στις φέτες σολομού.

Επικέντρωσαν το ενδιαφέρον τους στον σολομό, γιατί είναι ένα προϊόν που καταναλώνεται ευρέως και εκτίθεται σε
αφθονία στο εμπόριο, αν και μετά τα πρόσφατα ευρήματα η αγορά του συνεχώς μειώνεται.
Ανέλυσαν 23 φέτες σολομού ελεύθερης αλιείας και ιχθυοκαλλιέργειας, κατεψυγμένου και φρέσκου. Τα αποτελέσματα: «Ανάμεσα στους σολομούς ιχθυοκαλλιέργειας βρέθηκαν ίχνη από πέντε διαφορετικά εντομοκτόνα σε μικρές ποσότητες, αν και όχι σε όλα. Το προβληματικό είναι ότι υπάρχουν και μολύνσεις βιολογικού τύπου, πιθανότητα από τη μόλυνση του περιβάλλοντος» αναφέρει το περιοδικό.

Αλλά δείγματα περιείχαν αρσενικό ενώ προβληματική χαρακτηρίστηκε και η ύπαρξη της ουσίας εθοξυκίνης, σε σολομούς ιχθυοκαλλιέργειας. «Αυτή η ουσία είναι αντιοξειδωτική και χορηγείται για τροφή στους σολομούς» αναφέρει το άρθρο.
Η ουσία βρέθηκε στις 6 από τις 18 φέτες σολομού που αναλύθηκαν. Ας σημειωθεί ότι παρ” ότι δεν υπάρχει όριο, εντούτοις τον περασμένο Νοέμβριο κάποιοι ευρωβουλευτές έθεσαν σχετικό ερώτημα για τη χρήση της, χωρίς να πάρουν ποτέ απάντηση από την Κομισιόν.

Χημικές ουσίες όπως τα πολυχλωρομπιφενίλια (PCB) βρέθηκαν σε όλα σχεδόν τα δείγματα που αναλύθηκαν, χωρίς να ξεπερνούν τις οριζόμενες ποσότητες. Όσον αφορά την ασταξανθίνη, την ουσία που δίνει το ωραίο πορτοκαλί χρώμα στον σολομό, βρέθηκαν δείγματα που ξεπερνούσαν το όριο.

Τα καλά νέα είναι ότι κανένα από τα προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας δεν περιέχουν αντιβιοτικά σε μεγάλες ποσότητες. Επιπλέον, σε πέντε δείγματα άγριου σολομού βρέθηκε ότι ήταν πραγματικά «άγριος», γεγονός που επιτρέπει στο περιοδικό να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είναι καλό για την υγεία μας να τρώμε σολομό, γιατί περιέχει πρωτεΐνες και έλαια. Οι επιφυλάξεις, ωστόσο, παραμένουν.

http://www.karfitsa.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου