Το blog μας έχει αλλάξει διεύθυνση σε λίγα δευτερόλεπτα αυτόματα θα βρεθείτε στη νέα μας διεύθυνση....

δευτερόλεπτα

Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

Πάνω από 70 δισ. € τα “κόκκινα δάνεια” - Σχέδιο τριών σημείων από τις τράπεζες

Πάνω από 70 δισ. € τα “κόκκινα δάνεια” - Σχέδιο τριών σημείων από τις τράπεζες 

Αναδιαρθρώσεις, πωλήσεις χαρτοφυλακίων και αύξηση της εισπραξιμότητας, οι βασικές κινήσεις των τραπεζών
- Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαμορφώθηκαν στο τέλος του 2013 στο 31,9%, έναντι 24,5% τον Δεκέμβριο του 2012
- Τι αναφέρει η Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδας
Σε τρία μέτωπα θα ρίξουν τις δυνάμεις τους οι τράπεζες ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το τεράστιο πρόβλημα των καθυστερήσεων στην είσπραξη των δανείων.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, οι βασικές κινήσεις με τις οποίες οι τράπεζες φιλοδοξούν να αντιετωπίσουν το θέμα είναι η αύξηση εισπραξιμότητας, οι αναδιαρθρώσεις δανείων και οι πωλήσεις χαρτοφυλακίων “κόκκινων” δανείων.
Οπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν οτι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαμορφώθηκαν στο τέλος του 2013 στο 31,9% (έναντι 24,5% τον Δεκέμβριο 2012), που αντιστοιχεί σε “κόκκινα” δάνεια ύψους άνω των 70 δισ. ευρώ, δηλαδή το μέγεθος μιας μεγάλης συστημικής τράπεζας.

Αναλυτικότερα οι καθυστερήσεις ανήλθαν στο 26,1% στη στεγαστική πίστη (από 21,4% τον Δεκέμβριο 2012), στο 31,8% στην επιχειρηματική πίστη (από 23,4%), ενώ στην καταναλωτική πίστη οι καθυστερήσεις ανήλθαν στο 47,3% (από 38,8%). 

Οπως σημειώνεται στην Εκθεση Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΕ, οι τράπεζες θα πρέπει να πετύχουν μια αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ώστε αφενός να ελαφρυνθούν οι συνεργάσιμοι δανειολήπτες που δυσκολεύονται προσωρινά να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους και αφετέρου να ανακτηθούν σε μακροπρόθεσμη βάση κεφάλαια των τραπεζών που βρίσκονται δεσμευμένα σε προβληματικά δάνεια. 

α) Αύξηση εισπραξιμότητας. Οι τράπεζες θα εντείνουν τις προσπάθειές τους ώστε να πετύχουν την αύξηση των εισπράξεων από την αποπληρωμή μη εξυπηρετούμενων δανείων. Πρόκειται για δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν μεν μεγάλες δυσκολίες, ωστόσο είναι σε θέση να αποπληρώσουν μέρος των οφειλών τους.

β) Αναδιαρθρώσεις. Οι τράπεζες θα ξεχωρίσουν δάνεια επιχειρήσεων που εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να επανέλθουν σε βιώσιμη πορεία εφόσον ληφθούν κάποια γενναία μέτρα, μεταξύ των οποίων μπορεί να είναι η μετοχοποίηση μέρους των υποχρεώσεων.

γ) Πώληση προβληματικών δανείων. Οι τράπεζες θα επιδιώξουν να απαλλαγούν από δάνεια που θεωρείται ότι εμφανίζουν μικρές πιθανότητες να επανέλθουν σε μια κανονικότητα αποπληρωμών, πουλώντας τα σε εξειδικευμένες εταιρείες.

πηγή : newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου