Το blog μας έχει αλλάξει διεύθυνση σε λίγα δευτερόλεπτα αυτόματα θα βρεθείτε στη νέα μας διεύθυνση....

δευτερόλεπτα

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ - Τα παιδιά του 2ου Δημοτικού Σχολείου γράφουν για τα Ν. Μουδανιά (Φώτο)

moud 2 dhmotiko paidia
- Η Δ1 τάξη του σχολείου κάνει ένα αφιέρωμα στην πόλη του σήμερα, αλλά και ιστορικά στοιχεία των Μουδανιών της Βιθυνίας 
Στοιχεία για την πόλη των Ν. Μουδανιών, όπως είναι σήμερα,
για τους κατοίκους, τις ασχολίες, τα μέρη που μπορεί να επισκεφθεί κάποιος, τους υφιστάμενους συλλόγους κλπ., αλλά και αναδρομή στο παρελθόν με ιστορικά στοιχεία για τους πρόσφυγες από τα Μουδανιά της Βιθυνίας που εγκαταστάθηκαν στη Χαλκιδική, περιέχει μεταξύ άλλων η εργασία των 21 παιδιών της Δ1 τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου της πόλης.
moud 2 dhmotiko
Τα παιδιά, στα πλαίσια του προγράμματος πατριδογνωσίας «Γνωρίζω τον τόπο μου μέσα από τη Λογοτεχνία» και τη βοήθεια της δασκάλας τους, Βίκυς Μπαρτζαλή, επεξεργάστηκαν τα στοιχεία και κατέγραψαν μια ενδιαφέρουσα εργασία. Τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες και δούλεψαν το υλικό που είχαν στη διάθεσή τους και στη συνέχεια η δασκάλα τους ενοποίησε τις επί μέρους θεματικές στο παρακάτω ολοκληρωμένο κείμενο:
Τα Νέα Μουδανιά (συχνά αναφέρονται και ως Μουδανιά) είναι κωμόπολη και έδρα του Δήμου Νέας Προποντίδας του νομού Χαλκιδικής. Ο πληθυσμός τους είναι 9.342 κάτοικοι, σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Η απόστασή τους από τη Θεσσαλονίκη είναι 54 χιλιόμετρα. Οι κάτοικοι ασχολούνται με τις τουριστικές επιχειρήσεις και με την αλιεία. Η ιχθυόσκαλα της παραλίας είναι μία από τις μεγαλύτερες της Μεσογείου και διακινεί τόνους γαύρου και σαρδέλας, εντός και εκτός Ελλάδας.
Τα Νέα Μουδανιά είναι το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Χαλκιδικής. Ανάμεσα στα εμπορικά καταστήματα ο επισκέπτης μπορεί να βρει τράπεζες, ταχυδρομείο και διάφορες δημόσιες υπηρεσίες. Μεγάλη και πολύχρονη δράση παρουσιάζει ο Πολιτιστικός σύλλογος «ΦΑΡΟΣ» , ο σύλλογος γυναικών «ΑΠΑΜΕΙΑ», «ΒΙΘΥΝΙΑ» και ο σύλλογος Μικρασιατών «Αγία Θεοδοσία»,που έχουν άρρηκτη σχέση με το παρελθόν των κατοίκων της πόλης.
Στην πόλη λειτουργούν 4 δημοτικά σχολεία, 6 νηπιαγωγεία, 2 γυμνάσια, 2 λύκεια όπως και παράρτημα ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Υπάρχουν δημοτικοί αθλητικοί σύλλογοι καλαθοσφαίρισης, πετοσφαίρισης και ποδοσφαίρου με πολύ σημαντική αγωνιστική δράση. Η Σκακιστική Ακαδημία Μουδανιών αγωνίζεται στην Α΄κατηγορία Θεσσαλονίκης και ο Ναυτικός Όμιλος έχει ενεργό παρουσία.
Μέρη που μπορεί κάποιος να επισκεφτεί είναι το Λαογραφικό Μουσείο, η προσφυγική κατοικία «ΒΙΘΥΝΙΑ» , το Μουσείο Παραδοσιακών Σκαφών και Αλιείας, η μαρίνα, η όμορφη, πλακοστρωμένη παραλία με τις καφετέριες αλλά και η πλατεία στο κέντρο της πόλης. Πολύ εντυπωσιακός είναι ο κεντρικός ναός «Άγιος Γεώργιος». Στην Παναγία «Κορυφινή» που βρίσκεται στο πιο ψηλό σημείο της πόλης μπορεί κάποιος να προσκυνήσει την εικόνα της Παναγιάς, που την έφεραν οι κάτοικοι από την παλιά τους πατρίδα. Μικρό και γραφικό είναι το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου κοντά στη θάλασσα. Φυσικά μπορεί κάποιος να χαρεί τη θάλασσα, την παραλία και το κολύμπι στη πολύ μεγάλη και όμορφη αμμουδιά των Ν. Μουδανιών.
moud 2 dhmotiko xarths
Ιστορικά στοιχεία
Τα Νέα Μουδανιά κτίστηκαν το 1922 από πρόσφυγες της Μικράς Ασίας μετά την ανταλλαγή πληθυσμών. Συγκεκριμένα ήταν Έλληνες που κατοικούσαν στα στα Μουδανιά, ελληνική πόλη της Βιθυνίας στη Μικρά Ασία, νοτιοανατολικά του Βοσπόρου στη Θάλασσα του Μαρμαρά (Προποντίδα), στον ομώνυμο κόλπο των Μουδανιών. Οι κάτοικοι στην αρχή ασχολήθηκαν με τη γεωργία και το εμπόριο. Άφησαν τις πατρίδες τους έπειτα από τη Συνθήκη της Λωζάννης. Πλέοντας στα δυτικά παράλια της Χαλκιδικής, αποβιβάστηκαν στο «Καργί Λιμάνι» (που σημαίνει απάνεμο λιμάνι). Σήμερα σώζεται ο ελαιώνας που είχαν δει οι πρώτοι κάτοικοι που ήρθαν στα Νέα Μουδανιά από το 1923.
Στα Νέα Μουδανιά ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων κατάγεται και από τους Ελιγμούς αλλά και την Καλόλιμνο, που βρίσκονται κοντά στα Μουδανιά.
Τα (παλιά) Μουδανιά είναι κτισμένα στη θέση της αρχαίας Μυρλείας, αποικία της Κολοφώνος. Η Μύρλεια καταστράφηκε από τον Φίλιππο Β΄και ολόκληρη η υπ΄αυτού κυριευθείσα περιοχή δόθηκε στον βασιλιά της Βιθυνίας, Προυσία Α΄ ο οποίος με τη σειρά του επανοικοδόμησε την πόλη δίνοντάς της το όνομα της συζύγου του «Απάμεια». Οι χριστιανοί σταυροφόροι διερχόμενοι από την περιοχή την ονόμασαν «Μοντανιάκ», παραφθορά της οποίας ακολούθησε το σημερινό ελληνοτουρκικό όνομα Μουδανιά.
Αληθινή μαρτυρία παππού ενός μαθητή της Δ΄ 1 τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ν, Μουδανιών, κύριο Τερτιλύκο Νίκο, όπως τα έχει ακούσει από τον πατέρα του, κύριο Τερτιλύκο Εμμανουήλ: "Οι Μικρασιάτες πέρασαν πολλά βάσανα, πριν έρθουν στα Νέα Μουδανιά. Πολλές αθώες ψυχές αλλά και πολλές οικογένειες χάθηκαν από τους Τούρκους. Οι άνθρωποι παράτησαν μεγάλες περιουσίες και πολλά χρυσαφικά που τα πήραν οι Τούρκοι. Ο πατέρας μου μαζί με κάποιον άλλο συγγενή μας θέλησε για τελευταία φορά να γυρίσει πίσω να δει το σπίτι του στη Σμύρνη, αφού είχαν περάσει κάποια χρόνια από την εγκατάστασή τους στην καινούρια πατρίδα. Όταν έφτασαν κοντά στο σπίτι είδαν να είναι τα πάντα καμένα και κατεστραμμένα.. Εκεί, ήταν δύο Τούρκοι στρατιώτες και , μόλις τους είδαν, τους κυνήγησαν μέχρι το λιμάνι, ώσπου χάθηκαν μέσα στον κόσμο. Μπήκαν στο καράβι για την επιστροφή και εκεί κατάλαβαν ότι έπρεπε να συνεχίσουν τη ζωή τους στον καινούριο τόπο, χωρίς να ελπίζουν σε μια μελλοντική επιστροφή τους".
moud 2 dhmotiko istoriko
Εαυτοποίημα για τα Ν. Μουδανιά
Παράλληλα τα παιδιά, με βάση λέξεις που τους έδωσε η δασκάλα τους έγραψαν ένα είδος ποιήματος, για την πόλη, με γνώμονα τα Ν. Μουδανιά, όπως διατυπώνεται παρακάτω:
ΌνομαΕγώ, τα Ν. Μουδανιά
Χαρακτηριστικάμε την όμορφη θάλασσα και την ακρογιαλιά
ΓονείςΜε γέννησαν οι πρόσφυγες από τα Παλιά Μουδανιά, τους Ελiγμούς, την Καλόλιμνο αλλά και λιγοστοί Σμυρναίοι 
ΑγαπώΛατρεύω το θρεπτικό λάδι της ελιάς, τα ψάρια και τα «Λiγομίτικα γλυκά» 
NιώθωΝιώθω υπέροχα, όταν τουρίστες βλέπω εδώ, να θαυμάζουν τον τόπο και το ταλαιπωρημένο μου ιστορικό
ΧρειάζομαιΧρειάζομαι ένα κολυμβητήριο να χαίρομαι το νερό, όχι μόνο καλοκαίρι αλλά και όλον τον καιρό
ΔίνωΔίνω σήμα φωτεινό στα καράβια που έρχονται εδώ
ΦοβάμαιΦοβάμαι τα παιδιά μου να μη ζήσουν, να μην περάσουν αυτά που πέρασα εγώ
ΕπιθυμώΕπιθυμώ κάθε παιδί που ζει εδώ να έχει ένα μέλλον λαμπρό
ΟνειρεύομαιΟνειρεύομαι μια μέρα στον κόσμο να φανώ σαν ένα κέντρο πολιτιστικό! 
Όνομα: Εγώ, το προσφυγάκι το μικρό, σας χαιρετώ!

http://www.halkidikifocus.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου