Το blog μας έχει αλλάξει διεύθυνση σε λίγα δευτερόλεπτα αυτόματα θα βρεθείτε στη νέα μας διεύθυνση....

δευτερόλεπτα

Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

ΦΩΤΟ- Κόκκινος σκουπιδότοπος ΞΑΝΑ ο Θερμαϊκός

ΦΩΤΟ- Κόκκινος σκουπιδότοπος ΞΑΝΑ ο Θερμαϊκός
Άραγε τι είναι όλα αυτά τα κόκκινα λύμματα που έχουν κατακλύσει τον Θερμαϊκό Κόλπο; Πόσο μεγάλη είναι η περιβαλλοντική καταστροφή;
Στο φαινόμενο της «ερυθράς παλίρροιας» αποδίδεται η τεράστια κοκκινωπή κηλίδα, που εκτείνεται από την Καλαμαριά μέχρι το λιμάνι της πόλης.
Όπως εξήγησε στο radio1d.gr ο καθηγητής του τμήματος Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Φυτιάνος, πρόκειται για «ένα φυσικό φαινόμενο που προκύπτει από τη ραγδαία ανάπτυξη μονοκύτταρων φωτοσυνθετικών οργανισμών που κατατάσσονται στο φυτοπλαγκτόν».
Η «ερυθρά παλίρροια» προκαλεί έντονη δυσοσμία, αισθητική ενόχληση εξαιτίας της απόχρωσης του νερού, ενώ έχει οικονομικές συνέπειες στον πρωτογενή τομέα, όπως η αλιεία. Πάντως, άλλοι ειδικοί έχουν διαφορετική άποψη. Υποστηρίζουν ότι τα λύμματα προέρχονται από τα φορτηγά πλοία που για να δέσουν με ασφάλεια στα ανοιχτά της Θεσσαλονίκης και εντός του λιμανιού ξεφορτώνουν απόνερα και αδειάζουν τις δεξαμενές τους από ό,τι άχρηστο περιέχουν ώστε να μειωθεί το βάρος τους και να μην υπάρξει πρόβλημα στον ελλιμμενισμό τους.
radio1d.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου