Το blog μας έχει αλλάξει διεύθυνση σε λίγα δευτερόλεπτα αυτόματα θα βρεθείτε στη νέα μας διεύθυνση....

δευτερόλεπτα

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

ΑΠΙΘΑΝΟ - Το «ιερό» καθήκον του Πόλο να σώσει τη ζωή της Τζέμα! (Φώτο)

O σκύλος άγρυπνος φύλακας που προσέχει καθημερινά κορίτσι που κινδυνεύει να πέσει ανά πάσα στιγμή σε κόμμα
Με μια πρώτη ματιά η Τζέμα Φόλκνερ και ο τετράποδος φίλος της Πόλο δείχνουν, στο πάρκο, όπως οποιοδήποτε

άλλο παιδί που παίζει με το κατοικίδιο του.
Στην πραγματικότητα όμως αυτός ο σκύλος ράτσας Λαμπραντόρ, που ακολουθεί παντού το 12χρονο κορίτσι, δεν έχει τίποτα συνηθισμένο.
Οι δύο φίλοι είναι αχώριστοι, ειδικά όταν έρχεται η ώρα για ύπνο.


Τότε είναι που ξεκινάει ο απίθανος ρόλος του Πόλο, το «ιερό» καθήκον του να σώσει τη ζωή της Τζέμα όταν αισθανθεί ότι κινδυνεύει!

Το κορίτσι πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη και ανά πάσα στιγμή ελλοχεύει ο κίνδυνος να πέσει δραματικά το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα, χωρίς καμία προειδοποίηση από τον οργανισμό.
Κανονικά η Τζέμα θα έπρεπε να κοιμάται μόνιμα σε νοσοκομείο λόγω της σοβαρής πιθανότητας να πέσει ανά πάσα στιγμή σε κόμμα.
Με τον Πόλο όμως στο πλάι της δεν είναι απαραίτητο κάτι τέτοιο. Πρόκειται για τον έναν από τους 56 σκύλους που έχουν εκπαιδευτεί από το «Φιλανθρωπικό Ιδρυμα Ιατρικής Ανίχνευσης» να προειδοποιούν τα αφεντικά τους για θανάσιμο κίνδυνο ιατρικού «συναγερμού».
Το πετυχαίνουν διαπιστώνοντας αλλαγές στην οσμή, με την τεράστια ικανότητα τους σε αυτή την αίσθηση.
Οι σκύλοι έχουν 300 εκατ. υποδοχείς όσφρησης – όταν αυτές των ανθρώπων δεν ξεπερνούν τις 5 εκατ. – και οι αυτοί οι 56 εκπαιδευόμενοι μπορούν να ανιχνεύσουν κάποιες ενώσεις στα ούρα που απελευθερώνει το σώμα και την αλλαγή στην αναπνοή που προκαλεί η πτώση επιπέδου γλυκόζης!

Όταν υποπέσει κάτι τέτοιο στην αντίληψη του Πόλο, ξέρει ότι πρέπει άμεσα να πάρει στο στόμα ένα κόκκαλο – παιχνίδι και να ειδοποιήσει τους γονείς της Τζέμα φέρνοντας το στα πρόσωπα τους!
Ο τετράχρονος σκύλος ζει μαζί με την οικογένεια από τις αρχές του 2013. Από τη στιγμή που μπήκε στο δωμάτιο της Τζέμα αναγνώρισε ότι η μυρωδιά της ανάσας της ήταν ιδιαίτερη. Ο Πόλο κοιμάται κανονικά το βράδυ και ξυπνάει ανά 30 λεπτά ώστε να τσεκάρει αν η Τζέμα είναι εντάξει.
Εάν κάτι δεν του φαίνεται φυσιολογικό προσπαθεί αρχικά να ξυπνήσει εκείνη, όπως έχουν εξακριβώσει οι γονείς της, μέσω κάμερας. Σε περίπτωση που δεν τα καταφέρει, τότε έρχεται η σειρά του 42χρονου Κλερ και της 41χρονης Τζούλιαν.
«Υστερα από οχτώ εβδομάδες νιώσαμε αρκετά ασφαλείς ώστε να αφήσουμε τη Τζέμα υπό την εποπτεία του Πόλο. Μερικές φορές μας ξυπνάει πολλές φορές σε ένα βράδυ, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που για ενδέχεται να μην χρειαστεί κάτι τέτοιο για πέντε διαδοχικές νύχτες.
Η Τζέμα αισθάνεται μαζί του πολύ πιο ασφαλής και ανεξάρτητη. Επιτέλους είμαστε ελεύθεροι από το μαρτυρικό συνδυασμό του τρόμου και της εξουθένωσης. Ο Πόλο μας έχει σώσει», εξηγεί η Τζούλιαν, με τη Τζέμα να χαρακτηρίζει τον σκύλο – διασώστη «πραγματικό φύλακα – άγγελο».

Εκπαιδευμένοι και για καρκίνο
Πέραν των σκύλων που γνωρίζουν τα… μυστικά του σακχαρώδους διαβήτη, υπάρχουν και άλλοι 14 που έχουν εκπαιδευτεί να εντοπίζουν καρκίνο, μυρίζοντας δείγμα ούρων στο εργαστήριο, καθώς και την ανάσα του πιθανού ασθενούς!
Ιθύνων νους του εν λόγω ιδρύματος είναι η Κλερ Γκεστ, ψυχολόγος και κοινωνιολόγος ζώων, η οποία ανακάλυψε από προσωπική εμπειρία της ότι είναι δυνατόν να εκπαιδευτούν σκύλοι στην ανίχνευση του καρκίνου.
Το 2009 το δικό της κατοικίδιο, ονόματι Ντέζι, ψηλάφιζε για πολύ καιρό με τη μουσούδα της το στήθος της, με τη μαστογραφία να δείχνει τελικά πρώιμο στάδιο της επάρατου νόσου!
Η εκπαίδευση σκύλων για την ανίχνευση συμπτωμάτων διαβήτη κοστίζει 14.500 ευρώ (η αντίστοιχη για τον καρκίνο 7.600 ευρώ), είναι όμως βέβαιο ότι αυτό το ποσό είναι το τελευταίο που σκέφτηκαν οι ευεργετημένοι από το χαρισματικό τετράποδο γονείς της Τζέμα…
newsitamea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου