Το blog μας έχει αλλάξει διεύθυνση σε λίγα δευτερόλεπτα αυτόματα θα βρεθείτε στη νέα μας διεύθυνση....

δευτερόλεπτα

Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

Αρκούδες, λύκοι, ερπετά. Βόλτα στον ζωολογικό κήπο της Θεσσαλονίκης λίγο πριν γίνει παρελθόν(ΦΩΤΟ)

Αρκούδες, λύκοι, ερπετά. Βόλτα στον ζωολογικό κήπο της Θεσσαλονίκης λίγο πριν γίνει παρελθόν(ΦΩΤΟ)
Η Θεσσαλονίκη έχει πολλά αξιοθέατα και ενδιαφέροντα μέρη που τα επισκέπτονται 00δες τουρίστες καθημερίνα αλλά σίγουρα σε αυτά δεν ανήκει ο ζωολογικός της κήπος.
Μικρά και μεγάλα ζώα, άγρια και ήμερα και ένα φυσικό τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς. Ένας μικρός παράδεισος μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης που πρόκειται να αλλάξει μορφή και να αποχωριστεί και τα τελευταία "δείγματα" άγριας ζωής.
Ρεπορτάζ: Χριστίνα Φωτεινάκη
Όλοι οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης έχουν πολλές αναμνήσεις από τον ζωολογικό κήπο. Τα μικρά παιδιά έρχονται σε επαφή με την πανίδα και τη χλωρίδα της χώρας μας, ενώ οι μεγαλύτεροι απολαμβάνουν μία βόλτα στην εξοχή χωρίς να χρειαστεί να απομακρυνθούν από την πόλη. Εμείς κάναμε μια βόλτα στον ζωολογικό κήπο και σας τον παρουσιάζουμε λίγο πριν αλλάξει μορφή και μετατραπεί σε πάρκο οικόσιτων ζώων.
zwologikos 01
Η ιστορία του ζωολογικού κήπου
Ο Ζωολογικός Κήπος λειτουργεί στην τοποθεσία Κέδρινος Λόφος στην περιοχή Χίλια Δένδρα- Περιαστικό Δάσος Θεσσαλονίκης, από το Σεπτέμβριο του 1987 σε μία αρχική έκταση 33 στρεμμάτων άγριας αδιαμόρφωτης γης, που παραχωρήθηκε από το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης. Το 1994 παραχωρήθηκαν άλλα 25 στρέμματα με αποτέλεσμα ο Ζωολογικός Κήπος σήμερα να λειτορυγεί σε μία έκταση 58 στρεμμάτων. 
zwologikos 01
Με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος όλες οι παρεμβάσεις που έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται σκοπό έχουν να μην αλλοιωθεί ο δασικός χαρακτήρας του περιβάλλοντος χώρου. Σε όλα τα κτίσματα κυριαρχεί το ξύλο και η πέτρα και οι χώροι διαβίωσης των ζώων σχεδιάστηκαν με βάση του βιότοπους του καθενός. Από το φθινόπωρο του 1994 λειτουργεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ενώ το φθινόπωρο του 2000 προστέθηκε και  το Σπίτι των Ερπετών.
zwologikos 01
Τα ζώα που φιλοξενεί σήμερα ο κήπος
Ο ζωολογικός κήπος φιλοξενεί αποκλειστικά ζώα της ελληνικής άγριας πανίδας. Αυτή τη στιγμή στον χώρο φιλοξενούνται δύο αρκούδες, ελάφια, λύκοι, πρόβατα, κότες, ένας γαϊδαρος, αγριοπρόβατα, μικρά θηλαστικά όπως ασβός, νυφίτσα, κουνάβια, σκίουροι, ενώ υπάρχει και ποικιλία σε πτηνά όπως χήνες, πάπιες, ένας αργυροπελεκάνος, παπαγάλοι και παγώνια. Επίσης, υπάρχει και το "σπίτι των ερπετών" στο οποίο φιλοξενούνται τρία είδη ερπετών. 
zwologikos 01
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει 
Η Νατάσα Παπαγεωργίου, κτηνίατρος που εργάζεται στον ζωολογικό κήπο τα τελευταία 15 χρόνια μίλησε στο seleo για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το μοναδικό πάρκο τέτοιου είδους που υπάρχει στη Θεσσαλονίκη. "Το μεγαλύτερό μας πρόβλημα είναι η έλλειψη προσωπικού. Ο χώρος είναι μεγάλος, οι ανάγκες πολλές, ενώ οι υπάλληλοι είναι λίγοι και δουλεύουν εκ περιτροπής. Είμαστε 16 άτομα και πρέπει να φροντίσουμε έναν χώρο 58 στρεμμάτων καθώς και τα ζώα που βρίσκονται μέσα σε αυτόν". Ένα ακόμα πρόβλημα που αναφέρει είναι η έλλειψη παιδείας από τη μεριά των επισκεπτών.
zwologikos 01
"Πολλές φορές αντιμετωπίζουμε προβλήματα με τους επισκέπτες που δεν σέβονται τις πινακίδες και ταϊζουν τα ζώα, πετούν τα σκουπίδια τους μέσα και έξω από τα κλουβιά". Ωστόσο το θετικό της υπόθεσης είναι ότι τα τελευταία χρόνια ο κόσμος της Θεσσαλονίκης φαίνεται να ενδιαφέρεται περισσότερο να ενημερωθεί και να γνωρίσει από κοντά τα ζώα, καθώς η επισκεψιμότητα έχει αυξηθεί. Σε αυτό το γεγονός έχει βοηθήσει και το ότι η είσοδος στον ζωολογικό είναι ελεύθερη. "Την άνοιξη γίνονται πολλές εκδρομές από σχολεία. Μπορεί να περάσουν και 2.000 μαθητές μέσα σε μία μέρα", μας αναφέρει άλλος υπάλληλος του πάρκου. 
zwologikos 01
Η συζήτηση για τη μεταφορά των αρκούδων 
Ένα θέμα που συζητιέται έντονα τον τελευταίο καιρό σχετικά με τον ζωολογικό κήπο, είναι η μεταφορά των άγριων ζώων και πιο συγκεκριμένα των αρκούδων και των λύκων στις εγκαταστάσεις του "Αρκτούρου". Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης υπήρξε από την αρχή υποστηρικτής αυτής της άποψης, καθώς όπως έχει δηλώσει στο παρελθόν είναι ενάντια σε κάθε ζωολογικό κήπο.
zwologikos 01
zwologikos 01
Η κ. Παπαγεωργίου σχολιάζει το θέμα λέγοντας: "Οι αρκούδες είναι μεγάλες σε ηλικία, ζουν εδώ από το 1993, δεν έχουν γνωρίσει κάτι άλλο στη ζωή τους και ενδέχεται η αλλαγή περιβάλλοντος να μην τις βοηθήσει". Ωστόσο, ακόμα και να μην ολοκληρωθεί η μεταφορά φαίνεται πως η μετατροπή σε πάρκο οικόσιτων ζώων αποτελεί μονόδρομο.
zwologikos 01
Όπως μας εξηγεί "Τα πρώτα ζώα μεταφέρθηκαν από τον παλιό ζωολογικό κήπο της Θεσσαλονίκης που βρισκόταν απέναντι από τη ΔΕΘ, κάποια ακόμα προστέθηκαν από άλλα ζωολογικά κέντρα που έκλεισαν και από γέννες. Η αρχή του ζωολογικού είναι να μην αγοράζει, να μην ανταλλάσσει αλλά ούτε να δέχεται ζώα που φέρνουν κατα καιρούς κυνηγοί που τα βρίσκουν στα δάση. Έτσι σήμερα το 85% των άγριων ζώων που ζουν στο πάρκο είναι υπερήλικα και σε κάποιο διάστημα θα πεθάνουν. Οπότε, είτε φύγουν οι αρκούδες, είτε πεθάνουν, αναγκαστικά ο κήπος θα γίνει οικόσιτος".
zwologikos 01
Από τη μεριά του ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων, περιβάλλοντος και καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης, Θανάσης Παππάς, μιλώντας στο seleo δήλωσε πως πρόκειται να γίνει εισήγηση στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο έτσι ώστε να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές, να μεταφερθούν τα άγρια ζώα στον "Αρκτούρο" και τελικά να ολοκληρωθεί η μετατροπή του ζωολογικού κήπου σε πάρκο οικόσιτων ζώων.
zwologikos 01
zwologikos 01
zwologikos 01
zwologikos 01

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου