Το blog μας έχει αλλάξει διεύθυνση σε λίγα δευτερόλεπτα αυτόματα θα βρεθείτε στη νέα μας διεύθυνση....

δευτερόλεπτα

Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Τι μπορείτε να πάθετε από τις εξπρές - δίαιτες

Τέλη Δεκεμβρίου και αρχές Ιουνίου είναι οι δύο εποχές του χρόνου, όπου οι γυναίκες κάνουν τρελά και απελπισμένα πράγματα προκειμένου να αδυνατήσουν γρήγορα.  Έτσι αρχίζουν τις γρήγορες εξαντλητικές δίαιτες και τα προγράμματα αποτοξίνωσης χωρίς να συνειδητοποιούν ότι υπάρχουν σοβαρές συνέπειες στον οργανισμό. 
 
Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη 
Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Ο  διακαής πόθος των γυναικών είναι να  χάσουν τα περιττά κιλά, αν είναι  δυνατόν  μέσα σε λίγα 24ωρα, υποβάλλοντας τον εαυτό τους  σε ακραίες και στερητικές δίαιτες. Βέβαια αυτό είναι μέγιστο λάθος για την υγεία. 
 
Η ταχεία απώλεια βάρους μπορεί να επιβραδύνει το μεταβολισμό, οδηγώντας σε μελλοντική αύξηση του σωματικού βάρους και να στερήσει από τον οργανισμό τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Επιπλέον, οι αυστηρές δίαιτες μπορεί να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και να αυξήσουν τον κίνδυνο για αφυδάτωση και αρρυθμιών.
 
Μία γρήγορη δίαιτα που θα γίνει μία φορά δεν θα βλάψει την καρδιά σας, αλλά οι επανειλημμένες φορές αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών. Αυτό γίνεται εύκολα κατανοητό αν αναλογιστούμε ότι η επί μακρόν πρόσληψη λίγων θερμίδων οδηγεί τελικά σε απώλεια του καρδιακού μυός και καταστρέφει τα αιμοφόρα αγγεία.
 
Οι εξαντλητικές δίαιτες χαρακτηρίζονται από μικρή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και πολύτιμων ιχνοστοιχείων. Η παρατηρούμενη έλλειψη καλίου και μαγνησίου έχουν προταθεί ως πιθανές αιτίες των καρδιακών αρρυθμιών. Ο κίνδυνος αυξάνει ακόμα περισσότερο από την πτώση της αρτηριακής πίεσης και της ένδειας νατρίου που συχνά συνυπάρχει. 
 
Οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι περιλαμβάνουν την οστεοπόρωση από ανεπάρκεια ασβεστίου, και τη βλάβη του ήπατος και των νεφρών. 
 
Οι ψυχολογικές επιπτώσεις μίας γρήγορης δίαιτας είναι εξίσου σημαντικές. Οι άνθρωποι που κάνουν εξαντλητικές δίαιτες, οι οποίες χαρακτηρίζονται από μικρή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, μπορεί να εμφανίσουν κατάθλιψη, αίσθημα κόπωσης, υπνηλία και ευερεθιστότητα. 
 
Ένα άλλο ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι οι δίαιτες αυτές μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα διατροφής και μια ποικιλία διαταραχών όπως η ανορεξία και η βουλιμία.  
 
 
Χριστίνα Ι. Μπουντούρη
Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός
email: cbountouri@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου