Το blog μας έχει αλλάξει διεύθυνση σε λίγα δευτερόλεπτα αυτόματα θα βρεθείτε στη νέα μας διεύθυνση....

δευτερόλεπτα

Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Τα αγριογούρουνα αυξήθηκαν πολύ και έγιναν παρδαλά!

Τεράστια αύξηση παρουσιάζει ο πληθυσμός των αγριογούρουνων στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να προκαλούνται καταστροφές σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, πλήττοντας το εισόδημα των αγροτών…


Στην αύξηση του πληθυσμού, καθοριστικό παράγοντα αποτελεί το γεγονός ότι τα περισσότερα ζώα είναι υβρίδια, αφού σύμφωνα με μελέτες προέρχονται από διασταυρώσεις με γουρούνια γι’ αυτό και η εικόνα τους πολλές φορές είναι… πουά ή ριγέ!

«Τα αγριογούρουνα γεννούν δύο με τέσσερα μικρά, σε αντίθεση με τα υβρίδια που η κάθε γέννα κυμαίνεται από έξι έως δέκα», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δασολόγος-περιβαλλοντολόγος, διευθυντής υποστήριξης της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας-Θράκης Κυριάκος Σκορδάς.

Όπως διευκρινίζει, τα υβρίδια προέρχονται από διασταυρώσεις αγριογούρουνων με γουρούνια ελευθέρας βοσκής, τα οποία διατηρούν κτηνοτρόφοι που ωφελούνται από πρόγραμμα επιδοτήσεων βιολογικής κτηνοτροφίας.

«Αντί ένα αρσενικό αγριογούρουνο σε οίστρο να ζευγαρώσει με θηλυκό του είδους, προτιμάει την… ευκολία ενός ήμερου, ροδαλού γουρουνιού», τονίζει χαριτολογώντας.

Άλλωστε, λόγω αυτών των διασταυρώσεων, τα αγριογούρουνα πλέον είναι παρδαλά: πουά ή ριγέ!

Στις αιτίες υπερπληθυσμού των αγριογούρουνων ο Κ. Σκορδάς συγκαταλέγει την εγκατάλειψη της ορεινής υπαίθρου, με συνέπεια τη μεγάλη δάσωση περιοχών που ήταν πρώην αγροτικοί χώροι.

Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Τα ζώα, δηλαδή, βρίσκουν πλέον περισσότερη τροφή και καλύτερες συνθήκες αναπαραγωγής ενώ η αύξηση της θηροφύλαξης, μείωσε αντίστοιχα και τα περιστατικά λαθροθηρίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου