Το blog μας έχει αλλάξει διεύθυνση σε λίγα δευτερόλεπτα αυτόματα θα βρεθείτε στη νέα μας διεύθυνση....

δευτερόλεπτα

Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

Το παράπονο που ενώνει Ελληνες και Τούρκους!


Το παράπονο που ενώνει Ελληνες και Τούρκους!Το παράπονο να γεννιέσαι σε μια χώρα, να μεγαλώνεις σε άλλη και να αισθάνεσαι ξένος και στις δύο, είναι η αόρατη κλωστή που ενώνει τις ζωές των Ελλήνων και των Τούρκων οι οποίοι αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν από τις πατρίδες τους μετά την μικρασιατική καταστροφή.

Με αυτό το νήμα καταπιάνεται η έκθεση «Οι δύο όχθες της νοσταλγίας» που διοργάνωσε το Ίδρυμα Ανταλλαγέντων της Λωζάννης με έδρα την Κωνσταντινούπολη, η οποία πρόκειται να φιλοξενηθεί στη Θεσσαλονίκη από το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας - Θράκης (ΛΕΜΜ-Θ) και το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού (ΙΑΠΕ) του Δήμου Καλαμαριάς.
Η έκθεση αυτή βασίζεται σε προφορικές μαρτυρίες και φωτογραφίες Ελλήνων και Τούρκων που οι ίδιοι ή οι πρόγονοί τους υποχρεώθηκαν να εκπατριστούν από τη γενέθλια γη, με τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922 και τη Συνθήκη της Λωζάννης το 1923.
Όπως είναι γνωστό, η ελληνοτουρκική σύμβαση της Ανταλλαγής των Πληθυσμών αποτελεί μια πρωτοφανή ρύθμιση στην παγκόσμια ιστορία, καθώς εκπατρίστηκαν αναγκαστικά, χωρίς δυνατότητα επιστροφής και με μοναδικό κριτήριο το θρήσκευμα, περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι, 1.500.000 ορθόδοξοι χριστιανοί και 500.000 μουσουλμάνοι.
Η προφορική εξιστόρηση στιγμών, που αναδιοργάνωσαν σε συνθήκες δραματικές τη συλλογική ζωή, διαπερνά το πλαίσιο της επίσημης ιστορίας με τη δύναμη του πραγματικού πρωταγωνιστή της Ιστορίας: του ανθρώπινου πόνου.
Η κοινή παρουσίαση της έκθεσης στη Θεσσαλονίκη από δύο σημαντικά ιδρύματα της πόλης, αποσκοπεί στην αλληλογνωριμία ανάμεσα σε δυο πληθυσμούς που μοιράστηκαν τη δραματική εμπειρία της υποχρεωτικής μετακίνησης και αποτελεί συνεισφορά σε μια νέα οπτική της ιστορίας. Μια ματιά που κρατά αποστάσεις τόσο από μια υπέρμετρα εθνικιστική αφήγηση, όσο και από μεταμοντέρνες απόπειρες που ισοπεδώνουν τις διαφορετικές εμπειρίες.
Κοινό σημείο στις προφορικές μαρτυρίες των προσφύγων αποτελεί το παράπονο να γεννιέσαι σε μια χώρα, να μεγαλώνεις σε άλλη και να αισθάνεσαι ξένος και στις δύο.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο στις 14 Ιουνίου, στις 8.00 το βράδυ. Θα χαιρετίσουν οι δήμαρχοι Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης και Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, η πρόεδρος του ΛΕΜΜ-Θ, Μαριάννα Βιλδιρίδη-Χατζητώλιου και ο πρόεδρος του ΙΑΠΕ, Σωτήρης Γεωργιάδης.
Για το θέμα της έκθεσης θα μιλήσουν ο Ζήσης Σκαμπάλης, προϊστάμενος Διεύθυνσης του ΛΕΜΜ-Θ, η Μαρία Καζαντζίδου, ιστορικός του ΙΑΠΕ και ο Sefer Guvenc, γενικός γραμματέας του Ιδρύματος Ανταλλαγέντων Λωζάννης.
Τα εγκαίνια θα πλαισιώσουν με τα τραγούδια τους οι χορωδίες του Ιδρύματος Ανταλλαγέντων Λωζάννης και του Δήμου Καλαμαριάς.
Η έκθεση θα φιλοξενηθεί από τις 14 Ιουνίου μέχρι τις 16 Νοεμβρίου 2014 και στη διάρκειά της θα πραγματοποιηθούν επιστημονικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις και ξεναγήσεις που σύντομα θα ανακοινωθούν.


 http://egnatiapost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου