Το blog μας έχει αλλάξει διεύθυνση σε λίγα δευτερόλεπτα αυτόματα θα βρεθείτε στη νέα μας διεύθυνση....

δευτερόλεπτα

Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Επενδύσεις 37,6 δισ. ευρώ την τελευταία διετία και 726 εκατ. ευρώ στη Χαλκιδική

Επενδύσεις 37,6 δισ. ευρώ την τελευταία διετία
Της Μανταλένας Πίου
Nέες επενδύσεις ύψους 37,6 δισ. ευρώ έχουν έλθει στη χώρα τους τελευταίους 22 μήνες, σύμφωνα με στοιχεία μελέτης του ΚΕΠΕ που παρουσιάστηκε χθες. Βέβαια, δεν αφορά σε επενδύσεις που έχουν υλοποιηθεί, αλλά σε επιχειρηματικά σχέδια που έχουν δρομολογηθεί,
από τον διεθνή αγωγό φυσικού αερίου TAP ως την εξαγορά του «Ελληνικού», τα επενδυτικά πλάνα που έχουν ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank.
«Tο 2013 σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδας οι ξένες επενδύσεις ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2007, ενώ την τελευταία διετία καταγράφεται γενικότερη αναζωπύρωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα», ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες για την παρουσίαση της μελέτης. Ο κ. Χατζηδάκης δεν παρέλειψε πάντως να επισημάνει ότι «κρίσιμο στοιχείο σε σχέση με τις εξελίξεις αυτές θα είναι τα αποτελέσματα των εκλογών της ερχόμενης Κυριακής», καταλήγοντας: «Εχουμε φθάσει σε ένα σημείο καμπής, στο σημείο που το αεροπλάνο μπορεί να απογειωθεί, η χώρα να προχωρήσει με ταχύτητα μπροστά».
Στις επενδύσεις των 37,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, όπως τις παρουσίασε ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ Νίκος Φίλιππας συμπεριλαμβάνονται:
• Tα 9,7 δισ. ευρώ για την αξιοποίηση του «Ελληνικού», τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΡ και την ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank, τα τρία «mega deals» όπως τα χαρακτηρίζει η μελέτη.
• Tο 1,4 δισ. ευρώ για 3 τουριστικά έργα στο fast track. Πρόκειται για την επένδυση της «Loyalward Ltd-Iτανος Γαία»,, ύψους 268 εκατ. ευρώ στη Σητεία, της «Pravita Estate Holdings», ύψους 726 εκατ. ευρώ στη Χαλκιδική και της «Dolphin Capital-Kilada Hills», ύψους 418 εκατ. ευρώ στη Κοιλάδα Αργολίδας.
• Τα 17,4 δισ. ευρώ από ιδιωτικές επενδύσεις και αποκρατικοποιήσεις των οποίων η αξία υπολογίζεται σε 3,1 δισ. ευρώ, μη συμπεριλαμβανομένου του «Ελληνικού».
• Τα 7,3 δισ. ευρώ από έργα με συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και των παραχωρήσεων. Η επανεκκίνηση των αυτοκινητοδρόμων αφορά σε έργα ύψους 5,5 δισ. ευρώ.
• Το 1,8 δισ. ευρώ επενδυτικών σχεδίων που κατατέθηκαν και εντάχθηκαν το 2013 στον αναπτυξιακό νόμο.
Οπως διευκρίνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης σε αυτά τα 37,6 δισ. ευρώ δεν συμπεριλαμβάνονται αιτήσεις για επενδυτικά σχέδια ύψους 4 δισ. ευρώ, οι οποίες έχουν κατατεθεί για υπαγωγή στον αναπτυξιακό νόμο μέσα στο 2014, σήμερα εξετάζονται και εντός του Ιουνίου θα ολοκληρωθεί η ένταξή τους.
Η μελέτη κάνει ξεχωριστή αναφορά στις νέες επενδύσεις από ξένες εταιρείες συνολικού προϋπολογισμού 900 εκατ. ευρώ, όπως της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, της Ryanair για δημιουργία βάσης στην Ελλάδα κ.λπ. Οι επενδύσεις που έχουν ανακοινωθεί για επέκταση υφιστάμενων εγκαταστάσεων φθάνουν τα 537 εκατ. ευρώ και οι επενδύσεις σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, εξαγορές και συγχωνεύσεις από ξένους επενδυτές στα 4,6 δισ. ευρώ. Στην κατηγορία αυτή συμπεριλαμβάνονται επενδύσεις όπως της INVEL στην ΠΑΝΓΑΙΑ, της DURFY στα καταστήματα αφορολογήτων ειδών και της Fairfax στη Eurobank Properties. Δεν συνυπολογίζονται τα 8,1 δισ. ευρώ από την αύξηση μετοχικών κεφαλαίων των 4 συστημικών τραπεζών.
Οσον αφορά στον χρόνο υλοποίησης των ιδιωτικών επενδύσεων όπως π.χ. τα τρία τουριστικά έργα, που έχουν ενταχθεί στο Fast Track, o κ. Μηταράκης ανέφερε ότι το πρότζεκτ της «ΙΤΑΝΟΣ ΓΑΙΑ» πέρασε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων πέρασε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και την περίοδο αυτή ολοκληρώνεται η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Το Kilada Hills έχει ξεκινήσει τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ενώ η Pravita δεν έχει αρχίσει τη σχετική τη διαδικασία.


http://www.imerisia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου