Σοβαρές ψυχολογικές επιπτώσεις προκαλεί η τριχόπτωση τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.
Οι αιτίες που προκαλούν την κατάσταση αυτή ποικίλλουν από άνθρωπο σε άνθρωπο ενώ σημαντικό ρόλο φαίνεται ότι παίζει και η κληρονομικότητα.
Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί όλες τις θεραπείες για να βγάλετε μαλλιά.
Της Γραμματικής Μαργαρώνη
Δερματολόγου-Αφροδισιολόγου
Είτε έχουμε να κάνουμε με στερεότυπα ή όχι, η ύπαρξη μαλλιών στον κάθε άνθρωπο συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την διαμόρφωση της εικόνας που έχει για τον εαυτό του, και το πώς την προβάλλει στο περιβάλλον μέσα στο οποίο ζει. Η απώλεια των μαλλιών συνιστά μια τεράστια αλλαγή και ερμηνεύεται ποικιλοτρόπως.
Οι ψυχολογικές επιπτώσεις της συγκεκριμένης απώλειας είναι καθοριστικές για το μέλλον, και στην περίπτωση που υπάρχει κληρονομικότητα τότε ο λανθασμένος χειρισμός μπορεί να επηρεάσει αρνητικά όλα τα μέλη της οικογένειας.
Όταν η απώλεια αυτή είναι παράγωγο μιας πάθησης, τότε η ζωή του ασθενή πλέον αλλάζει άρδην. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα με την εμφάνιση της Αλωπεκίας η αλλιώς «Ανδρογενετικής Αλωπεκίας», η οποία τόσο σε ποσοστό όσο και σε συμπτωματολογία επηρεάζει σύμφωνα με έρευνες ένα 70% του ανδρικού πληθυσμού που την παρουσιάζει, αλλά και ένα 40% του γυναικείου πληθυσμού που έχει προσβληθεί.
Η εξέλιξη της Αλωπεκίας συνάδει με μια σχεδόν ολική απώλεια μαλλιών στους άνδρες, ενώ στις γυναίκες έχει παρατηρηθεί ότι η απώλεια επικεντρώνεται περισσότερο στο πιο ψηλό μέρος του κρανίου.
Alopecia Areata: Ένα όνομα πολλές υποκατηγορίες
Το επίσημο όνομα της Αλωπεκίας σύμφωνα με τους ξένους επιστήμονες είναι Alopecia Areata, αλλά υπάρχουν και υποκατηγορίες οι οποίες σχετίζονται είτε με μερική ή ολική απώλεια μαλλιών.
Η ασθένεια στοχεύει τους θύλακες των τριχών που είναι υπεύθυνοι για την ανανέωση και αναγέννησή τους και το αποτέλεσμα είναι φυσικά μια παρεμπόδιση ή και πλήρη διακοπή της φυσιολογικής ανάπτυξης του τριχωτού της κεφαλής.
Η κορύφωση της πάθησης κατά προσέγγιση αναφέρεται στην τρίτη δεκαετία της ζωής τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών, και ξεκινά από την ευαίσθητη ηλικία της εφηβείας.
Η αρχή των τοπικών θεραπειών και η εξέλιξη με την βοήθεια της τεχνολογίας
Οι πιο συνηθισμένες θεραπείες στην αντιμετώπιση της Αλωπεκίας ξεκίνησαν ως τοπικές εφαρμογές κρεμών και σπρέι τα οποία ενισχύουν την εμφάνιση τριχών. Σήμερα αποτελούν σημαντικό κομμάτι καταπολέμησης της τριχόπτωσης, αλλά όχι μοναδικό.
Και αυτό γιατί η εξέλιξη στην τεχνολογία, αλλά και οι επιστημονικές έρευνες που έχουν δείξει συσχέτιση φαρμάκων άλλων ασθενειών όπως η λευχαιμία με την απώλεια μαλλιών δείχνουν ότι οι επιστήμονες μπορούν να αισιοδοξούν για μια μόνιμη λύση.
Στις πιο γνωστές θεραπείες μπορεί κανείς να επισημάνει τις τοπικές κρέμες με κορτικοστεροειδή και ένα συνδυασμό των κρεμών αυτών με την χρήση του Μonoxidil. Σε σοβαρές περιπτώσεις σύμμαχος του Monoxidil έχει αποδειχθεί και το Anthralin, το οποίο χρησιμοποιείται στην ίδια αγωγή και συνίσταται από ειδικούς δερματολόγους.
Τα συγκεκριμένα φάρμακα είχαν χρησιμοποιηθεί παλιότερα ως αντιυπερτασικά, αλλά όπως διαπιστώθηκε σε μικρές ποσότητες του 2% ή του 5% συμβάλλουν ουσιαστικά στην αποκατάσταση της απώλειας.
Laser, εμφύτευση μαλλιών και κυττάρων οι τελευταίες θεραπείες
Σε πολλές πιστοποιημένες δερματολογικές θεραπείες η αντιμετώπιση με λέηζερ έχει ήδη γίνει πολύ διαδεδομένη. Και αυτό γιατι ολοένα αυξάνονται τα ερευνητικά δεδομένα που υποδεικνύουν ότι ακτίνες φωτός PUVA συμβάλλουν στην επαναφορά της τριχοφυΐας.
Η μεγάλη επίσης εξέλιξη έχει εμφανιστεί στον τομέα της εμφύτευσης μαλλιών, μια μέθοδος που μπορεί να κοστίζει περισσότερο από μια κοινή θεραπεία, αλλά έχει μετρήσιμα αποτελέσματα στην αποκατάσταση τους.
Και στις δύο περιπτώσεις αρχίζει να φαίνεται μια διαφορά από την αρχική κατάσταση από την δεύτερη κιόλας συνεδρία και φυσικά πάντα ανάλογα με την σοβαρότητα και εξάπλωση σε κάθε ασθενή.
Σε συνέχεια της εμφύτευσης μαλλιών πολλές εταιρίες επικεντρώνονται στην εμφύτευση κυττάρων, που προέρχονται από τον επιθηλιακό ιστό του δέρματος και περιέχει πρωτεΐνες που είναι ενισχυτικές για την επαναφορά των τριχών.
Η σωστή διάγνωση εξασφαλίζει ψυχική αποκατάσταση και σωστή διαχείριση του κόστους
Πέρα από την εφαρμογή οποιασδήποτε εξελιγμένης ή συνδυασμένης θεραπείας, η σωστή διάγνωση της Αλωπεκίας θα πρέπει να τίθεται σε άμεση προτεραιότητα.
Η λαθεμένη διάκριση του είδους Αλωπεκίας μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητους χειρισμούς , που θα επιδεινώσουν τις ήδη υπάρχουσες ψυχολογικές συνέπειες που έχει υποστεί ο ασθενής.
Ειδικοί δερματολόγοι συνιστούν το «Τριχοριζόγραμμα», ένα ιδιαίτερο διαγνωστικό εργαλείο το οποίο καθορίζει όχι μόνο την κατηγορία της Αλωπεκίας, αλλά και την περαιτέρω συνέχισή της.
Καθότι πολλές από τις εξελιγμένες θεραπείες έχουν ένα συγκεκριμένο εύρος χρηματικών εξόδων, εντούτοις ο πιστοποιημένος ειδικός γνωρίζει όχι μόνο ποιες επιλογές να προτείνει, αλλά πώς να ανακουφίσει από το ψυχολογικό πρόβλημα που προκύπτει με την εμφάνιση της πάθησης, χωρίς να επιβαρύνει με επιπλέον κόστη τον πελάτη του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου