Το blog μας έχει αλλάξει διεύθυνση σε λίγα δευτερόλεπτα αυτόματα θα βρεθείτε στη νέα μας διεύθυνση....

δευτερόλεπτα

Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Δείτε πως το κινητό καταστρέφει τα μάτια!

Η εποχή που ζούμε χαρακτηρίζεται από την ψηφιακή επανάσταση με όλους μας να συμμετέχουμε ενεργά και να υποστηρίζουμε κάθε καινούρια τεχνολογία και συσκευή. Έχετε αναρωτηθεί πόσες ώρες περνάτε μπροστά από τον υπολογιστή και το smartphone σας κατά τη διάρκεια της ημέρας; Έχετε αναλογιστεί αν υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία μετά την πολύωρη έκθεση των ματιών στις οθόνες;
Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί πως οι έξυπνες συσκευές καταστρέφουν τα μάτια. 
 
Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη 
Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Περνάτε τουλάχιστον δύο ώρες την ημέρα μπροστά από τον υπολογιστή, την τηλεόραση και το έξυπνο κινητό σας; Αυτός ο λίγος χρόνος είναι αρκετός για να προκαλέσει βλάβες στα μάτια σας. Η ψηφιακή καταπόνηση των ματιών περιλαμβάνει άλγος, ερυθρότητα και αίσθημα κούρασης στα μάτια και μπορεί να προκαλέσει μέχρι και πόνο στον ώμο και έντονο πονοκέφαλο. 
 
Όταν κοιτάμε μια οθόνη για πολύ ώρα ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας πιο λίγο συγκριτικά με το αν θα κοιτάζαμε γύρω το δωμάτιο ή θα διαβάζαμε ένα βιβλίο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να στεγνώνουν τα μάτια μας από δάκρυα και να τα νιώθουμε ξηρά, βαριά και να πονάνε. 
 
Επιπλέον το άλλο πρόβλημα είναι ότι τα μάτια δυσκολεύονται να εστιάσουν στην οθόνη γιατί οι οθόνες είναι σε κλίση. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για smartphone, όπου τα γράμματα και τα κείμενα είναι μικροσκοπικά κουράζοντας έτσι υπερβολικά τα μάτια. Και το μπλε φως που εκπέμπεται από τις οθόνες μπορεί να έχει δυσμενή επίδραση στην υγεία των ματιών σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.
 
Για να εμποδίσετε τη βλάβη στα μάτια σας ακολουθήστε το εξής:
 
Κάθε 20 λεπτά απομακρύνετε το βλέμμα σας από την οθόνη και κοιτάτε για 20 δευτερόλεπτα κάτι που βρίσκεται μισό μέτρο μακριά σας. 
 
Χριστίνα Ι. Μπουντούρη
Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός
Email: cbountouri@gmail.com
www.bountouri.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου