Το blog μας έχει αλλάξει διεύθυνση σε λίγα δευτερόλεπτα αυτόματα θα βρεθείτε στη νέα μας διεύθυνση....

δευτερόλεπτα

Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Μάθετε πως να αντιμετωπίσετε τις κολπίτιδες!

«Χτυπά» όλες τις γυναίκες, ανεξαρτήτως ηλικίας. Ο λόγος για τις κολπίτιδες οι οποίες προσβάλουν τα τρία τέταρτα των γυναικών σε κάποιο στάδιο της ζωής τους.

Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα; Πως μπορεί να αντιμετωπισθούν; Ποιοι παράγοντες ενοχοποιούνται;

Απαντήσεις στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί. 

Του Γεώργιου Ν. Ασημακόπουλου, Ph.D
Γυναικολόγου-Χειρουργού-Μαιευτήρα

Αιδοιοκολπίτιδα είναι η φλεγμονή του κόλπου. Μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την κολπική έκκριση, τον κνησμό (φαγούρα) και τον πόνο. Η αιδοιοκολπίτιδα μπορεί να επηρεάσει τις γυναίκες όλων των ηλικιών και είναι πολύ συχνές οι φορές που μπορεί μια γυναίκα να την αποκτήσει.
 
Ειδικές μορφές κολπίτιδας είναι οι εξής:
 
1. Λοίμωξη
 
Η λοιμώδη κολπίτιδα αποτελεί το 90% όλων των περιπτώσεων σε αναπαραγωγική ηλικία των γυναικών και εκπροσωπείται από την τριάδα:
 
Καντιντίαση: κολπίτιδα προκαλείται από Candida albicans (ζυμομύκητα).
 
Η βακτηριακή κολπίτιδα: κολπίτιδα προκαλείται από Gardnerella (ένα βακτήριο). Άλλες λιγότερο συχνές λοιμώξεις που προκαλούνται από την γονόρροια, χλαμύδια, μυκόπλασμα, ο έρπης, Campylobacter, κακή υγιεινή, και κάποια παράσιτα, ιδίως Trichomonas vaginalis.
 
Κολπική λοίμωξη είναι συχνά (ποικίλλει μεταξύ των χωρών μεταξύ 20 έως 40% των κολπικών μολύνσεων) ένα μείγμα από διάφορες αιτίες, οι οποίες παρουσιάζουν ενδιαφέρον για  θεραπεία.
 
Ο βασικός παράγοντας είναι να πάρετε μια ακριβή διάγνωση και ο γιατρός να σας δώσει την κατάλληλη θεραπεία για να μην έχετε προβλήματα όπως την επανεμφάνιση των συμπτωμάτων που αυτή τη φορά μπορεί να είναι και χειρότερα από την εμφάνιση ανθεκτικών στελεχών .
 
Περαιτέρω, είτε μια αλλαγή στην ισορροπία του pH ή εισαγωγή ξένων βακτηριδίων στον κόλπο μπορεί να οδηγήσει σε λοίμωξη είναι γνωστή ωςκολπίτιδα.
 
Υπάρχουν φυσικοί παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη της λοίμωξης, όπως σταθερά βρεγμένο αιδοίο λόγω στενών ρούχων, τα χημικά προϊόντα που έρχονται σε επαφή με τον κόλπο μέσω αρωματικά ταμπόν, αντιβιοτικά, αντισυλληπτικά χάπια, ή μια δίαιτα που ευνοεί επεξεργασμένη ζάχαρη και μαγιά .Υπάρχει, επίσης, ψυχολογική και συναισθηματική διάσταση στην κολπίτιδα.
 
2. Προ-εφηβικά κορίτσια
 
Η βακτηριδιακή κολπίτιδα: κολπίτιδα που προκαλείται από Streptococcus spp ..
Η κακή υγιεινή, η οποία μπορεί να εισάγει τα βακτήρια ή άλλες ερεθιστικές ουσίες από την περιοχή του πρωκτού στην κολπική περιοχή. Η ισορροπία του pH στο σώμα των έφηβων κοριτσιών δεν είναι ευνοϊκό για την ανάπτυξη της Candida albicans, έτσι ώστε να είναι απίθανο να υπάρξει προσβολή από τον συγκεκριμένο ζυμομύκητα .
 
3. Ορμονική
 
Ορμονική κολπίτιδα περιλαμβάνει την ατροφική κολπίτιδα που βρίσκεται συνήθως σε μετ-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες ή μετά τον τοκετό. Μερικές φορές μπορεί να συμβεί σε νεαρά κορίτσια πριν από την εφηβεία.
 
4. Ερεθισμός/ αλλεργία
 
Ερεθιστική κολπίτιδα μπορεί να προκληθεί από αλλεργία στα προφυλακτικά, τα σπερματοκτόνα, σαπούνια, αρώματα, πλύσεις, τα λιπαντικά και το σπέρμα. Μπορεί επίσης να προκληθεί από καυτό νερό, τριβή, ιστός, ταμπόν ή τοπικά φάρμακα.
 
5. Ξένο σώμα
 
Κολπίτιδα ξένων σωμάτων (πιο συχνά διατηρούνται ταμπόν ή προφυλακτικά) προκαλούν εξαιρετικά δύσοσμες κολπικές εκκρίσεις. Η θεραπεία συνίσταται στην αφαίρεση. Η περαιτέρω θεραπεία δεν είναι γενικά απαραίτητη.
 
6. Διαβήτης
 
Οι γυναίκες που έχουν διαβήτη αναπτύσσουν λοιμώδη κολπίτιδα συχνότερα από τις γυναίκες που δεν έχουν.
 
Επιπλοκές
 
Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι οι κολπικές μολύνσεις που έχουν αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω επιπλοκές, ειδικά για την έγκυο γυναίκα. Για την βακτηριδιακή κολπίτιδα, περιλαμβάνονται :
 
«πρόωρο τοκετό, λοιμώξεις μετά τον τοκετό, κλινικά εμφανής και υποκλινική φλεγμονώδη νόσο της πυέλου, καθώς και  μετεγχειρητικών επιπλοκών (μετά την έκτρωση, υστερεκτομή, καισαρική τομή), αυξημένη ευπάθεια στη μόλυνση από HIV και, ενδεχομένως, στειρότητα»
 
Επιπλέον, υπάρχουν επιπλοκές που οδηγούν σε καθημερινή δυσφορία, όπως:
επίμονη δυσφορία, επιπολής λοίμωξη του δέρματος (από το ξύσιμο), επιπλοκές της αιτιώδους κατάστασης (όπως γονόρροια και λοίμωξη από Candida).
 
Θεραπεία
 
Η αιτία της λοίμωξης καθορίζει την κατάλληλη θεραπεία. Μπορεί να περιλαμβάνει αντιβιοτικά ή / και αντιμυκητιασικές κρέμες, αντιβακτηριδιακές κρέμες, ή παρόμοια φάρμακα. Μια κρέμα που περιέχει κορτιζόνη μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να ανακουφίσει από τα ερεθισμό.
 
Εάν μια αλλεργική αντίδραση εμπλέκεται, ένα αντιισταμινικό μπορεί επίσης να συνταγογραφηθεί. Για τις γυναίκες που έχουν ερεθισμό και φλεγμονή που προκαλείται από τα χαμηλά επίπεδα των οιστρογόνων (μετεμμηνοπαυσιακές), μια τοπική κρέμα οιστρογόνου μπορεί να συνταγογραφηθεί.
 
Επίσης αν χρειάζεται σε κάποιες περιπτώσεις χορηγείται  θεραπεία και στον ερωτικό σύντροφο.
 
Ασημακόπουλος N. Γεώργιος, Ph.D
Γυναικολόγος-Χειρουργός-Μαιευτήρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου