Το blog μας έχει αλλάξει διεύθυνση σε λίγα δευτερόλεπτα αυτόματα θα βρεθείτε στη νέα μας διεύθυνση....

δευτερόλεπτα

Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Πότε η μαμά θέλει τον πλαστικό της;

Στο παρελθόν ο γυναίκες αποδέχονταν ως μοιραίο ή αναγκαίο κακό την επιδείνωση της εικόνας τους μετά από μια εγκυμοσύνη.
Η σκέψη: «καταστράφηκε το σώμα μου, αλλά σε αντάλλαγμα έχω ένα αξιολάτρευτο παιδί» ή «θα πρέπει αναγκαστικά να αγαπήσω το σώμα μου όπως είναι», είχε γίνει αποδεκτή από
όλες τις γυναίκες.
Πλέον οι γυναίκες σήμερα χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τα όπλα που της δίνει η επιστήμη για να γίνεται συνεχώς καλύτερη.
Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο ποιες είναι οι συνηθέστερες επεμβάσεις που μπορεί να κάνει μια γυναίκα όταν είναι μανούλα. 
Του Αθανάσιου Χριστόπουλου
Πλαστικού Χειρουργού
Η πρόοδος της Πλαστικής Χειρουργικής όμως, έκανε τη γυναίκα να ανακαλύψει ότι δεν είναι απαραίτητο να δεχθεί μοιραία την αλλαγή του σώματός της. Δεν είναι απαραίτητο πλέον να ανταλλάξει το ρόλο της γυναίκας με το ρόλο της μητέρας. Μπορεί να είναι παράλληλα μητέρα και γυναίκα.
Πολλές γυναίκες μάλιστα θεωρούν ότι η διόρθωση των αλλαγών, που προήλθαν από την εγκυμοσύνη, είναι μια ευκαιρία για να διορθώσουν και προϋπάρχοντα προβλήματα. Κατά αυτόν τον τρόπο καταφέρνουν να είναι ακόμη καλύτερες και από ό,τι πριν την εγκυμοσύνη.
Επίσης, η αίσθηση πως ό,τι και να αλλάξει στο σώμα μου μπορώ να το διορθώσω, τους δίνει μια ψυχική ηρεμία κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, και έλλειψη φόβου για το μετά.
Πολλές είναι οι επεμβάσεις που ενδέχεται να γίνουν μετά από εγκυμοσύνη.
Οι συνηθέστερες από αυτές είναι οι εξής : 
ΑΥΞΗΤΙΚΗ ΜΑΣΤΩΝ  
Ένα δίλημμα που πολλές μητέρες αντιμετωπίζουν, είναι το αν θα πρέπει να θηλάσουν ή όχι. Πολλές ανησυχούν ότι ο θηλασμός θα χαλάσει το σχήμα των μαστών τους. Πρόκειται για λάθος δίλημμα, διότι αφενός ο θηλασμός δεν επηρεάζει το σχήμα των μαστών , αφετέρου είναι ευεργετικός για την υγεία του νεογέννητου. Αν πρόκειται να χαλάσει το σχήμα των μαστών, θα χαλάσει ούτως ή άλλως λόγω της εγκυμοσύνης, είτε θηλάσει η γυναίκα ή όχι.
Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης συμβαίνουν πολλές μεταβολές στον οργανισμό της μητέρας. Καθώς το σώμα προετοιμάζεται για να θρέψει το παιδί, οι γαλακτοφόροι αδένες διογκώνονται, ενώ μειώνεται ο λιπώδης ιστός του μαστού.
Μετά τον θηλασμό οι αδένες σιγά σιγά μειώνονται σε όγκο κι αυτό που μένει είναι το δέρμα που περιβάλλει τους μαστούς με μικρό περιεχόμενο, που το κάνει να μοιάζει με «άδειο σάκο».
Τα νέου τύπου ενθέματα, είναι πολύ αποδεκτά από τον οργανισμό και διατίθενται σε διάφορα σχήματα, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι απόλυτα φυσικό και αισθητικά πολλές φορές καλύτερο κι από πριν την εγκυμοσύνη. Σε ενδεχόμενη επόμενη εγκυμοσύνη ο θηλασμός δεν επηρεάζεται, διότι ο αδένας παραμένει ανέπαφος και ο μαστός συμπεριφέρεται όπως και χωρίς το ένθεμα.
ΑΝΟΡΘΩΣΗ ΜΑΣΤΩΝ (Μαστοπηξία)
Η αυξομείωση του όγκου των μαστών μπορεί να καταλήξει σε χαλάρωση του δέρματός τους. Αποτέλεσμα αυτού είναι πτώση, η οποία δημιουργεί την εικόνα του γηρασμένου σώματος.
Η μαστοπηξία γίνεται με ανακατανομή των ιστών που αποτελούν τους μαστούς χωρίς την χρήση ενθεμάτων. Ο θηλασμός δεν επηρεάζεται. Μπορεί να συνδυαστεί με αύξηση εάν αυτό είναι επιθυμητό.
ΜΕΙΩΣΗ ΜΑΣΤΩΝ
Κάποιες φορές η εγκυμοσύνη επιφέρει την αύξηση των μαστών ως μόνιμη κατάσταση. Οι ογκώδης μαστοί, εκτός από αισθητικά, δημιουργούν και λειτουργικά προβλήματα.
Για την ακρίβεια δημιουργούν αλλοιώσεις στην σπονδυλική στήλη, πόνο στον αυχένα και στους ώμους, οι οποίοι καλούνται να σηκώσουν ένα αυξημένο βάρος σε σχέση με τις δυνατότητες τους. Επίσης, δημιουργούν δερματίτιδα στο σημείο που διπλώνει ο μαστός.
Η μείωση είναι παρόμοια επέμβαση με την ανόρθωση, με την διαφορά ότι παράλληλα αφαιρείται και ένα τμήμα του αδένα, ανάλογα με το βαθμό μείωσης που επιθυμούμε. Η δυνατότητα μελλοντικού θηλασμού δεν επηρεάζεται διότι το τμήμα του αδένα που παραμένει είναι αρκετό για θηλασμό.
ΚΟΙΛΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ
Η διάταση της κοιλιάς κατά την εγκυμοσύνη, σε συνδυασμό με την  μειωμένη ελαστικότητα του δέρματος και με την ύπαρξη ραβδώσεων (ραγάδων) μπορεί να δημιουργήσουν μόνιμη χαλάρωση στην κοιλιά.
Οι κοιλιακοί μύες μπορεί να παραμείνουν χαλαροί με αποτέλεσμα μια έντονη διόγκωση στην περιοχή της κοιλιάς από τον ομφαλό και κάτω.
Όλα αυτά είναι αναστρέψιμα με την κοιλιοπλαστική. Το χαλαρωμένο δέρμα αφαιρείται. Η θέση του ομφαλού δεν επηρεάζεται. Οι ραγάδες που βρίσκονται από τον ομφαλό και κάτω αφαιρούνται. Οι χαλαρωμένοι μύες αποκαθίστανται.
Οι τομές γίνονται σε σημεία που καλύπτονται από το εσώρουχο ή το μαγιώ. Η περίοδος μετά την επέμβαση συνήθως δεν είναι ιδιαίτερα επώδυνη και το αποτέλεσμα είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Δεν υπάρχει πρόβλημα σε ενδεχόμενες επόμενες εγκυμοσύνες. 
ΡΑΒΔΩΣΕΙΣ (Ραγάδες)
Πολύ συχνά οι ραβδώσεις εμφανίζονται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η κοιλιοπλαστική μπορεί να αφαιρέσει όσες από αυτές βρίσκονται κάτω από τον ομφαλό. 
Άλλες τοπικές θεραπευτικές μέθοδοι μπορούν να εφαρμοστούν. Η πλήρης εξαφάνιση των σημαδιών δεν είναι εφικτή, μπορεί όμως να υπάρξει βελτίωση. Το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα μπορεί να έλθει με χρήση Laser  ή με εξειδικευμένες κρέμες ή με συνδυασμό και των δύο.
ΛΙΠΟΑΝΑΡΡΟΦΗΣΗ
Πρόκειται για την πιο συχνή αισθητική επέμβαση παγκοσμίως. Πολλές φορές μετά την εγκυμοσύνη η γυναίκα παρατηρεί ανακατανομή του λίπους στο σώμα της. Σε κάποια σημεία μπορεί να εμφανισθεί εντοπισμένο λίπος, που δεν προϋπήρχε και είναι ενοχλητικό.
Σε αυτές τις περιπτώσεις η ενδεδειγμένη λύση είναι η λιποαναρρόφηση. Το εντοπισμένο λίπος μπορεί να βρίσκεται σε διάφορες περιοχές του σώματος, όπως κοιλιά, μηροί (ψωμάκια), γόνατα και πολλές άλλες.
Νεότερες τεχνικές όπως η laser λιπόλυση, η παλμική λιποαναρρόφηση κλπ, έκαναν την λιποαναρρόφηση πιο αποτελεσματική και απλούστερη σε σχέση με το παρελθόν.
Επίσης τα τελευταία χρόνια αναπτύσσονται διαρκώς νέες τεχνικές εμφύτευσης λίπους, που δίνουν την δυνατότητα τοποθέτησης λίπους σε σημεία που χρειάζεται προσθήκη όγκου. Αυτό βοηθά στην σμίλευση του σώματος (λιπογλυπτική) και αποκατάσταση του σχήματός του όπου αυτό χρειάζεται, κάνοντας το πιο αρμονικό.   
ΔΥΣΧΡΩΜΙΕΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ (Πανάδες, Χλόασμα)
Ανομοιογένεια στο χρωματισμό του δέρματος παρουσιάζεται συχνά μετά από εγκυμοσύνη. Η αντιμετώπιση δεν είναι απλή. Με συνδυασμό θεραπευτικών μεθόδων  (peeling, laser, αποχρωματιστικές κρέμες) μπορεί κανείς να επιτύχει πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα.
ΔΙΑΤΕΤΑΜΕΝΑ ΑΓΓΕΙΑ (Ευρυαγγείες)
Πολύ συχνά, κατά τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης, εμφανίζονται διεσταλμένα αγγεία στα πόδια. Αυτά μπορεί να είναι από πολύ μικρά (ευρυαγγείες)  έως πολύ μεγάλα (κιρσοί).
Ενώ οι κιρσοί δημιουργούν κυρίως λειτουργικά προβλήματα (πόνοι, πρήξιμο), οι ευρυαγγείες δημιουργούν κυρίως αισθητικά προβλήματα. Συνήθως οι κιρσοί προκαλούν την εμφάνιση ευρυαγγειών, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο. Πολύ συχνά οι ευρυαγγείες μπορούν να εμφανισθούν και χωρίς την ύπαρξη κιρσών.
Η αντιμετώπιση εξαρτάται από τη διάμετρο και το χρώμα των αγγείων. Οι πιο χρησιμοποιημένες μέθοδοι είναι, όσον αφορά τους κιρσούς, η χειρουργική αφαίρεση και όσον αφορά στις ευρυαγγείες οι σκληρυντικές ενέσεις και το laser. Τα τελευταία χωρίζονται σε κατηγορίες, διότι το κάθε είδος ευρυαγγείας απαιτεί κατάλληλο τύπο laser.
Ό,τι περιγράψαμε παραπάνω, αναφέρεται στα συχνότερα προβλήματα που παρουσιάζονται μετά από εγκυμοσύνη. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πολλά άλλα προβλήματα, που είναι μεν λιγότερο συχνά όπως χειλεοπλαστική, ομφαλοπλαστική και πολλά άλλα, που αντιμετωπίζονται εξίσου επιτυχώς.
Η γυναίκα σήμερα αρνείται να δεχθεί μοιρολατρικά τη ζωή της. Χρησιμοποιεί τα «όπλα» που της δίνει η επιστήμη για να γίνεται συνεχώς καλύτερη. Δεν παύει να διεκδικεί καθημερινά το ρόλο της ως γυναίκα.  Γυναίκα που διατηρεί την ερωτική της ζωή, που θέλει να είναι ελκυστική ανεξάρτητα από τον ιερό της ρόλο ως μητέρα.
Αθανάσιος Χριστόπουλος Πλαστικός Χειρουργός μέλος της Παγκόσμιας Εταιρίας Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής (ISAPS) και της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Laser Αισθητικής Χειρουργικής (ESLAS),  της Ελλ. Εταιρίας Πλαστικής Επανορθωτικής & Αισθητικής Χειρουργικής, της Ελληνικής Εταιρίας Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής
                 
email: anaplasis@a-a.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου