Το blog μας έχει αλλάξει διεύθυνση σε λίγα δευτερόλεπτα αυτόματα θα βρεθείτε στη νέα μας διεύθυνση....

δευτερόλεπτα

Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Πως να διατηρήσετε τα τρόφιμα το καλοκαίρι!

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού το φαγητό που ετοιμάσατε το πρωί μπορεί να χαλάσει μέχρι το βράδυ αν δεν το αποθηκεύσετε σωστά. Το ίδιο μπορεί να συμβεί αν δεν φυλάξετε με το σωστό τρόπο τα τρόφιμα στο ψυγείο σας.
Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο πως
να διατηρείτε τα τρόφιμα το καλοκαίρι.
Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη 
Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού
Τα χαλασμένα τρόφιμα μπορεί να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση που εκδηλώνεται με εμετούς, διάρροιες, πυρετό και εξάντληση. Η κατάσταση αυτή μπορεί να είναι αρκετά σοβαρή για τα παιδιά, τους ηλικιωμένους και τα άτομα με χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα. Ακολουθήστε τα παρακάτω απλά βήματα για να κρατήσετε τα τρόφιμα φρέσκα και ασφαλή αυτό το καλοκαίρι.
Πρώτα απ 'όλα το καλοκαίρι πρέπει να μειώσετε τη θερμοκρασία του ψυγείου, γιατί έτσι θα διατηρήσετε τα τρόφιμα φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Να βεβαιώνεστε ότι η πόρτα του ψυγείου είναι κλειστή και να την ανοίγετε μόνο όταν είναι αναγκαίο και για μικρό χρονικό διάστημα. 
Μην υπερφορτώνετε το ψυγείο, γιατί εάν είναι γεμάτο ο αέρας δεν μπορεί να κυκλοφορήσει και έτσι ανεβαίνει η θερμοκρασία του. Μη στοιβάζετε τα προϊόντα, γιατί δε θα ψύχονται ομοιόμορφα. 
Μην αφήσετε να δημιουργηθεί πάγος εντός του ψυγείου γιατί δε θα λειτουργεί με την απαραίτητη και σωστή απόδοση. Επιπλέον όταν δημιουργείται πάγος μειώνεται ο διαθέσιμος χώρος αποθήκευσης.
Κάνετε τακτικά απόψυξη του ψυγείου σας χρησιμοποιώντας ζεστό νερό με ξύδι για να απομακρύνετε τις οσμές.
Μην βάζετε στο ψυγείο ζεστό φαγητό. Αφήστε το μαγειρεμένο φαγητό να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια διατηρήστε το στο ψυγείο. 
Μην αποθηκεύετε στο ψυγείο ξαναζεσταμένο φαγητό. Είναι ένα κοινό λάθος που κάνουν πολλοί άνθρωποι, αλλά με τον τρόπο αυτό ενεργοποιούνται τα βακτήρια των τροφίμων. Όταν θέλετε να ζεστάνετε το φαγητό υπολογίστε τη μερίδα σας και αφήστε το υπόλοιπο στο ψυγείο. 
Αποθηκεύστε τα τρόφιμα σε κλειστά και διαφορετικά δοχεία. Χρησιμοποιήστε διαφορετικά δοχεία για τα διαφορετικά τρόφιμα, έτσι ώστε αν χαλάσει το ένα να μην επηρεαστεί το άλλο. 
Το ωμό κρέας και ψάρια πρέπει να αποθηκεύονται μόνο στον καταψύκτη και όχι στη συντήρηση. Τα φρούτα και τα λαχανικά πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο χωρίς να έχουν πλυθεί και να τοποθετούνται στα καλάθια που βρίσκονται χαμηλά. 
Μην τρώτε τα μαγειρεμένα τρόφιμα που έμειναν έξω από το ψυγείο για περισσότερο από τέσσερις ώρες και κυρίως τα πουλερικά, το κρέας, τα θαλασσινά, το ρύζι και τα ζυμαρικά.
Το μαγειρεμένο φαγητό διατηρείται στη συντήρηση το πολύ για τρεις ημέρες.
Aν θέλετε να το διατηρήσετε για περισσότερο χρονικό διάστημα, βάλτε το στην κατάψυξη. 
Τα τρόφιμα διατηρούνται με ασφάλεια στο ψυγείο μόνον για όσο διάστημα αναφέρεται στην ετικέτα τους.
Εάν έχετε αμφιβολίες για κάποιο τρόφιμο ή για το διάστημα παραμονής του στο ψυγείο, πετάξτε το. 
Χριστίνα Ι. Μπουντούρη
Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός
Email: cbountouri@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου